• Kauneuspilkku

Olen miettinyt tätä tasa-arvoista avioliittoasiaa aika pitkään. En oikeastaan itse käsitettä tai lakialoitetta, jolla siihen tähdätään, vaan tätä julkista keskustelua. Jotenkin julkisuudessa on tullut kuva, että sitten kun tämä lakialoite hyväksytään, tapahtuu jotain suurta, lähes messiaanista tasa-arvoistumista. Hesarissa, joku toimittaja jonka nimeä en muista, kirjoitti, että kansalaisaloitteen kannattamisesta tuli sukupolvikokemus.

Toivon, että ei. Toivon, että tasa-arvoa ei alisteta sukupolvikokemukseksi eikä some-ilmiöksi, vaan, että oikeasti mietitään itse asiaa, mitä se tarkoittaa. Nykymaailmassa kuitenkin tärkeintä on tunne ja vaikutelma, ei ajatus tai periaate tai konkreettinen asia, johon käsite viittaa. Tunne on huono argumentti, koska käyttämällä tunneargumenttia, tullaan väistämättä tilanteeseen, jossa toisten tunteet ovat oikeutetumpia kuin toisten. Tunteen voimalla toki pystytään rakentamaan tuloksellisia kampanjoita, nytkin vain päivässä saatiin kerättyä satatuhatta nimeä aloitteen taakse, mutta sillä ei voida perustella muuta kuin – tunnetta.

Moni kirjoitus ja mielipide kansalaisaloitteen puolesta on samalla mitätöinyt rekisteröidyn parisuhteen ikään kuin sillä ei olisi mitään merkitystä, rekisteröityneet parit eivät ole "naimisissa", "häitä" voidaan viettää vasta jos tämä lakialoite hyväksytään. Tässä kohtaa ei ole ajateltu, miltä parisuhteensa rekisteröineistä, jotka kokevat olevansa naimisissa, tuntuu. "Tunne" on varattu vain siihen epätasa-arvokokemukseen, joka on niillä pareille tai ihmisille, jotka kokevat nykyisen lainsäädännön suorastaan ihmisoikeusrikkomukseksi. Rekisteröity parisuhde on jotenkin puutteellinen, "B-luokan avioliitto", vajaa ja vasta avioliitto tuo parisuhteelle "oikean" statuksen.

Itse olen kaivannut parisuhteelleni vain juridista statusta. Sitä, että Nassu on lähin omaiseni ja minä Nassun. Se miten parisuhteemme on nimetty tai määritelty muiden ihmisten mielissä, ei minua kiinnosta. Esimerkiksi Nimenmuutos (joka näyttä olevan epätasa-arvolistan kärkipäässä) tuntuu lähinnä koomiselta post-patriarkaattiselta tavalta kopioida typeriä heteronormatiivisia pseudohistoriallisia käytäntöjä. En ymmärrä miksi aikuinen ihminen haluaa vaihtaa nimensä, identiteettikriisi?

En toki vastusta lakialoitetta, mutta jotenkin tämä hypetys, jolla aloitteesta on tehty merkittävä ihmisoikeusasia, on minusta hieman kyseenalaista tai suhteetonta. Homojen syrjintään de facto lakimuutos ei paljoakaan tuo uutta. Pariskunnat tulevat edelleenkin olemaan epätasa-arvoisia esimerkiksi keinohedelmöityksen suhteen. Adoptio tulee teoriassa mahdolliseksi, vaan kuinka käy käytännössä. Muuhun syrjintään laki ei tuo mitään parannusta ja tietynlaisen asenneilmaston suhteen aloite on jopa näyttänyt kuumentavan ihmisten negatiivisia tunteita. Ikään kuin sohaisu ampiais- tai kusiaispesään. Toki, laki saattaa ihmiset tasa-arvoiseksi ja se on tärkeää sinänsä, mutta suuria konkreettisia muutoksia ei monekaan elämään tästä tule.

Edelleenkin huvittaa se, että miesten asevelvollisuus ei herätä yhteiskunnassamme mitään tasa-arvokeskustelua. Miehiä syrjivä lainsäädäntö ei ole tasa-arvo-ongelma. Jos naisilla olisi jokin pakollinen hoiva-alan velvollisuus, josta kieltäytyminen johtaisi vankilaan, oltaisiinko yhtä hiljaisen yksimielisiä, että asia ei ole ongelmallinen?

