• Aboa

Joku oli varmaan panetellut Josif K:ta, sillä eräänä aamuna hänet pidätettiin

Minua on oikeastaan harmittanut koko viikon.

Viime viikon torstaina vararehtori tuli vaihtamaan muutaman sanan. Hän kertoi, että eräs työkavereistani oli tullut kertomaan hänelle, että minä julkaisisin Facebook-statuksessani sellaisia tietoja oppilaista, huoltajista sekä koulun toiminnasta, joita siellä ei saisi julkaista.

Häkellyin ihan enkä tiennyt mitä sanoa. Seuraavaksi minulla oli hyppytunti ja kahlasin läpi kaikki statuspäivitykseni. Valtaosa työhön liittyvistä päivityksistäni on luokkaa "Aboa menee opettamaan konditionaalia" tai "Aboaa harmittaa, kun luokka ei ollut tehnyt kirjaesitelmiään". Ainoa, missä millään tavalla viitattiin yksittäiseen tapahtumaan oli päivitys "Aboa selitti kiukkuiselle huoltajalle, miksi ei voi antaa lapselle jokaviikkoista tukiopetusta". Ei muuta.

Olen todella tarkka facebook-päivitysten kanssa. En missään nimessä kirjoita sinne puoliakaan niistä asioista, joita kommentoin nimimerkin takaa täällä. Lisäksi pidän aika kovaa rimaa siinä, keitä hyväksyn ystävikseni, ja raja meneekin yleensä siinä, olisiko minun mahdollista soittaa ja kysyä ko. ihmistä kahville. Oppilaita tai huoltajia ei kavereina ole.

Printtasin kaikki päivitykseni ulos ja vein ne vararehtorille, joka lupasi kurkata ne läpi. Sen jälkeen päivitin statukseni kiukkuisena ja kerroin tapahtuneesta. Seuraavana päivänä olinkin saanut yksityisviestin. Sen oli lähettänyt se opettaja, joka oli asiasta vararehtorille kertonut. Hän pysyi kannassaan ja puolusti ilmiantopäätöstään sillä, että kukaan ei koskaan tiedä, kuka statuspäivityksiäni pääsee vaikka kaverin koneelta kurkkaamaan (täysin totta); sillä, että työkaverit ymmärtävät, kenestä oppilaasta on kyse (joka tapauksessahan opettajainhuoneessa puhutaan oppilaiden työskentelsytä ja sen tukemisesta) sekä sillä, että en aina kommentoi työtäni positiivisesti.

Herrajumala. Kuuluuko minun ihan oikeasti vapaa-ajalla sosiaalisessa mediassa kommentoida vain kivoja juttuja kouluelämästä? Eikö minulla ole sananvapautta kertoa omista tuntemuksistani ja vaikutelmista? Siitä, että luokkakoot ovat isoja ja huoltajat vaativat paljon?

Ja miksi työkaveri ei kertonut minulle suoraan, jos tilanne harmitti? Siitä olisi ehkä saanut hedelmällisen keskustelun aikaiseksi. Kun hän otti mukaan työnantajan edustajan, juttu siirtyi mielestäni seuraavalle tasolle. Kun lisäksi maanantaina kysyin vararehtorilta, oliko hän printtiäni katsonut, hän sanoi, ettei ota niihin kantaa. Eli minun työskentelyäni sekä ammattitaitoani ja eettisyyttäni arvostellaan ja minun oletetaan julkaisseen salassapidettävää tietoa, mutta kun yritän esittää jotakin puolustuksekseni, ei sitä kommentoida. Eikö minulla ole oikeuksia tässä asiassa ollenkaan? Kävikö Kafka kylässä meilläkin?

En ole vielä silmäkkäin nähnyt tätä työkaveria, mutta en oikein tiedä, miten häneen suhtautua. Hän on ollut minusta oikein mukava ja hauska, mutta en voi jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. En myöskään tiedä, olenko omassa mielessäni paisutellut asiaa liikaa, mutta harmituksen määrä on aika kova.

