Korjasin tänään viimeisten luokkien kokeet. Olin näemmä tehnyt aika vaikean testin, mutta hyvin suurin osa lapsista oli siltikin selviytynyt. Hellytti, kun luin erään aika heikon pojan vastauspaperin.
Tapaan lisätä aina kokeen loppuun itsearviointikohdan, johon oppilas antaa palautetta omasta oppimisestaan. Lisäksi viimeiseksi on hiukan tilaa kirjoittaa kaikkea mahdollista opettajalle. Tämä lapsi - lukuhaluton, keskittymisongelmainen - oli lisännyt loppuun viestin: 'Kiitos olet ihan hyvä ope vaika minä en kovin kummone opilas olekkaan mutta kun sinä et hermostu mulle silti oikeen koskaan'.
Meinasi herahtaa tippa silmään. Lupasin itselleni pyhästi, että ensi lukuvuonna paneudutaan lapsen oppimisongelmiin oikein kunnolla!
Huomenna ja ylihuomenna olen koulutuksessa. Käyn täysin turhaa kurssia oppimistaitojen ohjaamisesta. Asia kiinnosti minua ihan tosissaan, mutta aiheen toteutus on syvältä ja poikittain.
Miksi aina, kun tahdotaan opettaa opettajille jotakin, jokainen luento aloitetaan sillä, että kerrotaan, kuinka peruskoulussa on kaikki vialla? Minulla menee ainakin kaikki kanavat kiinni saman tien. Harva kuulija jaksaa kolmi - nelituntisia ripityksiä siitä, kuinka juuri hän tekee kaiken varmastikin väärin.
Lisäksi, koska olen kurssittanut itseäni aika paljon, vain kerrankin ihan kokemuksen syvällä rintaäänellä päästellä happamia röyhtäyksiä. Yhdellekään sellaiselle kurssille en ole sattunut, jossa kouluttajana olisi toinen opettaja. Olisi hauskaa kerrankin saada vertaisopetusta; kuunnella ihmistä, joka tietää työn, sen edut ja kipupisteet. Mutta yleensä esitelmöijä on Jotakin Ihan Muuta. Sosioterapeutti, joka kertoo, että lapsi kaipaa hellyyttä ja siksi häntä pitää halata aina sopivan tilanteen tullen. Läänintaiteilija kertomassa, kuinka huopapalasten ja askartelun avulla saadaan nuori omaksumaan mitä tahansa. Psykologi, jonka mielestä mikä tahansa on parempi kuin se, mitä nyt on.
Ymmärrättekö, mihin pyrin? Hienot esitelmät pitää ihminen, jolla ei yleensä ole päivänkään kokemusta siitä todellisuudesta, josta hän on tietävinään. Minusta tuntuisi ihan yhtä hassulta mennä kertomaan Stora-Enson työntekijöille, kuinka kartongin laatua voisi parantaa, vaikka en olisi ikinä paperikonetta nähnyt livenä. Mutta jokainenhan on kouluasiantuntija, koska on itse koulua käynyt! Ja jos on poikien vessassa saanut neniinsä 60-luvulla, voi kokemuksesta kertoa, kuinka vuoden 2006 koululaitos ei takaa oppilaittensa turvallisuutta.
Ihan totta. Sellainenkin kommentti on tullut kuultua!
Mutta jännityksellä odotan taas huomista. Toivon, että jokin uusi hyödyllinen asia olisi luettavissa rivien välistä tai kuultavissa taukojen kahvipöytäkeskusteluissa. Olen optimisti.
6 kommenttia
Mahakas
10.5.2006 23:04
Lisää tuohon virtuaalikoulutuksen opetus.. ;) atk nörtti selittää opettajille kuinka helppoa onkaan tehdä koululle ne omat kotisivut jne.. unohtaen selittää paljonko tulee maksamaan ja paljonko aikaa kenties sivujen ylläpitoon menee.. ;) jaa itse saanut vain pari kertaa ahaa elämyksen eri koulutuksista :D
martin
11.5.2006 01:28
Koeta kestää!
Pakkopullassa voi olla jokin juuri Sinun opetukseesi soveltuva hyvä siemen. Toivotaan niin...
Aboa
11.5.2006 07:47
Kun voisikin pakkopullaksi syyttää. Mutta täysin vapaaehtoisesti olen koulutukseen hakenut. Joka kerta toivon, että jospa tällä kertaa tulisi jotakin hyödyllistä..!
Enter
11.5.2006 20:29
Minusta opettajat ovat tärkeileviä ja tosikkoja enkä yhtään ihmettele, ettei koululaiset halua mennä kouluun ja oppia siellä mitään. Mikä siinä mättää! Koululaisia ei kannusteta mihinkään eikä tuetä heidän itsetuntoaan. Suomalaisessa koulumaailmassa on paljon "slaavilaisia " piirteitä kuten koko yhteiskunnassakin. Aaagh.
Aboa
15.5.2006 11:42
Olenko jossakin vaiheessa vaikuttanut tosikolta..?
Aboa
17.5.2006 13:56
Enter, olisi hauska kuulla jonkinlaisia perusteluita siihen, kuinka 'opettajat ovat tärkeileviä', kuinka 'koululaisia ei kannusteta mihinkään' ja kuinka 'koulumaailmassa on paljon slaavilaisia piirteitä'. Mihinkähän nämä väitteet perustuvat?