5 kommenttia

martin

1.4.2013 16:50

Osa omasta ajattelustani on samanlaista kuin Sinulla, Kauneuspilkku! Olen (kuitenkin) allekirjoittanut kansalaisaloitteen. On normaalia, että aktiivinen toiminta kiistanalaisissa kysymyksissä aktivoi myös vastustajia - se ei saa estää aktivismia.
Näillä tasa-arvoasioilla on sekä käytännöllistä, teoreettista (laintekstillistä) että symbolista arvoa. Symbolinen arvo on tärkeä ihmisen kokemusmaailmalle. On outoa, että joillekin - niille, jotka niin haluavat - ei ole mahdollisuutta ulkoiseen adoptioon tai nimenvaihdokseen vain sen takia, että toteuttavat tietyllä hyvällä tavalla omaa luontoaan.
Asevelvollisuus on myös tämän yhteiskunnan häpeäpilkku - juuri siinä, että se koskee pakollisena vain miehiä (tai siis miehiksi tunnistettuja ja tunnustettuja?). Kyllä se on tasa-arvo-ongelma!

draconfly

1.4.2013 21:32

Nimenmuutos on aika kätevä juttu, ellei halua, että saman perheen lapsilla on eri sukunimet...
Siitä olen kyllä täysin samaa mieltä, että tämä keskustelu on mitätöinyt rekisteröinnin arvon.

Kauneuspilkku

2.4.2013 09:05

Saman perheen lapsilla on eri sukunimiä joka tapauksessa. Kun solmii seuraavan liiton ja saa mahdollisia uusia lapsia...tai on saanut lapsia ennen liittoa. Omaa nimeään voi vaihdella tietysti vaikka kuinka monta kertaa. Periaatteessa mun mielestä olisi hyvä, että kaikki lapset saisivat aina äitinsä sukunimen. Jos perheessä on kaksi äitiä eri sukunimillä, so what. Nimiasia ei mun mielestä vaan ole tasa-arvoasiana kovin suuri.
Symboliarvosta haluan sanoa vain sen, että se on todella subjektiivinen kokemus. Mulle symboliarvoa tulee siitä, että olen Nassun kanssa yhdessä, se miten meidän liittoa kutsutaan on aika sama, tuo B-luokan avioliitto, joka löytyy tältäkin sivustolta on kyllä loukkaava ja sellaiseksi tarkoitettukin.
Toisillehan se symboliarvo on siinä, että mennään kirkossa naimisiin jne.
Mutta en siis mitenkään todellakaan vastusta tätä lakialoitetta, päin vastoin toivon, että se menisi läpi. Ainakin sen on mentävä käsittelyyn, muuten koko kansalalisaloite on täysin epäuskottava. Tasa-arvo ei voi myöskään olla omantunnon asia. Mutta jatkan tätä keskustelun arvostelua, puolin ja toisin. En koe, että tässä on jotkut "me" vastaan "ne". Tämä sivusto alkaa yhä enemmän perustua sellaiselle vastakkainasettelulle, joka on vastenmielistä.

draconfly

2.4.2013 22:43

Hassua vain, että jos lapsilla on samat vanhemmat, heillä tulee olla sama sukunimi. Näin siis lain mukaan. Uusperheet ovat toki toinen juttu. No, lapsilla olisi samat vanhemmat tässäkin tapauksessa, mutta...

Se mitä itse ehkä eniten kaipaisin, olisi jonkinlainen "vanhemmuusolettamus" isyysolettamuksen tilalle. Puoliso (rekisteröity tai avio) merkittäisiin suoraan lapsen toiseksi vanhemmaksi sukupuolesta riippumatta. Moni, moni asia olisi helpompaa. Sellaista ei vain taida olla tulossa lähiaikoina.

Kauneuspilkku

3.4.2013 09:15

No, vanhemmathan ei ole samat biologisesti jos synnyttäjä on eri vaikka käytettäisiin saman luovuttajan spermaa.
Mutta joo ymmärrän pointtisi. Nimilainsäädäntö on ihan typerä, miksi on tärkeää että lapsilla on sama sukunimi?