• Kauneuspilkku

uutisia ja ankkoja

Onko ihme jos vaatteiden ostaminen joskus tuntuu hankalta. Jo pitkään olen oivaltanut, että yläruumiini on pienemmän ihmisen kuin alaruumiini. Sain asialle vahvistuksen kun tutkin mittataulukoita. Jalan sisäpituus siis tulkitsin sen reiden sisäpuolelta nivusista alaspäin oli luokkaan 2XLrinnan ympärys hädin tuskin koko M. Vyötärö paisunut suunnilleen L-kokoon.

Eli kukkakeppi mikä kukkakeppi, vaikka treenaaminen ja ikä on jotain lihaksia tuonutkin.

Mutta ei minun tästä pitänyt blogata...vaan siitä miten erilaisen maailmankuvan saa kun seuraa eri tiedotusvälineitä.
Vaikken yleisesti ottaen hurraakaan maamme kaksikielisyyden puolesta (Martin don't get excited now) tarjoaa se kaksi eri näkökulmaa tiedonvälityksessä. Pääuutiset ovat toki FSTllä ja HBlssä yhdenmkaisia muiden tiedotusvälineiden kanssa. Ja juu, toki niissä suomenrutsalainen näkökulma on vahvasti esillä, mutta niissä on muutenkin usein eri aihepiireistä uutisia kuin vaikkapa Hesarissa tai Ylen suomenkielisillä uutisilla.

Viime viikonloppu oli hyvin kuvaava. Hesarissa oli pienen pieni yhden palstan uutinen jäihin pudonneista retkiluistelijoista Tuusulanjärvellä. Hesarin mukaan molemmat jäihin vajonneet pääsivät omin avuin ylös jäistä.
Ok, fine, kukaan ei kärsinyt sen pahemmin.
HBL:n etusivulla oli samana päivänä sankari, joka oli kiskonut kaksi retkiluistelijaa jäistä. Hbl oli ollut paikan päällä tarkoituksenaan tehdä juttu jäälautailijoista. Mutta ennen kuin nämäpääsivät tositoimiin, he huomasivat veden varaan joutuneen miehen. Toinen jäälautailija pelasti tämän ja lehdessä oli sitten kuvasarjakin tapahtuneesta. Kun ryhmä etsi uutta kuvauspaikkaa, he törmäsivät vastaavanlaiseen tapahtumaan ja tilanne toistui.
Kumpikaan jäihin pudonneista ei tarvinnut paikalle hälytetyn virkavallan apua, joten sikäli he pääsivät ylös omin avuin.

Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon, joka päivä. Siksi onkin kiinnostavaa seurata molempia, sekä hbl että hesaria tai ylen suomenkielistä ja ruotsinkielistä uutistoimitusta.
Ruotsinkielisten sanotaan elävän ankkalammikossa, mutta tietyllä tavalla koko Suomi on yksi ankkalammikko. Suomenkielinenn uutisointi on muuttunut muutaman suuren mediatalon hallitsemaksi ja kaikki pääuutiskanavat tunkevat sopulilauman tavoin samoille uutislämpäreille.
On kuitenkin hyvä muistaa, että ankkalammikosta tuleva uutinen ei useinkaan ole ankka.

6 kommenttia

martin

12.1.2008 12:44

Lukiessani Hbl:a saan enemmän läheisyyden ja kotoisuuden tunteen kuin Hesaria tai TS:a lukiessani. Kuvastaa kulttuurien eroa. Syykin voi olla ilmeinen: kulttuurit ovat eri kokoisia ja eri asemassa tässä maassa. Olen pääpuolisin hyvin ylpeä suomenkielisten yleisestä asenteesta, joka on rikkaus tässä maassa.
Olenhan aika rauhallinen, eikö?

Kauneuspilkku

12.1.2008 13:38

Jep, jep. Ihan hyvin tää men - meiltä molemmilta, eikö?

audinkopoika

12.1.2008 14:13

Eri lehtiä lukiessa huomaa kyllä eroja. Lehdet ovat yhä enemmän siirtyneet sensaatiolehtien (ns. roskalehtien) juorulehtien joukkoon. Valitettavasti...

Kauneuspilkku

12.1.2008 14:21

Audinkopoika olen kyllä eri mielrä vrt. blogaus. Ehkä hesari, aamulehti, ts jne. toimivat konserniensa äänitorvina ja siten yhdenmukaisina, mutta ainakin hbl:llä on oma linjansa.

Sinänsä Martin, se mistä saa kotoisen tunteen on kovin henkilökohtaista. Kyllä minulle Hesari välittää kuitenkin ehkä kotoisimman ja läheisemmän tunteen. HBLää lukiessani olen ulkopuolinen, vähän niin kuin tirkistelemässä muumilaaksossa.

Torontosta

13.1.2008 03:22

En tieda teidan lehdista, nakyy olevan samat (shit) uutiset molemmissa kun katson netissa. Iltalehti ja ilatsanomat. Boring. Meilla nayttaa olevan eri puolueiden lehdet tai uutispaperit suunnattu puolueiden intrest mukaiseksi. Yksi niista on The Sun, joka on biast,rasist, homofobic and valttaa mitaan normaalia uutisia. Niille tietysti kelpaa MAKSETTUJA gay seuraa palstoja.

Kauneuspilkku

13.1.2008 11:43

Iltasanomat ja iltalehti on aika pitkälti toistensa kaltaisia, tabloids, ei mitään oikeita sanomalehtiä, tosin niillä on valtavasti lukijoita sekä verkossa että paperiversiona. Ne kilpailee kuitenkin samoista markkinoista viihdelehtien kanssa siksi niitä ei voi verrata vaikka Helsingin sanomiin tai hbl. Tosin vakavampikin lehdistö viihteellistyy koko ajan. Trendi?