10 kommenttia

peter

10.3.2010 16:33

Eiköhän missä tahansa työyhteisössä ole ihmisiä jotka eivät kertakaikkiaan pysty puhumaan asioista suoraan. Siitä kai tässäkin on loppujen lopuksi kysymys - kolleegasi antaa mieluummin esimiehensä hoitaa kurinpalauttamisen kuin ottaa mitättömyyden puheeksi kahden kesken.

mopsi22

10.3.2010 18:11

Ensinnäkin minun mielestäni - olenhan näitä kahville ehkä mahdollisesti pyydettäviä - ei statuksissasi ole ollut lähimainkaan mitään paljastavaa. Ja kuten totesit, ne jotka niistä jotain pystyvät päättelemään, ovat niitä jotka niistä muutenkin tietävät eli toisin sanoen työkavereitasi.

Toiseksi on outoa, että asia on viety v.rehtorille. Toki asia liittyy toisen opettajan mielestä työasioihin, mutta silti johtajan sotkeminen asiaan ennen kuin asiasta - joka tässä kohtaa on suhteellisen mitätön - keskustellut itse asianomistajan kanssa. V.rehtorilta sinun on oikeus saada vastaus, se nyt on selvä. Huonoa johtamista on jos et saa.

Kaiken kaikkiaan oudoksun tätä. Mielestäni voisit suoraan tälle toiselle opettajalle asiallisesti ihmetellä, että miksei hän puhunut asiasta sinun kanssasi myös ja ehkä pyytää osoittamaan printeistäsi ne statuspäivitykset, jotka hänen mielestään pahoja ovat (vaikka sitten siinä mielessä, ettet jatkossa tee samanlaista "virhettä").

Olen törmännyt "tämän koulun asioista ei puhuta"-asenteeseen muuallakin. Ymmärrän tämän varovaisuuden jossain määrin, mutta siinäkin kohtaa täytyy työnantajan olla tarkkana, sillä oikeutta rajoittaa työntekijän sananvapautta ei ole olemassa. Eräässä koulussa ei saanut puhua koulun henkilöstöstä. Syynä lähinnä se, että nepotismi kukoisti ja ihmisiä palkattiin pöydän alta. Onhan se noloa, jos tämä paljastuu vaikkapa siinä vaiheessa, kun joku valinnassa ohitettu alkaa ihmetellä...

Omalta kohdalta sanoisin, että ihmettelisin suuresti mistä tuulee, jos joku tulisi minulle tuollaista sanomaan, saati veisi sen rehtorille. Näin varsinkin, kun mitään vakavaa ei ole edes sattunut tai kyseessä muutenkaan. Eivätkö ne hankalat oppilaat ja vanhemmat riitä, nyt jo työkaveritkin...?

Kolmoisritti

10.3.2010 20:05

Selkäänpuukottaja, jota homot vituttaa. Alkaa varmaan sun savustus. Ota selvää onks se joku uskis. Ehkä se on sulle kateellinen jostakin. Varmaan kannatta ottaa joku luottamusmies mukaan ja pistää sille akalle jauhot suuhun. Seuraavaks se varmaan klikkiytyy ellei oo jo sitä tehny. Akat kimpassa puhuu susta pahaa selän takana.

Aboa

10.3.2010 20:50

Kolmoisritti; älä projisoi. Se toinen ope on mies, ei nainen.

Torontosta

11.3.2010 02:45

FACE BOOK ON EVEL, en ole siihen liittynyt olen sita aina varonut. Se on fun jotkut sanovat, I don't think so.

Kolmoisritti

11.3.2010 12:48

Tunne vihollisesi. Ennen kuin teet mitään tutki kuka ja millainen on.

Aboa

11.3.2010 15:57

En mä nyt mitään sissisotaa ole lähdössä käymään..!

Kolmoisritti

11.3.2010 18:35

Pistä sille luu kurkkuun! Luin just iltiksen otsikoita miten kamalaa törkypostia Marja-Sisko on saanut et mua vituttaa nää tyypit, jotka tuollasta tekee.

Apoptoosi

12.3.2010 11:19

Onneksi Aboa pysyy tyynenä. Mä en jaksa uskoa, että kaikkien ongelmien takana on aina homofobia, ihan samanlaista scheissea hetskut heittää toistensakin päälle. Kurjaa vain työilmapiirin kannalta tuollainen turha kyttääminen asiassa, jossa oikeasti mitään vahinkoa ei ole päässyt tapahtumaan.

vpt

13.3.2010 21:38

1) Kerran tiedät sen nimen niin a)poista frendilistalta tai b)laita sellaiseksi joka ei tulevaisuudessa näe sinun statuspäivityksiäsi.

2) Luottamusmies mukaan asiaan kerran juttu on viety jo esimiestasolle ja esimies vetäytyy asiasta.