• Aboa

Pieni ihminen

Tänään, kesken kaiken oppituntia kuulin ohimennen käytävältä outoa ääntä. Kimeä ääni, terävä ja lyhyt, kuin koira olisi vinkaissut tai marsu tai jokin pieni eläin. Jätin luokan pohtimaan predikaatin saloja ja kurkkasin käytävälle. Ihan toisessa päässä oli kaksi oppilasta, tyttö ja poika. Tyttö makasi maassa oudossa kippurassa. Menin katsomaan. Matkalla kysyin, mikä hätänä. Paniikkihäiriökohtaus.

En ole koskaan nähnyt sellaista. Tyttö ei saanut hengitetyksi kunnolla vaan hyperventiloi. Hän yritti hengittää kämmeniinsä saadakseen hiilidioksidipitoista ilmaa sisäänsä, muttei onnistunut. Poika ei oikein osannut muuta kuin pidellä kiinni. Koputin naapuriluokan oveen ja pyysin opettajaa tuomaan muovipussin tai jonkun muun, johon tyttö voisi hengitellä, ja käskin poikaa hakemaan terveydenhoitajan. Itse jäin tytön avuksi; rauhoittelin ja lohduttelin, rupattelin.

Ja huomasin, kuinka onnettoman pieni ja ohut onkaan koulutus erikoistilanteita varten. Mitä minä paniikkihäiriöstä tiedän? Mitä sille pitää tehdä? Miten voi auttaa? Nyt en osannut muuta kuin reagoida hyperventilointiin sekä rauhoitella pelästynytttä pientä tyttöä.

Yritin katsella seuraavalla välitunnilla netistä lisätietoja. Kaikkialla kerrottiin, kuinka terapialla, altistamisella tai lääkityksellä voi saada paniikkihäiriön kuriin. Mutta missään ei kerrottu, mitä tehdä juuri silloin, kun kohtaus on jo alkanut. Mikä sen saattaa laukaista? Onko mitään, josta voisi saada etukäteen vinkkejä, että oppilaalla saattaa olla jotakin pian alkamassa?

Koska siinä vaiheessa kun pitää sylissä pienenpientä pelästynyttä lasta, jonka silmissä elää järjetön pelko, toivoisi osaavansa tehdä jotakin. Kun minun pitäisi olla se aikuinen, joka osaa.

6 kommenttia

martin

18.1.2008 15:42

Vastuuntuntoisuus on raskasta. Olet ollut kuitenkin läsnä ja kiinnostunut - hieno alku minusta!
Hyperventilaatio alkaa väärästä hengityksestä, joka lähtee järkytyksestä. On vaikea ennakoida tilannetta ja hyperventilaatiota on vaikea estää. Muovipussiin hengittäminen on hyvä apu.

kesäpoika

18.1.2008 18:09

Ei sille voi tehdä muuta kuin olla läsnä.

Napalmia

18.1.2008 20:19

Entäs epilepsiakohtaus? Se vasta kamalaa on! Pitäisikö myös perehtyä huumeiden yliannostuksiin? Ei sitä nykyisin tiedä, mitä ne siellä vessassa tekevät. Kannatan kouluun omaa vartijaa.

sarita

19.1.2008 14:50

Sinä teit kaiken minkä pystyit, ja eihän kukaan enempää voi tehdä! Lohdutit ja pitelit sylissä, hyvin sinä osasi teit!!

Aboa

20.1.2008 18:47

Napalmia; mitä yhteyttä vartijalla ja epilepsiakohtauksilla on keskenään?

sleepygay

20.1.2008 23:44

Napalmia, minusta vartijat koulussa on vain ongelmien seurausten hoitoa, ne eivät poista itse ongelmaa.