• Kauneuspilkku

homona yhteisössä

Kun puhutaan homoyhteisöstä, niin mitä sillä tarkoitetaan, mistä oikein puhutaan?

Ranneliike on varmaan yhdenlainen homoyhteisö, verkkoyhteisö. Mitä muita homoyhteisöjä on? Seta, kaikki sen alajärjestöt, vaikkapa HOT. Jokaisella meistä on varmasti omia homoyhteisöjämme. Ravintolat ovat osa monien homoyhteisöjä, tietyillä kuntosaleilla ja uimahalleilla on omat porukkansa. teatteri- ja kulttuuripiireissä on omansa samoin myös kirkon piirissä jne. Monet homoyhteisöt limittyvät ja lomittuvat toistensa kanssa muodostaen erilaisia verkostoja. Muodostuuko näistä verkostoista sitten jotain suurempaa kansallista homoyhteisöä?

Mutta onko olemassa jotain homoyhteisöä, sellaisena kuin se esiintyy vaikka tiedotusvälineissä?
vai onko se vaan heteroyhteisön tuottama harha, että olisi olemassa jonkin suht yhtenäinen homoyhteisö, jolla olisi yhteisiä arvoja, asenteita jopa tavoitteita. Olisiko tällainen yhteisö ylipäänsä mahdollinen?

Itsellä ei ole tällä hetkellä oikein sen kummempaa homoyhteisöä kuin omat kaverit, mutta niissäkään ei eroa tehdä suuntauksen perusteella, eli mikään homoyhteisö ei oma kaveriporukkakaan ole. Ranneliike on ainoa homoyhteisön, johon kuulun, tosin julkisesti vain nimimerkillä. Samalla kun ranneliike on pienehkö verkkoyhteisö, on tämä kuitenkin koko maailmalle avoin tirkisteltäväksi. Kuinkakohan moni eksyy tänne sattumalta? Ja muuttaakohan ranneliikkeen keskustelut tai blogit kenenkään näkemyksiä homoista ja homoyhteisöstä?

Ranneliikettä tarkastelemalla kun kuitenkin saa hyvän kuvan siitä kuinka heterogeeninen – en voinut olla vastustamatta sananvalintaa – tämäkin homoyhteisö on. Ei sellaista keskustelun aihetta, etteikö joku olisi eri mieltä. Toki ranneliikkeen kirjoitusten tai blogien takana voi yhtä hyvin olla hetero kuin joku muu. Eli sinänsä tämäkin yhteisö on osa ympäröivää virtuaalimaailmaa.

Ja kuten kaikissa yhteisöissä ranneliikkeessä on vakikeskustelijat kaivaneet omat poteronsa tai ovatko toiset keskustelijat määritelleet heille paikkansa, joka tapauksessa monet keskustelunavaukset päätyvät samoihin argumentteihin, niin kuin elämässä yleensä kun keskustellaan.

Itse olen lähinnä aktiivinen tämän blogin kautta, tuntuu että keskustelut edellyttäisivät suurempaa intensiteettiä seurata niitä. Blogissakin voi keskustella, vaikka enemmänhän tämä on tällaista oman pään sisäistä kohinaa. Paljon näitä kuitenkin tänne kirjoitellaan, ehkäpä ihan kiva tutkimusaihe jollekin, ranneliikkeen blogit ja minkä kuvan ne antavat suomalaisesta homoyhteisöstä. Sikäli mikäli verkkoon kirjoitetut aineistot säilyvät bittiavaruudessa, on tulevaisuudessa tutkijoilla aivan toisenlaiset mahdollisuudet tutkia tavallisten ihmisten ja erilaisten alakulttuurien elämää. Toki tällaiset julkiset kirjoitukset eivät koskaan ole 100% autenttisia, mutta tuskin mikään kirjoitus on.

