Omnium fidelium

Näytetään bloggaukset maaliskuulta 2013.

Être historien, c'est quoi?

Kristitty ei voi olla sananmukaisesti Kristukseen uskova, jos hän ei ole voideltu krisma-öljyllä. Näin kirjoitti Jerusalemin patriarkka Kyrillos 300-luvulla.
Krisma itse on öljyä, joka on parfymoitu. Krisma jaetaan kolmea eri tarkoitusta varten: katekumenaatteja (eli "rippikoululaisia") varten on oma, viimeistä voitelua varten oma ja krismamessua varten oma krismansa, jota säilytetään erillisissä krismariumeissa. Kaksi ensinmainittua siunataan ja viimeisen konsekroi eli pyhittää piispa voitelemista varten.
Krismavoitelu vastaa Pyhän Hengen antamaa puhtautta. Olemme siinä Kristuksen kuvia, "Kristuksia" Jeesuksen mukaan, kun hän sai Pyhän Hengen Jordanin virralla. Vanhassa testamentissa Jesaja sanoillaan ennustaa tätä: Jumalan henki on päälläni, koska Hän on voidellut minut. Jeesuksen voitelu tapahtui Pyhällä Hengellä - kuten myös Pietari kirjoittaa. Näin me hänen mukaisesti.
Öljy on armo aivan kuin leipä ehtoollisessa on Kristuksen ruumis. Öljy ei siis ole pelkkää tavallista öljyä.
Öljyä voidellaan otsalle, jotta vapautuisimme perisyntimme häpeästä, sitten korville, jotta aina kuulisimme taivaallisista "Se jolla on korvat, kuulkoon", sitten sieraimille, jotta olisimme Jumalalle ihana
tuoksu Kristuksessa, ja lopuksi rinnalle oikeudenmukaisuuden panssariksi.
(Valitettavasti luterilainen kirkko ei yleisesti voitele jäseniään.)

Kuninkaat voideltiin näin ja se antoi heille varustuksen vihollista vastaan. Näin se suojelee sekä ruumista että sielua.

Otin tämän esimerkiksi siitä, että maailmamme koostuu monesta tekijästä, joiden keskus ON Kristus. Ilman Kristuksen tunnustamista ei voi täysin ymmärtää maailmanhistoriaa, ei voi täysin tulkita lähteitä eikä edes tunnistaa yhteenkuuluvia asioita. Ei ole historiaa ilman Kristusta. Kristus avaa ymmärryksen, poistaa esteet tunnistamiselta (Hän on maailman valo), antaa olennaisen ja ennenkaikkea suojaa väärinkäytöltä.
Aina silloin, kun tunnustamme Hänet.