Tänään, kiirastorstaina, oli taas kaunis aamu pyöräillä töihin. Jotenkin pyöräily tuntuu helpottavan arkea. On helppoa piipahtaa kaveria katsomassa ja sen jälkeen kirjastossa ja vielä poiketa nopeasti kaupassa hakemassa unohtunut margariinipaketti.
Kaikki käy samalla matkalla, vaivattomasti ja helposti
Tämä on minulle jokakeväinen havainto – olen aina yhtä tyytyväinen, kun olen taas alkanut pyöräillä.
Tänä vuonna talvi oli ennätyksellisen lyhyt ja itse asiassa täällä olisi voinut hyvin liukkaita pelkääväkin pyöräillä tammikuussa.Meiltä pääse toki bussillakin ihan hyvin, mutta juuri tuollainen poukkoilu paikasta toiseen jää julkisilla helposti tekemättä.
Varmasti autolla on yhtä helppoa tehdä samoja asioita kuin pyörällä, vielä helpompaakin, ainakin kuljettaa tavaraa. Toisaalta pyörällä voi välttää ruuhkia ja ainakin parkkiongelmat.
Meillä seisoo pihalla vanha auto, joka oikeastaan on veljeni, jonka nimiin se siirtyi vanhemmiltani. Koska se on niin vanha, että siitä ei saa rahaa edes vaihdossa, päättivät kaikki yhdessä, että sen voi ajaa "loppuun". Me olimme sitten täydellinen kohde tälle autolle, koska olimme autottomia ja saatamme sitä välillä tarvita.
Jotenkin en osaa vaan ajatella lähteväni autolla töihin. Se ei käynyt mielessä edes pahimpina pakkaspäivinä. Tuskin se olisi myöskään edes käynnistynyt ilman, että olisi ollut kytkettynä lämpötolppaan.
Tämä on muuten juuri niitä autoja, joille kaavaillaan sitä lisämaksua. olen miettinyt samoin kuin moni muukin, että mihin käyttöön se maksu perustuu? Eikö todella olisi parempi käyttää vanhat autot ns. loppuun kuin valmistaa koko ajan uusia ja viedä vanhat toimivat autot romutettavaksi?
Se, että ajaa muutaman tuhat kilometriä vanhalla autolla vuodessa tuskin saastuttaa sen enempää kuin että ajaa uudella autolla kymmeniä tuhansia kilometrejä.
Jotenkin tuntuu, että halutaan myös ohjata ihmisiä kuluttamaan koko ajan enemmän. Talouskasvu on tärkeää ja sitä syntyy, kun ihmiset ostavat elämää helpottavia koneita. Mutta niitä pitää ostaa koko ajan enemmän, uusia ja parempia, jota kasvukäyrät jatkaisivat nousuaan. Ja kyllähän se elämä helpottuu sitten siinä sivussa.
Helppoa elämäähän me kaikki haluamme, haluamme elämyksiä ja päästä ikävistä asioista kuten rutiineista mahdollisimman vähällä. Myös näin piinaviikolla.
Selvitin itselleni vasta tänään mistä kiirastorstain nimi tulee. Tai jos se on minulle aiemmin kerrottu, olen sen unohtanut.
Nimi tulee Kiirasta, joka oli jonkinlainen paha henkiolento. Ja juuri kiirastorstaina pyrittiin karkottamaan Kiira. (tiesiköhän sen luistelijan vanhemmat tän?)
Kaiken tällaisen selvittäminen on muuten nykyään niin helppoa, sen kuin vaan menee nettiin.
Jännittävää myös, että siinä nimessä ei ole mitään kristillistä. Ruotsiksi tämä on skärtorsdag. Ja se skärä viittaa siihen, että Jeesus pesi opetuslasten jalat ennen ehtoollista.
Aiemmin tämä päivä oli Suomessakin pyhäpäivä ehtoollisen asettamisen kunniaksi.