Päädyinpä nyt jonkun ihme reflektoinnin kautta kauas alkuperäisestä aiheestani. Homoyhteisöä sellaisena kuin se joskus esitetään tiedotusvälineissä ei siis mielestäni ole olemassa. on harvoja arvoja, jos mitään, jotka yhdistäisivät homoja, siis vain homoja. Tuntuu, että täällä homoyhteisössä maailma on ikään kuin pienoiskoossa. Täältä löytyy edustettuina kaikki samat aatesuunnat, tuloluokat, ammatit kuin muuallakin yhteiskunnassa. On niitä, jotka ajavat lapsiperheiden asioita ja niitä, joita erityisesti huolettaa yksinäiset vanhuudet. On heitä, jotka korostavat hyvinvointivaltiton tärkeyttä ja jonkinlaista valtiokontrollia heitä, jotka kannattavat täysin vapaata markkinataloutta ja yksilön oikeuksia aina yhteisön edelle.

Miksi sitten minäkin blogaan ranneliikkeessä enkä vaikka blogger.com –sivustolla, jossa lukijamäärät saattaisivat olla moninkertaisia? Varmaan samasta syystä kun menen homobaariin. Oletan, että minun ei tarvitse selittää seksuaalista suuntautumistani sen enempää kenellekään. Oletan, että tässä yhteisössä se mikä seksuaalinen suuntautumiseni on, ei peitä muita ominaisuuksiani. Eli se kait on se homoyhteisön yhteisöllisyys, jokainen saa mahdollisuuden olla mitä on ja tuoda mielipiteensä julki ilman, että hänen ajatuksensa mitätöitäisiin pelkällä ***tanan homo –kuittauksella.

4 kommenttia

millikan

2.2.2008 14:57

"Homoyhteisö" on tosiaan aika ristiriitainen käsite, ja itse olen surffaillut parinkin alakulttuurin liepeillä jossa siihen valtavirtahomoyhteisöön suhtaudutaan hyvinkin kielteisesti. Osittain perustellusti.

Kauneuspilkku

3.2.2008 09:59

Niin kysymys on varmaan siitä mitä asioita kukin pitää tärkeänä monethan kritisoivat Setaa esim. liiasta keskittymisestä perhe- ja adoptioasioihin.

millikan

3.2.2008 16:51

Tuo on yksi pointti, ärtymystä on tullut vastaan myös mm. hlbt-sarjakuvaharrastajien ja roolipelaajien piirissä valtavirtahomojen syrjinnästä, kun ovat kiinnostuneet moisista nörttiharrastuksista eivätkä ole vain shopping and fashion darling, names names names päiväperhoja. Sama juttu mm. hevin ja muun raskaamman musiikin fanien joukossa...
Karhuyhteisötkin syntyivät vastaliikkeenä nuoruuden ihannoinnille, ja vastaavasti saavat nykyään kritiikkiä siitä että ovat vain korvanneet yhden klooni-ihanteen toisella, sillä überbear-mallilla...

"Homoyhteisön" keskellä on runsaasti ihmisiä jotka kokevat hyljeksintää jos haluavat olla oma itsensä.

Kauneuspilkku

4.2.2008 08:49

Se on kyllä totta, että yhteisön "sisäiset vähemmistöt" ovat kovinkin eriseuraisia, ja mikä sitten on yhteisön "valtakulttuuri," onko se todellakin design -homot namedroppingeineen? tai sitä imitoivat ? Entäs "heteronoloiset" ns. tavalliset? Kaikkialla on tietysti kuppikuntia ja piirejä, eriseuraisuutta ja kyräilyä. Ranneliikkeessä olen kuitenkin kokenut, että täällä ei hirveästi esiinny esim. kirjoitusvihreisiin takertumista tai muuta saivartelua, kuten joillain isommilla foorumeilla.

Mutta kyllähän homoyhteisö sinällään sisältää varmasti samat ennakkoluulot kuin yhteiskunta yleensä.