Välillä, kun on tyytymätön elämäänsä, lähinnä työuraansa, alkaa pohtia mitäs niistä muista tuli? Ei ala-aste, eikä yläaste eikä lukiokavereistakaan vaan opiskelukavereista ns. kurssikavereista?
Itse en ollut ainejärjestöaktiivi ja muutaman ensimmäisen vuoden jälkeen en oikeastaan paljoa saman vuoden fukseja nähnyt kuin kahvilassa ja sitten seminaareissa.
Ainakin yksi vetää keskusteluohjelmia radiossa ja telkussa. Yksi ohjaa elokuvia. Yksi on ollut pitkään uutistoimittaja. Ja sitten se yksi meni naimisiin huomattavasti itseään vanhemman miehen kanssa ja nousi kertarysäyksellä julkkikseksi. Jostakin taisi tulla diplomaattikin.
Kuinka moni mahtaa saada leipänsä tavalla tai toisella pääaineeseen historiaan liittyen?
Oma selitykseni oli aina nyhjätessäni asiakaspalveluduuneissa, joista en pitänyt, että koulutuksellani ei pätevöidy suoraan mihinkään. (ikään kuin kyseinen koulutusyhdistelmä olisi kaapannut minut enkä mitä valinnut sitä, tai että en olisi voinut opiskella lisää ihan muuta. Mistäköhän tällainen kohtalonomaisuus oikein onkaan tullut?)
En koskaan tajunnut sitä tosiasiaa, että koulutus on vaan väline, jota käytetään hyväksi omien ideoiden esille tuomiseen. Siis siihen, että on päämäärä. Minulla ei koskaan ollut.
Voikin sanoa, että kun muut kapusivat tikapuitaan tai kulkivat omia polkujaan, minä tarvoin hyllyvässä suossa, jonka oli luonut mieleeni.
Onneksi lopulta löysin kovaa maata. Mikä minusta tuli? Vielä on liian aikaista sanoa. Tällä hetkellä olen tyytyväinen.
Kommentoi kirjoitusta
Kirjaudu sisään voidaksesi kommentoida kirjoitusta.
Ei vielä tunnusta? Liity nyt!
6 kommenttia
martin
7.2.2007 23:02
Tie on tärkeä, vaikka meille muutakin yritetään uskotella. Kaikkeen halpaan - kaiken kärsimyksen (kyllä minä tunnen...) uhallakin - ei kannata mennä...
martin
7.2.2007 23:16
Koulutus on siis etenkin se aika, jonka olet tuolloin elänyt ja joka nyt on "ikuisuudessa" muuttumattomana. Siltä voi ponnistaa eteenpäin riippuen siitä kuinka hyvin aika on "ikuistettu". Se on olemassa myös muussa merkityksessä kuin välineenä.
Koulutusta on myös hyvä käyttää - kun tarve ilmenee. Päämääriä on niin erilaisia, samoin tarkoituksia.
Kauneuspilkku
8.2.2007 08:46
Toki näin. Tarkoitin lähinnä, että pohjakoulutus ei sinänsä sulje niitä ovia vaan parhaimillaan avaa. Istellä kun oli aikanaan jotenkin pallo hukassa tämän(kin) asian suhteen.
Ei voi sanoa, että elämä oli vaikeaa, kunhan vaan piti kelata asioita. Kun kävi erilaisissa duuneissa tiesi aiankin että mitä ei halunnut thedä pysyvämmin...
martin
8.2.2007 14:44
Pohjakoulutus sekä avaa että sulkee. En näe suurta ongelmaa, jos "pallo on hukassa" tuolloin - siis, jos koulutus on (kuitenkin) tullut läpikäytyä. Tuo subjektiivinen tunne on tietenkin häiritsevä (kun sen häiritsevänä) kokee.
Hyvä, että tie avautuu! (siis sekin, että sivulla oleva metsä näkyy selvemmin).
Mika
10.2.2007 23:46
Juuri tuossa pari päivää sitten lueskelin jotain juorulehteä ja naureskelin miehelleni, kuinka mukaan oli päässyt useampikin luokka- ja koulukaverini. Hyvä, että menee hyvin. Tosin yllättäen on käynyt niin, että ne lahjakkaimmat eivät ilmeisesti päässeetkään niin pitkälle, kuin nämä koulunkäyntiin ainakin lukiossa rennommin suhtautuneet. Onkohan meillä sama elokuvaohjaajatuttu? Hmmm... olemmekohan luokkakavereita :)
Kauneuspilkku
12.2.2007 08:36
Mika, eihän sitä voi tietää - nämä tutut on kyllä opiskeluaikaisia...lukiokavereita ei ole muutne näkynyt lehtien palstoilla.