• Kauneuspilkku

Miehen ja naisen eurot

Julkisuudessa on paljon puhuttu ”samasta työstä sama palkka” ja ”naisen euro on 80 senttiä” jne.
Ylen Vaalikoneessakin oli kysymys: ”Luottamusmiesten oikeuksia saada tietoa työntekijöiden palkoista täytyy lisätä miesten ja naisten palkkaerojen kaventamiseksi.”

En oikein ymmärrä miten tällä keinolla pystyttäisiin kaventamaan palkkaeroja. Ministeri Haatainenkin on ollut minusta sitä mieltä, että epätasa-arvo ei ole ammattiryhmien sisällä vaan niiden välillä. Kysymys ei yleisimmin ole siitä, etteikö tismalleen samasta työstä saisi samaa palkkaa.

Haataisen mukaan (oli haastattelu syksyllä) kyse on mies- ja naisvaltaisten alojen suurista palkkaeroista sekä miesten ja naisten sijoittumisesta eri organisaatiotasoille. Ja juuri näihin rakenteisiin pitäisi pystyä puuttumaan. Olen ihan samaa mieltä ministerin kanssa.

Vaalikoneen ehdotus ei sinänsä kertoisi mitään uutta, saataisiinpa vaan muutama luottamusmies tuntemaan itsensä entistä tärkeämmäksi.

Niin kauan kuin yhteiskunnassa arvostetaan esim. teknisiä aloja enemmän kuin hoiva- ja hoitotyötä ei palkkaerot tule oikeasti supistumaan. Kilpailuttaminen julkishallinnon puolella ei ole lisännyt tehokkuutta eikä parantanut työoloja, lähinnä tuonut lisää hallintobyrokratiaa sekä epäselviä tarjousvalituksia markkinatuomioistuimeen.

Niin kauan kuin talouskasvu ja raha ovat yhteiskunnan tavoitelistan kärkipäässä, ei varmaan palkkaerotkaan tule tasoittumaan. Jos ajattelee vaikka mitä joku copy tienaa mainostoimistossa verrattuna sairaanhoitajaan, niin eihän siinä ole mitään järkeä. (jos copy tekee työnsä paskasti tuote ei ehkä myy, jos sairaanhoitaja mokaa joku saattaa kuolla)
Mutta koska copyn työn ansioista yritys X myy tuotettaan (tai uskoo myyvänsä) sitä sata kertaa enemmän, on myös copyn saatava osansa. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa kumpaa sukupuolta copy tai sairaanhoitaja on. Tai tekevätkö he työnsä hyvin.

Siksi palkkatilastoista vedetyn ”naisen euro-sloganin” tilalle pitäisi keksiä jotain parempaa. Kysymyshän ei lopulta minusta ole siitä, että mies automaattisesti saa parempaa palkkaa kaikissa tapauksissa. Itse olen alalla, jolla naiset tilastojen mukaan saavat parempaa palkkaa. Sen sijaan, että vatvotaan asiaa ikään kuin sukupuolten välisenä kysymyksenä se tulisi nähdä alakohtaisesti. Vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja pyrkiä tuomaan muita arvoja kuin talouskasvu.
Mutta globaalissa maailmassa en kyllä näe tällaista kehityskaarta kovin mahdollisena. Ehkä jonkun suuren romahduksen tai muun vaurauden uusjaon jälkeen.
Lopultahan kyse on kuitenkin itsekkyydestä ja kukaan ei halua luopua saavuttamistaan eduista. Ei myöskään ne hyvin ansaitsevien miesten pienipalkkaiset vaimot.