• Kauneuspilkku

tyypit

Aboa tyypitteli blogissaan nuoret baarihomot. Tuntuu, että erilaisten tyypittelyjen ja listausten tarve on meillä loputon. NYT liite on hyvä esimerkki mediasta, joka tuottaa säännöllisesti erilaisia listauksia ja muka-hauskoja tyypittelyitä. Alan suomalaisia klassikoita oli ennen city –lehti.

Vaikka useimmiten nämä on tehty kieli poskessa, niin jotain tarvettahan ne palvelevat. Onko meillä sisäsyntyinen tarve lokeroida ihmiset, asiat ja ilmiöt, jotta voimme käsitellä tai hallita niitä? Horoskoopithan on klassisia ihmisten tyypittelyitä, ja niihinkin moni uskoo.
Useinhan sitä lokeroi uuden ihmisen jo alitajuisesti tietyillä kriteereillä. Hänen puhetapansa on samanlainen kuin sen ja sen. Hänen hiuksensa ja äänensä muistuttavat sitä ja sitä. Ja hän toimii juuri niin kuin se entinen työkaveri.

Muistan kun ystäväni oli järjestämässä isoja bileitä. Hän kirjoitti kaikkien kutsumiensa ihmisten nimen perään hetero, homo, lesbo, bi. Kun ihmettelin tätä, hän vaan sanoi, että lista oli paljon selkeämpi niin.

Samaisen ystäväni kanssa panimme juristit, lääkärit, opettajat ja mut hullut aikoinaan mustalle listalle. Tämä lista perustui subjektiiviseen otantaan ja empiiriseen kokemukseen. Otannan ja havaintojen perusteella päättelimme, että niiden koulutusohjelmien hyväksyttävä suorittaminen teki ihmisistä ei-toivottua seuraa. Myöhemmin listalle päätyi kyllä muillakin perusteilla.

Kun erittelemme esim. baarihomotyyppejä, jäsennämme samalla omia ennakonluulojamme ja tulemme pohtineeksi, sitä millaisista ihmisistä pidämme tai emme pidä. Netissä on joskus törmännyt ihmisiin, joilla on seuranhakuun niin tarkat kriteerit, että pakostakin ihmettelee, että noinkohan he haluavat seuraa ollenkaan, siis livenä.

Kun ajattelee omia kavereita, niin kovin vähän heille on alunperin kriteerejä asettanut; yhteinen nimittäjä on voinut olla osakunta (kotipaikka), koulu tai myöhemmin yliopisto, työpaikka. Harrastus ja yhteiset ystävät onkin sitten jo selvästi valikoituneempi kriteeri.

Itse olen nykyään toivottaman laiska tutustumaan uusiin ihmisiin – tuntuu, että en näe koskaan niitä vanhojakaan tuttuja. Yksi työkaveri sanoi tässä taannoin, että olisi aikanaan halunnut olla enemmän kaveri, mutta sinua ei selvästikään kiinnostanut. Mitäpä siihen sanoa, kun että ei niin…

Aboan tyypittelystä puuttui kaksi alalajia: happamat ja evil bitchit. Jälkimmäiset tekevät mitä tahansa saadakseen huomiota ja esim. toisen miehen. Edelliset sitten voivat paheksua näitä.

4 kommenttia

kesäpoika

4.4.2007 12:40

Aboa tyypitteli, koska minä pyysin tyypiteltyäni itse vanhemmat, niin että syytös sille jolle se kuuluu..

Ei elämä ole aina niin kamalan vakavaa. Stereotypioita on, piti niistä tai ei. Itse olen niitä, joille individualismi on lähes kirosana, enkä pahastu yhtään, vaikka olen monin tavoin tyypitettävissä ja samanlainen kuin moni muu. Musta muidenkaan ei tarvi pahastua.

Erityisyys suhteessa muihin ihmisiin syntyy siitä yhdistelmästä, mitä kaikkia lokeroita edustamme. Kukaan ei ole missään asiassa uniikki, vaan vasta kokonaisuudet ovat. Musta se on myös lohdullista. Emme ole yksin.

Itse olen monin tavoin tyypillinen homo, tyypillinen horoskooppini edustaja ja ties mitä muuta. Ja ylpeä tästä kaikesta.

Kauneuspilkku

4.4.2007 13:14

Tää ei ollut mikään syytös, eli kaikkea ei tarvitse todellakaan ottaa niin vakavasti….lähinnä pohdiskelu, että stereotypioiden kautta jäsennämme ympäröivää maailmaa ja toisiamme jopa alitajuisesti.
Itsekin olen huomannut, miten pidän jostain tyypistä, mutta en osaa sitä selittää ennen kuin tajuan, että hän muistuttaa jotain toista ihmistä, josta olen pitänyt aiemmin ja päinvastoin

Itse en kyllä usko horoskooppeihin ollenkaan, mutta monista muista stereotypioista olen löytänyt itsensä. Tosin esim. baarissa kyse on rooleista, mitä esitetään ei välttämättä siitä millaisia ihmiset oikeasti ovat. Myös aitous ja positiivisuus ovat useilla vain rooleja.

audinkopoika

4.4.2007 13:22

Aloin miettiä, miksi pitää ihmisiä jakaa eri tyyppilajeihin.
Minä en haluisi kuulua kenenkään pistämään stedeotypioihin, vaan olla vähän kaikkee, mielialan ja fiiliksen mukaan :D

Kauneuspilkku

4.4.2007 13:32

Mutta niinhän se onkin - se minkälainen on oikeasti ei mahdu stereotypioihin, vaikka niistä osittain voisikin itsensä tai toisen löytää. Jokainen on oma itsensä. En usko, että missään stereotypiassa voisi olla audinkopoikaa : )
Kärsimättä kaksisuuntaisesta tai vielä monikaistaisemmasta mielialahäiriöistä uskon, että omakin persoona jakaantuu moniin eri kategorioihin. mutta jotenkin kummasti niitä stereotypioita vaan tehdään ja myös halutaan. Vihhteksi tai ei