Omnium fidelium

Näytetään bloggaukset lokakuulta 2009.


Voiko määrittää?

Raamatun valossa Jumala näyttäytyy monenlaisessa valossa (- todellakin Jumala, ei jumalat). Miten tämä on mahdollista?
Raamattu on kirjojen, jotka ovat syntyneet eri aikoina, kokoelma. Ne myös kertovat eri ajoista ja kuvaavat eri aikoja. Jumala seuraa aikoja toimimalla sen mukaan ja seuraten kehitystä omassa toiminnassaan. Tai: Ajat seuraavat Jumalaa tapahtumissaan ja kehitys seuraa Jumalaa omissa uutuuksissaan.
Jumala saattaa syödä Abrahamin luona, hän saattaa painia Jaakobin kanssa JA hän saattaa kieltää näkemisensä kansalta - kuten Siinain vuorella. Hän on yksi ja sama Jumala. Kaikki edellä mainitut tapahtumat ovat erillisiä, eri aikojen tapahtumia. Jumala on 'Hän, joka toimii'. Jumala tulee aikaan ja on ajassa toimissaan, jotka ovat erilaisia kohtaamisia. Nämä toimet eivät osoita mitään rajaa.
Omat rajamme tuovat mahdollisesti hämmennyksen.

Jumalan toiseus tulee esille siinä, että hänestä ei tullut tehdä kuvaa. Ihminen on Jumalan kuva ja kaltainen. Ihminen toimii ajassa ja voi tehdä erilaisia asioita. Saatamme hyvin hämmentyä kyvyistämme kaikenlaiseen toimintaan - toimiessamme kuin Jumala. Ihminen on kuitenkin vailla ikuista henkeä, jonka hän voi saada vain Jumalalta.
Jokin meidän vaelluksessamme pysyy ja säilyy. Emme ole tuomittuja täydelliseen tuhoon. Se on se, minkä olemme tehneet, sillä se on tehty. Sitähän ei enää myöskään muuteta. Se on ikuisesti sellainen, kuin on tapahtunut.