• Kauneuspilkku

Tietoyhteiskunnan takamaa

"Valtiovarainministeriö jäädytti torstaina jo toisen Valtiokonttorin it-hankkeen. Ministeriö päätti, ettei Valda-palvelun kehitystyötä ei enää jatketa. Valdasta kehitettiin valtionhallinnolle yhteistä asia- ja asiakirjanhallinnan tietojärjestelmää.
Sen kehittämiseen ja ylläpitämiseen on käytetty vuodesta 2006 lähtien yhteensä noin yhdeksän miljoonaa euroa.
Alun perin Valdasta piti tulla 60 000 käyttäjän järjestelmä. Tällä hetkellä käyttäjiä on 190 Aluehallintovirastossa.
Päätöksessä perustellaan hankkeen pysäyttämistä muun muassa sillä, että sen käyttökustannukset nousisivat ensimmäisinä vuosina käyttäjämääriin nähden ”erittäin korkeiksi”. Järjestelmän kehittäminen on myös viivästynyt useilla vuosilla. Tämä on johtanut siihen, että useat valtionhallinnon organisaatiot ovat alkaneet kehittää omia järjestelmiä, jotka voisivat korvata Valdan. Alkuperäisen aikataulun mukaan järjestelmän piti tulla käyttöön jo vuonna 2009.
Viimeksi tammikuussa valtiovarainministeriö jäädytti Valtiokonttorille tehtäväksi annetun sähköisen palvelualustan hankinnan. "

Oheinen suoraa lainaa tietoviikko.fi sivustolta

Tähän voi jatkaa, että samaan aikaan Valdan kanssa nykyinen OKM aloitti oman asianhallintajärjestelmänsä työstämisen. Sekään ei ole vielä täysin valmis eikä suunnitelmien mukaisesti käytössä. Samaan aikaan kun esim. OKM alaiset virastot mm Museovirasto pakotetaan säästämään toimintamenoista, on valtiolla rahaa hassata näihin päällekkäisiin järjestelmähankkeisiin miljoonia ilman, että tuloksista on mitään tietoa.
Maailma on kyllä kummallinen: koulutuksesta, terveyden- ja vanhustenhuollosta, poliisista, kulttuuriperinnön suojelusta ja melkein kaikesta muusta voidaan tinkiä, mutta rahaa riittää aina lihottamaan järjestelmätoimittajia, jotka rahastavat asiakkaan kyvyttömyydellä hoitaa hankintoja. Myydään puolivalmista, selitetään, miten jonkun aivan perustoiminnallisuuden tekeminen järjestelmiin on ylimääräistä työtä jne. Järjestelmätalojen vedätys on aivan uskomatonta, mutta nykyisin tuntuu olevan tapana myydä puolitekoista eikä kukaan valita, koska jo seuraavan päivityksen jälkeen ohjelmisto saattaa toimia. Ei tietenkään ole myyjän vika, jos ostaja on kyvytön ja tyhmä eikä tiedä mitä ostaa. Siksi onkin kummallista, että ministereitä vaaditaan eroamaan milloin minkäkin syyn nojalla, mutta kuka erottaisi ministeriön epäpätevät virkamiehet, joiden valmistelutyön tuloksena verorahat valuvat kansainvälisille pörssiyhtiöille?
Valtiolta puuttuu edelleen myös keskitetty ohjaus näihin järjestelmänhankintoihin, mikä pahentaa tilannetta entisestään. Koska tietoyhteiskuntafantasiassa piehtaroiva eduskunta on selkeästi myöntänyt rahoitusta suuriin järjestelmähankkeisiin, on lähes joka ministeriön pitänyt saada omansa. Lisäksi reviiriristiriidat esim. Arkistolaitoksen ja Valtionvarainministeriön kesken ovat johtaneet pattitilanteeseen, jossa toimivaltasuhteet on tärkeämpiä kuin itse asiat. Kaiken tämän tuloksena emme todellakaan ole tietoyhteiskuntakehityksen suurvalta, jona itseämme pidämme, vaan lähinnä taantuva takamaa. Eduskunnassakin on paljon helpompaa keskittyä, sinänsä periaatteellisesti varmaan tärkeään, kiistelyyn valehteliko ministeri Wallin tai ei. Mutta lopputulos on alusta pitäen ollut selvä, että kyse oli kielipolitiikasta, sanoivat ministerit Wallin ja Katainen mitä tahansa. Enemmistöhallituksessa ministeri voi sanoa mitä vaan, ainoastaan tekstailemalla tanssijattarille luottamuksen voi hävitä. Voisitteko siirtyä jo eteenpäin. Mitään uutta ja mullistavaa ei tapahdu.