En oikein tiedä miten suhtautuisin TEHYn palkkavaatimuksiin. Kun toisaalta ymmärrän, että työ saattaa olla raskasta, vaativaa ja siitä ei makseta tarpeeksi. Toisaalta sitten omat ja ystävien kokemukset esim. HYKSissä ovat sellaisia, ettei kiireistä sairaanhoitajaa poliklinikoilla ole näkynyt. Eli kaikkialla työ ei ehkä ole yhtä stressaavaa eikä sitä tehdä yhtä pienin resurssein kuin on annettu ymmärtää.
On kuitenkin selvää, että resursseja tarvitaan lisää moniin paikkoihin. Ja ilmeisesti paras tapa saada työvoimaa on maksaa sille kilpailukykysinen palkka. Ruotsin tai Norjan kanssa ei Suomi kuitenkaan voi kilpailla
Tänään oli hesarissa muuten fysioterapeutista, jonka asumiskulut veivät puolet palkasta. No, nettopalkka 1545 ei minusta ole mikään superpieni, itse asiassa sillä kyllä pärjää. Itsellä tulot on samaa luokkaa. Mutta hänelläpä oli omakotitalo ja sen asumiskustannukset! Helsingissä.
Omakotitalot ovat keskimäärin täysin tavallisen palkansaajan ulottumattomissa täälläpäin, joten menisi minullakin puolet, eikä niitä noilla hinnoilla edes enää saa.
Juttussa vertailtiin siis eri puolella Suomea asuvien hoitohenkilöiden palkkoja ja elinkustannuksia. Vertailut eivät kuitenkaan olleet yhteismitallisia, mutta sehän ei le mitään uuttaa näissä tehyläisten palkkoja käsittelevissä jutuissa.
Jutun pointti oli se, että yksinhuoltajana neljää pojan kanssa Suutarilassa omakotitaloa asuva fysioterapeutti ei pärjännyt palkallaan. Ja nyt kysymys, onko tämä työnantajan vika, vai pitäisikö ihmisen mitoittaa asumisensa ja menonsa tulojen mukaan?
Kun TEHY puhuu mielellään jäsentensä pitkästä koulutuksesta niin 3,5 vuoden pituinen koulutus tuskin kuitenkaan on niitä pisimpiä maassamme. En yleensä kyllä ymmärrä miksi koulutuksia mitattaisiin niiden keston mukaan, tärkeätähän olisi keskittyä sisältöön.
Julkinen terveydenhuolto tulisi panna remonttiin aivan täydelliseen. HYKSissä esim. erikoissairaanhoitaja hoiti toimistotöitä eikä ne sujuneet häneltä mitenkään tehokkaasti. Miksi näin, onko kaikki toimistohenkilöt laitettu pihalla ja hoitohenkilöstö naputtelemaan päätteitä?
Jotenkin tuntuu, että sillä panostuksella, jonka yhteiskunta käyttää näiden palveluiden tuottamiseen pitäisi saada arempi tulos, mutta miten, sitä kait viisaammat ovat pohtineet jo monen monta vuotta.
uutisissa sanottiin, että työvoimahallinto ja työnantajat tekevät kampanjan Ruotsiin houkutellakseen hoitajia Suomeen. Erityisesti yritetään saada paluumuuttajia takaisin alan töihin Suomessa. Hm, pitäisiköhän keksiä jotain ihan muuta, kun nämä henkilöt ovat luultavasti lähteneet juuri työolojen ja palkkauksen takia pois, eikä kumpikaan asia ole ratkaisevasti vissiin muuttunut.
Nyt sitten seuraa työtaistelu, toivon, että siitä ei seuraa ruumiita.
2 kommenttia
audinkopoika
14.10.2007 14:15
Valitettavasti asumiskulut pääkaupunkiseudulla ovat nousseet kohtuuttomiin. Tuhansilla ihmisillä työstä saatu palkka ei enään riitä asumiseen, ruokaan ja välttämöttömiin menoihin.
Eikä sitä korjaa se tokasu: "Muuta halvempaan ja pienempää", koska pääkaupunkiseudulla ei niit niin helposti löydy.
Kauneuspilkku
14.10.2007 16:45
eli mitä pitäis tehdä? nostaa palkkoja, jolloin hinnat nousee ja inflaatio kiihtyy?
Hajasijoittaa pääkaupunkiseudun virastot pitkin maata, purkaa asutusrakenneta siirtämällä yliopistot ja koulutuslaitokset saman tien muualle?