Tänään rakkaan kanssa piqueniquelle.
Omnium fidelium
Till Helsingfors
Idag reser jag till Helsingfors. Där väntar både Pride-veckan och lite arkivarbete. Underbart är att jag inte reser ensam.
Underbar och kärleksfull midsommar!
Ihanaa ja rakkaudentäyteistä Juhannusta!
Svar till biskop emeritus E. Vikström
Emerituspiispa Erik Vikström kirjoitti Kyrkpressenissä 11.6.2009 s. 13 omasta henkilökohtaisesta teologisesta pohdiskelustaan rekisteröityjen parisuhteiden siunaamisesta.
Argumentaatio on minun lyhentämänäni seuraava.
Kyse on ennen kaikkea luomisesta ja laista. Luomisen kertomus antaa meille ensisijaisen järjestyksen. Tällainen on mies ja nainen. Kyseinen järjestys on elämän, suvunjatkamisen ja hyvinvoinnin takia olemassa. Näillä ensisijaisilla järjestyksillä on pysyvä luonne.
Näin myös avioliitto. Jeesus mainitsee avioliiton olleen "alun perin" (Matt. 19:8). Homoseksuaalisen yhteiselämän - kuten avioliiton - osalta sekä Paavali että Mooseksen laki lähtevät ensisijaisesta järjestyksestä.
Laki tuli myöhemmin syntiinlankeemuksen takia. Sen alaiset järjestykset ovat toissijaisia järjestyksiä. Tosin niissä näkyy myös ensisijaisten järjestysten elementtejä. Toissijaiseen järjestykseen kuuluu uskonnon ja yhteiskuntaelämän järjestäminen. Toissijainen tarkoittaa sitä, että sen ei tarvitse olla vallitseva sellaisena aina, vaan se voi saada uusia muotoja uusissa olosuhteissa.
Erilaisia kehityslinjoja voi syntyä, jotka joko vahvistavat ensisijaisia tai toissijaisia elementtejä laissa. (Toissijaisia voi olla esim. patriarkaaliset yhteiskuntamuodot.) Ensisijaiset järjestykset - siis ne, jotka pohjautuvat luomiseen - voivat kehittyä ja vahvistua - ennen kaikkea nyt evankeliumin kautta.
Silloin kyse on yhdenvertaisuudesta - "yhdentekevää, oletko juutalainen vai kreikkalainen, orja vai vapaa, mies vai nainen." (Gal. 3:28) [Lainaus minulta täydellisemmässä muodossa.] - ja vapaudesta. Kun Jeesus kutsuu opetuslapsiaan ystävikseen Joh. 13:34; 15,15), hän vahvistaa näin ensisijaisesti annettua; rakkauskäsky on käsky, joka on ollut alusta alkaen (I Joh. 2:7).
Homoseksuaalisen elämäntyylin kohdalla emme löydä itse kirjoituksesta mitään liikettä pois toissijaisesta laista kohti ensisijaista evankeliumia. Tällä kohdalla kirjoitus vartioi ensisijaista järjestystä eikä koskaan muuta perusasennettaan kohti jotain toissijaista ja toisenlaista. Sensijaan homoseksuaalien kuolemantuomiot ja kaikenlaiset vainoamiset ovat erityisen toissijaisia, jotka kirjoitus hylkää evankeliumin ottaessa johdon.
Evankeliumi vie meidät takaisin ensisijaisen järjestyksen vapauteen, yhdenvertaisuuteen ja iloon. Vaikka emme aloita homoseksuaalisten uskonsisarustemme rekisteröityjen parisuhteiden siunaamista, olemme aina ja kaikkia kohtaan kutsuttuja suureen rakkauteen ja paljoon ystävyyteen puhtaudessa ja totuudessa.
E. Vikström lähtee mielestäni oikein pohtimaan kysymystä ennen kaikkea luomisjärjestyksen kysymyksenä. Siinä on minusta kyse rakkaudesta ja hengestä. Ei siis laista eikä sen kirjaimesta. Kyse ei ole miehen ja naisen kohdalla siitä, että heidät on sidottu tiettyihin suhteisiin. Suhteet saavat arvonsa käytön mukaan. "Kaikki on minulle luvallista - mutta kaikki ei ole minulle hyödyllistä. Kaikki on minulle luvallista - mutta en saa antaa minkään hallita minua." (I Kor. 6:12 ja jatko!)
Se, mikä oli "alun perin" ei ollut oikeastaan avioliitto. Se on esim. vasta hedelmällisyyden osalta syntiinlankeemuksen jälkeistä järjestystä. Tällaiseen järjestykseen kuuluu avioerokin, jota Jeesus käsittelee. Alun perin ei erottu. Avioliitto miehen ja naisen liittona on vain yksi toteutuksen muoto.
Kun E. Vikström pohtii galatalaiskirjeen kohtaa, hän ilmeisesti ei näe sen estävän kaikkea erottelua. Kyseessähän on esimerkkilista. Yhtä hyvin listassa voisi lukea "ei homoa, ei heteroa". Tämä seikka tuokin esille yhden Vikströmin argumentaation luonteista: hän pitää luomista jo täysin annettuna ja näin kirjoituksen kirjainta määrittelijänä ja määriteltävänä. Itse näkisin hengen vapauden - totuudessa ja rakentavuudessa! - olevan tulkintaperiaattena sovelias. Lainalainen pohdinta jättää huomioimatta meidän jokaisen uskon Jeesukseen Kristukseen, joka on Vapahtajamme. Tarkoitan, että lain pohdinta on turhaa, kuten kristityn vapaus yllä olevassa korinttolaiskirjeen sitaatissa osoittaa. Rekisteröity parisuhde tuottaa hyviä hedelmiä kuten usko. Jos homoseksuaalisuus on osa luomista, niin se ei voi olla pelkästään osa lainalaista järjestystä. Tällaisen väittäminen olisi sekä luomista rajoittavaa että Luojan rakkauden sivuuttamista.
Johannes Kastajan päivää odotellessa
Makaan lähinnä sängylläni ja olen tänään kuunnellut Debussyn "Pelléas et Mélisande -oopperan. Ei kuitenkaan yksin.
ajantajukin katosi
Minua on hoidettu kuusi päivää aivan kotonani. Muutenkin "hoitajani" on ollut ja ON aivan ihana!
Kiitos Kaikkivaltiaalle Hänen hyvästä ennaltamääräämisestään!