• Kauneuspilkku

kansainvaellusta odotellessa

Nyt on sitten valtiovarainministeriön laskelmissa päädytty siihen, että Suomi tulee tarvitsemaan vuosittain n. 140 000 työikäistä maahanmuuttajaa. Tämä tekisi vuoteen 2020 mennessä jo 1,7 miljoonaa ihmistä. Laskelmissakin on otettu huomioon, että tuskin tulisimme saamaan pelkkiä työikäisiä ihmisiä, vaan joukossa olisi myös vanhuksia ja lapsia. Tämän vuoksi kokonaismuuttajien määrän arvioidaankin olevan suurempi, kenties noin 2 miljoonaa.

Historiantunneilta käsite kansainvaellukset on useimmille tuttu. Jos nuo laskelmat toteutuvat, niin tulossa on kyllä todella historiallinen vaellus.

Nykyisen Suomen alueella on arvioitu asuneen kivikaudella eli noin 4000 ekr. noin 10 000 ihmistä, rautakaudella, 1100-luvulla n 50 000 - 60 000 ja myöhäiskeskiajalla, 1400- ja 1500-lukujen taitteessa, noin 250 000- 300 000 ihmistä.

Suomen asuttamisen on arvioitu tapahtuneen varsinkin kivikauden ja rautakauden aikana ja välillä. Asuttaminen tapahtui hitaasti pitkän ajan kuluessa ja vaiheittain yhä uusia alueita tuli pysyvän asutuksen piiriin. Uudet tulokkaat sulautuivat yhteen maata jo aiemmin asuttaneen väestön kanssa vuosisatojen kuluessa ja niin saivat alkunsa maatamme historiallisena aikana asuttaneet heimot suomalaiset, hämäläiset ja karjalaiset. Koska väestömäärä oli pieni ja alue laaja oli periaatteessa kaikille riittävästi tilaa asumiseen ja elämiseen. Tosin heimojen ja varmaan yksilöiden välille syntyi jatkuvasti riitaa mm. kalavesistä ja erämaista.

Entä nyt.? 2 miljoonaa ihmistä on n. 40% Suomen asukasluvusta. Edelleenkin olemme harvaan asuttu maa, mutta silti. 140 000 vuodessa on kunnianhimoinen määrä. Varsinkin kuin se on suunnilleen sama määrä kuin maahanmuuttajataustaisia ihmisiä asui koko Suomessa vuonna 2005.

Mistä he tulisivat ja mitä he tekisivät? Suomen kielen oppiminenkin kestää aikansa ja toisaalta ilman riittävää kielitaitoa on vaikea löytää työpaikkaa, vaikka kuinka olisi työvoimapula.

Miten maahanmuuttajat kotoutuisivat Suomeen, minkälainen Suomi olisi jos täällä olisi vaikkapa miljoona 1. polven maahanmuuttajaa? Maahanmuuttajien lapsiluku on myös korkeampi kuin syntyperäisten suomalaisten, miten yhteiskunta selviytyisi haasteista tarjota yhä useammalla kielellä palveluita kaikille kansalaisilleen? Syvenisikö jako syntyperäisten ja maahanmuuttotaustaisten suomalaisten välillä? Mitä olisi suomalaisuus siinä ympäristössä?