Omnium fidelium

Näytetään bloggaukset helmikuulta 2007.
Seuraava

KP 8.2.2007 nr. 6

"Det är vår egen moraliska och intellektuella känslighet som sätter villkor för hur vi ser på och tolkar bibeltexterna". Så uttalar sej Mikael Lindfelt i debatten om homosexualitet enligt KP 25.10.07.
Om man utgår från helt "geocentriska" förklaringar måste man förklara fenomen som årstidernas växlingar och växlingen mellan natt och dag utgående från att solen rör sej runt jorden. Man har inte haft tillgång till avancerade observationer och den kunskap de ger, såsom skett i historien. Man är helt hänvisad till sej själv och sin vetenskap.
Citatet visar att man upphöjer våra "geocentriska" uppfattningar till att stå över Guds, människans Skapares kunskaper, skapelseordningar och instruktioner för oss. Människors kunskaper och åsikter smäller högst.
Resutatet av detta är i detta fall en förödande förvirring beträffande vad det innebär att vara man respektive kvinna. De är skapade till sexuellt samliv med varandra inom äktenskapets ram.
Att homosexualitet är mot naturen (grek. mot fysiken) borde vara klart också för "vår moraliska och intellektuella känslighet" på grund av att
- släkter, folk blir utrotningshotade, det blir inga barn
- ändtarmen (gäller män) är för känslig för sexuellt utnyttjande (i strid mot budskapet i Setas vämjeliga broschyr "Paskaleikit").
Till sist: Gud har fördömt detta, liksom Han har fördömt sexuellt umgänge mellan människor och djur. Tydligen behövdes det senare förbudet sägas ut i klartext.
Präster missbrukar och sviker sin kallelse att tjäna Gud genom att välsigna dessa partnerskap, som Gud fördömer.
Ulf Emeleus
pastor em. Helsingfors

Emeleus tuntuu jättävän huomioimatta, että herkkyys jollekin voi tarkoittaa herkkyyttä Jumalan sanalle, joka on tullut lihaksi. Siis sanalle, joka on tullut maailmaan. Tällöin sana ja ihminen kohtaavat täysin, sillä Sana on ihminen. Hän oli ja on Kristus. Katsomme myös me ihmiset Raamattua ja tulkitsemme sitä omien rajoitustemme raameissa. Ei Raamattu ohita ihmistä, vaan käsittelee ihmistä (Ihmistä). Näin on hyvä - suorastaan parasta.
Raamattu antaa johtolankoja, kutsuja. Se ei kerro absoluuttisen oikeaa tapaa tulkita itseään, sillä se olisi kuollettavaa.
Miehenä ja naisena oleminen ei sulje mitään seksuaalisuuden muotoa pois. Näiden yhdistäminen rajaavasti on hedelmällisen vuorovaikutuksen tuhoamista siellä, missä sitä voi olla.
Hblt-kansallakin on mahdollisuus saada lapsia.

Minun ymmärtämään rakkauden sanomaan kuuluu kristityn vapaus. Hyvään ja hedelmälliseen.


Väkivaltaa

Kävin nuorena kouluikäisenä raamattupiirissä, jossa jyrkät muotovaatimukseni saivat vahvistusta muiden osanottajien "oikeanlaisen elämän" vaatimuksista. Oli aluksi ihanaa huomata saavansa vastakaikua kaikkein tiukimmille käsityksilleen. Muilla nämä käsitykset lähtivät ehkä kuitenkin toiselta pohjalta kuin minulla.
Tunsin siis suurta vetoa tähän ryhmään ja tiukkuuden käsitykseni syvenivät entisestään. Vain Jumalalla oli merkitystä. Vähitellen kaikki maalliseksi kokemani oli karsittava pois. Lopulta se ulottui myös suuren intohimooni: historian tutkimiseen. Silloin alkoivat kysymykset: onko se todellakin turhaa? Enkö saa iloita tästä - enkö saa iloita enää koskaan (maallisesta)? Eikö tässä olekaan iloa? Yritin epätoivoisesti löytää järjelleni kelpaavaa uskottavaa ulospääsyä. Päivä päivältä, viikko viikolta tilanne muuttui yhä painostavammaksi ja en saanut enää ollenkaan rauhaa. Aamun ensimmäinen ajatus koski tätä - samoin illan viimeinen - sikäli kuin ylipäänsä saatoin enää nukahtaa. Lopulta mieleni alkoi todella horjua. Olin kuin jatkuvassa helvetissä, josta ei ollut ulospääsyä.

Yritykseni pelastaa itseni oman uskoni avulla oli tuhoontuomittu. Pelastus on Kristuksessa ja armosta. Se antaa myös vapauden, rauhan, toivon, ilon ja rakennuksen.

Toivon, että ei kukaan joudu tuollaiselle ahdistuksen tielle ja jää sinne. Väkivalta itseään kohtaan merkitsee usein väkivaltaa muita kohtaan.





XXV

Tänään kävin läpi valokuviani Luksorin matkalta. Huomasin, että kahdeksan kuvaa puuttuu. Lisäksi kaksi kuvaa on epäonnistunut.
Onneksi noiden kahdeksan kuvan puuttumista tulee korvaamaan osittain toinen digikamerasarja.
Erityisen iloinen olen näiden XXV-dynastian jälkeensäjättämien merkintöjen osalta siitä, että pääsin Luksorin temppelin eteläisimmän ulkoseinämän kirjoituksia ja kuvauksia kuvaamaan. Tehtävä ei ollut helppo. Ulkoseinämän ja ulkomuurin väliin jäi vain noin puolen metrin kuljettava käytävä - se ei antanut juurikaan etäisyyttä kuvaamiseen. Tilannetta helpotti se, että ulkomuurissa oli rinnan korkeudella pieni terassi, jolle nousemalla saatoin osittain alaviistoon kuvata ulkoseinämää. Käteni oli tosin mennä sijoiltaan, kun paikalla ollut vartiosotilas veti minut ylös terassille. Tämän ulkoseinämän tekstit ja kuvaukset ovat edelleen julkaisemattomia. Paljon niistä ei saa irti, sillä nytkin materiaali on osin tuhoutunutta.
Ei juuri hämmästytä, että turistit eivät tällaisiin paikkoihin eksy - siitäkään huolimatta, että kohde on aivan pääkävelyreitin vieressä. Näin ei ollut vain Luksorissa vaan kaikkialla muuallakin, missä kävin. Kuvausohjelmani vei minut melkein poikkeuksetta sellaisiin osiin temppeleitä ja temppelialueita, jotka olivat sivussa tai huomaamattomia.

Kokonaisuuden kannalta pienillä sivuyksityiskohdilla on vaikutusta. Ne siirtävät painotusta johonkin suuntaan.

Onko sillä sitten merkitystä...?


Seuraava