Omnium fidelium

Näytetään bloggaukset helmikuulta 2008.
Edellinen

Muodot

Tänään pidän vesperin. Minulla ei ole harmainta aavistustakaan, mitä virsiä laulaisimme. Toisaalta on parasta antaa seurakunnan itse päättää virsistä.

Nyt on vespereissä myös esirukousosuus.

Tänään on karkauspäivä. Toivotan ystävälleni J:lle hyvää syntymäpäivää ja menestystä tulevissa riennoissasi!

LISÄYS: Nuohan osasivat ehdottaa virsiä ja tunnettuja.


Usein kuulee sanottavan, että jokin on "vain jonkun päässä" - tarkoittaen - näen tulkitsen - , että se ei ole osa todellisuutta.
Kyllä ajatukset ovat osa todellisuutta. Muutenhan niitä ei olisi ajateltu.
Toimimme myös tähän kategoriaan liitettyjen ajatusten vaikuttamana. On vaikea sanoa, milloin tulkinta ylittää tulkittavana olevan. Onko näitä rajoja edes muussa mielessä kuin tavat, näkemykset, arvot? Näillä yhdistelemme pyrkiessämme ymmärtämään.

Emme huomaa itse useinkaan, että ajatuksenkulkuamme ei sanele mikään ehdoton logiikka (näin usein kuvittelemme), vaan maailmankatsomuksemme (siinä oleva logiikkamme).

Emme huomaa, että olemme jo valinneet. (Joskus ehkä, kun hätkähdämme tajutessamme, että jokin ajattelemamme voidaankin tulkita aivan toisin.)

Voimme valita, voimme valita tavan nähdä asioita. Valinta vaikuttaa maailmassa.


Missä kuljen, Sinä.
Missä seison, Sinä.
Sinä. Sinä.
Jälleen Sinä, aina Sinä.
Sinä, Sinä, Sinä.

Kun minun käy hyvin, Sinä.
Kun minuun koskee, Sinä.
Sinä, Sinä.
Jälleen Sinä, aina Sinä.
Sinä, Sinä, Sinä.

Taivas Sinä, maailma Sinä.
Ylhäällä Sinä, alhaalla Sinä.
Mihin käännyn, Sinä.
Jokaisen tien päässä Sinä.
Sinä, Sinä, Sinä.


Aikaa, aikoja, ajoissa

Nk. vapaapäiväni on mennyt niiden toimien ja tapaamisten hoitamiseen, joita en tutkimukseeni varattujen päivien takia ehdi. Enkä ole vielä valmis.

Pidän perjantaina vesperin, joten sitäkin pitäisi suunnitella. Taitaa yö ehtiä pitkälle ennen kuin olen valmis.

Sain kummitädiltäni kirjeen. Hän kirjoittaa kastetilaisuudestani. Sain siitä uutta tietoa. En oikein tiedä, miten suhtautua...
Hän kehottaa minua muutenkin tekemään asioita, joita olen päättänyt olla tekemättä.
38 vuotta Australiassa ja harvat kirjeet ovat johtaneet siihen, että todellisuuteni on hänelle aivan vieras.

Tällainen vieraantuminen voi olla kivuliastakin.


Virettä

Voiko olla tylsempää kuin tunti toisensa jälkeen tehdä kieliopillisia korjauksia tekstiin. Kyse ei siis ole kielikokeesta.
Toisaalta ihanaa nähdä valmista tekstiä. Selkeää ja tarkoitustaan vastaavaa.

Ajan myötä on oppinut poistamaan hyviäkin kohtia, jos ne eivät sovi kokonaisuuteen, tai vastaavasti lisäämään, jos kokonaisuus vaatii.


???

Joskus putoaa pommi, joka jättää sanattomaksi. Tänään on käynyt näin.

En halua olla "haalea", mutta kaikkiin kiistoihin ei tarvitse m e n n ä osapuoleksi. Voi kuitenkin käydä niin, että tulee yhdistettyä johonkin puoleen. Puolet ja puolikkaat eivät ole täysiä ja kokonaisia. Saattavat myös olla vinouttavia, jopa valheellisia - riippuu näkökulmasta. On kuitenkin hyvin ikävää, jos jokin näkökulma on ainoa, jota voidaan ajatella. Hyvin surullista. Tarkoitan tämän aivan yleisesti.

Ikävämpää on, jos vielä luodaan mielikuva kiistasta tai ainakaan ei tehdä selväksi, että mitään sellaista ei ole vastakkaisista näkemyksistä huolimatta.

Mitä ajatella, kun näkee ymmärtämättömyyttä?

Tilanteessa, jossa tämä voi saada vahinkoa jokaiselle.

