Kuntavaalit hämmentää kuten eduskuntavaalitkin viime vuonna. Tarjolla on paljon ehdokkaita, joilla on ollut neljä vuotta aikaa valtuustoissa hoitaa kuntoon kaikki ne hyvät asiat, joita he taaskin ajavat. Lisäksi moni istuu eduskunnassa päättämässä niistä talouden puitteista, joissa kunnat toimivat.
Silti niin moni asia polkee paikallaan tai on jopa mennyt negatiiviseen suuntaan.
Palveluiden ulkoistaminen ja kilpailutus tuli julkishallintoon rytinällä joskus 1990-luvun lopussa ja varsinkin porvaripuolueet ovat innokkaasti kannattaneet julkisten palveluiden avaamista yksityisille yrityksille. Ulkoistamisessa ja kilpailutuksessa on varmasti ollut hyviäkin puolia kuten esimerkiksi se, että on ollut pakko määritellä palveluille erilaisia laatukriteereitä sekä ylipäänsä laskea todellisia kustannuksia. Huonoja puolia on kuitenkin esimerkiksi, että on ulkoistettu palveluita, joiden yksityistäminen saattaa johtaa tilanteeseen, jossa epävarma markkinatilanne ajaa palvelut kokonaan alas. Usein yksityistämien ei myöskään ole parantanut palvelun laatua, vaan esimerkiksi sosiaalipuolella ratkaisevasti heikentänyt sitä. Kokonaan toinen asia on, että moni alun perin suomalainen yritys on nyt jo osa kansainvälisiä konserneja, joiden vaakakupissa ei paljoa paina vaikkapa jonkun vanhainkodin ruokapalvelusopimus. Jos toiminta päätetään lakkauttaa Suomessa kokonaan, maksetaan iloisesti vaan mahdolliset sanktiot. Osakekurssit kuitenkin kohoavat jokaisen leikkaus- ja vähentämistoimen myötä. Siinäpä sitten vanhainkodin henkilökonnalla on muiden töidensä ohessa kiireesti ryhdyttävä keittelemään aamupuuroja.
Tämä nyt oli yksi kevyt esimerkki. Valtion tasolla voidaan kysyä, että oliko hyvä idea myydä valtionyritykset pörssiin ja nyt ostaa niiden osakkeita, jotta suomalainen yritysvarallisuus ei karkaa ulkomaille? Tai yksityistää tele ja huomata, että viranomaistoiminta tarvitsee kuitenkin oman televerkkonsa… eikä tämä vielä mitään, mutta kun samat ihmiset ensin tekevät virheet ja sitten ihan pokkana esittävät löytäneensä ratkaisut. Toisaalta voi sanoa, että hyvä, että edes yrittävät korjata virheitään. Ja jos ei tee mitään, ei tee virheitäkään.
Summa summarum, jos ei äänestä ei ainakaan saa mielipidettään kuuluviin, mutta tuntuu, että äänestäminenkään ei oikeasti muuta mitään. Vaalien alla kaikki ovat mielestään tuoreita vaihtoehtoja tai puolustavat apua tarvitsevia ja tekevät mitä erilaisempia tempauksia saadakseen julkisuutta. Yhden kansanedustaja kunnallisvaaliehdokkaan slogan Helsingissä on Nyt kaikki talkoisiin senioreiden puolesta. Vaikka yhteisöllisyys onkin nyt muotia politiikan kielessä niin ei vanhusten asiat talkoilla parane. Kyllä minä ainakin vanhana haluan kunnon kunnallisen vanhainkotipaikan, jossa saa ruokaa, pääsee ulos ja joku vaihtaa ne vaipatkin kohtuullisin väliajoin.
2 kommenttia
JPHki
22.10.2008 20:54
Eiköhän meidät aikanaan lennätetä jonnekin Intiaan tai Afrikkaan, minne vanhainkotitoiminta on kustannustehokkuuden nimissä ulkoistettu...
Kauneuspilkku
23.10.2008 09:02
No toisaalta siellä on lämmintä ja valoisaa eipähä kärsitä vilusta ja kaamosmasennuksesta..