• Kauneuspilkku

writings on the wall

Onkohan tehty tutkimusta netin vaikutuksesta lehtien yleisöosastokirjoitteluun? Onkohon kirjoitusten määrä tai laatu aikka aiheet muuttuneet. Itse huomaan hämmästeleväni sitä miten nopeatempoista yleisöosastokirjoittelu hesarissa on. Tämän päivän kirjoitukseen saattaa vastine olla jo huomisen lehdessä.
Hesarin vaaliblogia pitänyt Unto Hämäläinwn kirjoitti lehdessä, että käydyt kuntavaalit olivat todelliset nettivaalit. Siinä missä printtimediaa hallitsi koulusurmat ja pörssikriisi, oli nettikeskusteluissa esillä paljon kunnallisvaalitemmoja, joista myös käytiin laajaa ja monipuolista keskustelua. Voisiko tästä päätellä, että yhä enemmän asioita on siirtynyt vain nettiin?

USAn pressanvaalit kuitenkin vaikuttivat vielä aika perinteiseltä kampanjoinnilta. Rahaa paloi enemmän kuin koskaan ennen, mutta sen vatsineekis myös äänestysprosentti oli epätavallisen korkea. Eli suuri panostus kampanjointiin sai ihmiset myös liikkeelle. Arviolta 10% äänestäjistä oli liikkeellä ensimmäistä kertaa. Vaikka tuntuu, että Yhdysvallat on kaukana, niin silti ei ole yhdentekevää mitä siellä tapahtuu. Luottokriisi on hyvä esimerkki siitä, miten kaukaiselta tuntuva asia - amerikkalaiset asuntolainat - vaikuttaa kaikkien elämään. No, ehkä ei kaikkien mutta monien. Niinpä ei ole myöskää yhdentekevää kuka johtaa tuota presidenttikeskeistä valtiota. Onne Barack Obamalle.

Mutta niistä kirjoituksista vielä. Usein yleisöosastolla tai lähinnä mielipidesivuilla käsitellään tosi isoja ja vakavia aiheita, kuinkakohan usein päättäjät lukevat näitä kirjoituksia? Mutta välillä kyllä hämmästyy ihmisten ajatuksia. Niin kuin sitäkin, että on täysi älytöntä suunnitella taloja, joissa on ns. sisäänvedetty julksivu katutasossa. Nekun vaan houkuttelee ihmisiä käyttämään näitä katettuja jalkakäytäviä pisuaareina.
Tässä ilmastossa ja näillä sademäärillä tervehdin ilolla jokaista mahdollisuutta kävellä sateelta suojassa, voisiko ihmiset ehkä oppia tekemään tarpeensa käymälöissä?

1 kommentti

millikan

5.11.2008 19:37

Olen tuota samaa ajoittain pohtinut, että kyllä se maailma tuntuu tosiaan kutistuvan ja nopeutuvan...ja väittäisin että tyhmä on päättäjä joka ei noita keksusteluja edes jollain tasolla seuraa.

Yhdestä entisestä tyopaikastani, valtion virastosta, tiedän että niiden tiedotusyksikon tehtäviin kuului seurata mitä netissä heistä kirjoitellaan, ainakin noin google-tasolla. Ja yhden harrastussähkopostilistan jolle kuuluin aikoinaan modi mainitsi jossian vaiheessa että listan jäseninä oli hyvä joukko alan ammattilaisia lurkereina, jos ei muuten niin markkinatutkimusmielessä.
Tosin voluumikin on kasvanut valtavasti vuosien kuluessa, ja se seuraaminen saattaa olla aika lailla hajanaisempaa nykyään...