Tapahtumia tulkitaan eri tavalla - mutta siitäkään puhumiseen ei anneta mahdollisuutta.

Tilanteessa, jossa hyvää toivotaan...

On vaikea ymmärtää, kun ei ole oikeastaan mitä ymmärtää.


Intomielinen

Mukava päivä ollut.
Kävin pikaisesti maakunta-arkistossa, jossa keräsin vähän lisää tietoa puolustaakseni ajatuksiani liittyen sukututkimukseen (netissä käytävä keskustelu). Sen jälkeen lähdin uimahallille ja entréeni oli kuulemma vaikuttava (kiitos vain!).
Sen jälkeen join teetä yhden ystäväni kanssa. Lopun iltaa olenkin ollut koneen äärellä. Itse asiassa osa aikaa meni siihen, että chattailin ensimmäistä kertaa ja sitä tehdessäni yritin kertoa syitä, miksi chattailu on huono tapa (!!!) Aionkin poistaa koneeltani tuon mahdollisuuden.
Sen lisäksi nuhtelin uimahallissa veltosta yhteydenpidosta Kaikkivaltiaaseen ja tämän Poikaan. Toivon, että asia korjaantuu... Yritän tehdä asian hyväksi jotain aktiivisesti - se on mahdollisesti tässäkin ytimeen johtava seikka.
Se, mikä on aina tulossa, luo toivoa.


Evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokoukseen valittiin 102/109 edustajaa. Helsingin ja Espoon hiippakunnista ei valittu ainoatakaan naista, vaikka molemmissa hiippakunnissa papeista enemmistö on naisia. Naisten lukumäärä putosi neljällä ja on nyt 27.
Aiemmassa kirkolliskokouksessa oli kaksi edustajaa, jotka olivat alle 30-vuotiaita. molemmat putosivat nyt pois. Heidän tilalleen tuli vain yksi alle 30-vuotias ehdokas.
Kirkolliskokouksessa on siis melko paljon vanhempia miehiä. Kirkosta itsestään taas eroavat nuoret.

Järkyttävintä on, että nuoret aktiivisesti pyrkivät kirkolliskokoukseen. Navi = nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä toi esille 77 ehdokastaan, mutta vain yksi valittiin heistä.

Suomenkielisistä hiippakunnista valituista 96 edustajasta on 46 uusia, joten kirkolliskokous uusiutui henkilöiden osalta melko paljon.

Lähde: Kyrkpressen

Rekisteröityjen parisuhteiden siunaamiskaavan ottamiseen kirkon toimituksiin vastasivat uudet edustajat seuraavasti: 61,2 % valituista vastaa ei; 21,4 % kyllä ja 17,3% en osaa sanoa (piispat eivät vastanneet). Kaava tarvitsisi kolme neljäsosan enemmistön tullakseen hyväksytyksi.


Tänä aamuna oli se lumi, joka toissayönä oli satanut tipotiessään. Oli itse asiassa hyvin lämmin sää. Tällaista oli kuulemma 1930-luvulla talvina.
En kuitenkaan käynyt ulkona enempää kuin kaupassa. Jostain syystä teki mieli jotain, jossa ruusunmarjaa. Sain tämän himoni tyydytettyä.

En oikein ymmärrä tietokoneeni toimintaa. Kirjoitin Word-tiedostoa ja jossain vaiheessa tietokoneeni vain alkoi tehdä jotain - kesti kymmenen minuuttia. Tuona aikana en voinut kirjoittaa saati tehdä yleensäkään mitään. Se OLI raivostuttavaa! Olenhan niin herkkä - varsinkin suuttumaan.

Tiesittekö, että mm. Zerael on etunimi? Se on enkelin nimi, joka tarkoittaa "Jumala (=El) taistelee". Tämän enkelin nimeä ei löydy Raamatusta. Ensimmäinen tuntemani maininta on vuodelta 1500 Johannes Trithemiuksen salakirjoitusta käsittelevästä kirjasta.
Miksikö kerron?
Zeraelin alkuperää kysyttiin.

Lisäys:
Luin lööppisivut käydessäni kaupassa. Siellä oli "Joka toinen nainen pettää". Mitä? - aivan hölynpölyä!
Jos jo ajatuksissaan ajattelee toista ja se on pettämistä, niin kuinka moni ei ole pettänyt?

"Jokainen joka katsoo [] niin, että alkaa himoita [], on sydämessään jo tehnyt aviorikoksen []."
Matt. 5: 28.
Sydän on ajattelun (siis järjen) ja tahdon keskus juutalaisessa Jeesuksen ajan kielessä. Näin oli myös muinaisegyptissä.


Edellinen