• Aboa

Ovo

Tänään muutama opettaja on jollakin ekskursiolla ja minä jouduin pitämään heidän tuntejaan, koska muutama opettamani luokka meni mukaan. Niinpä tällä hetkellä istun valvomassa kasin valinnaisen atk-ryhmän toimintaa. Onneksi oppilaat ovat aktiivisia ja omatoimisia, sillä epäilenpä, paljonko osaisin heitä auttaa, jos apua tarvittaisin. Minä kun en tiedä mitään ohjelmoinnista.

Minua jäi vaivaamaan nimimerkki Enterin kommentointi viime viikolla. Hän kirjoitti : "Minusta opettajat ovat tärkeileviä ja tosikkoja enkä yhtään ihmettele, ettei koululaiset halua mennä kouluun ja oppia siellä mitään. Mikä siinä mättää! Koululaisia ei kannusteta mihinkään eikä tuetä heidän itsetuntoaan. Suomalaisessa koulumaailmassa on paljon "slaavilaisia " piirteitä kuten koko yhteiskunnassakin. Aaagh."

Millä otoksella tällaisia väitteitä tehdään? Millä perusteella kaikki opettajat ovat tärkeileviä ja tosikkoja? Miten niin koululaiset eivät tahdo mennä kouluun? Miten niin ei kannusteta eikä tueta? Ja mitä hiton slaavilaisia piirteitä?

Ainahan ajatuksia saa esittää, mutta olettaisin, että jokainen osaisi perustella omia mielipiteitään. Jollakin lapsellisella tavalla otin kirjoituksen liki henkilökohtaisesti. Minä ainakin eriytän ja kannustan ja tuen ja autan! Hitto, millä tiedolla minua voi syyttää tärkeileväksi tosikoksi? Jos tarkoitus oli ärsyttää, se onnistui.

Jutusta myös huomaa, kuinka blogi - olipa kuinka julkinen tai kommentoitavissa tahansa - mieltyy ainakin minun ajatusmaailmassani aika intiimiksi tilaksi, jossa minä kerron pieniä sirpaleita omasta maailmastani. Siksi perusteettomat provokaatiot saavat minut provosoitumaan.

Arvostan keskustelua, en vittuilua.

7 kommenttia

Esperanza

18.5.2006 14:57

Jos on seurannut sun blogia pitempään huomaa, että et oo tärkeilevä etkä tosikko. Muistaakseni joku joskus moitti sua siitä, että sun blogi on jotenkin liian hyväntuulinen tms. - eli mielipiteitä riittää. Toki on helppoa yleistää ja niputtaa yhteen - itskein teen sitä - mutta silloin aina tekee oikeasti vaan yleistyksiä ja vääriä johtopäätöksiä yksilöistä niiden yleistysten pohjalta.

Enter

18.5.2006 17:53

Sattumalta tiedän millaisia nykyajan opettajat ovat. Olen katsonut sivusta, miten he tekevät työtään ja miten burn-out moni heistä tuntuu olevan. Minusta he ovat monesti epäreiluja ja projisoivat joihinkin koululaisiin omia turhaumiaan, kunhan saavat aiheen räkyttää. Kannatan enemmän yksityistämistä.

Miksi et voinut päästää niitä koululaisia läpi? He sentään tekivät annetun tehtävän.

Sääli, että meillä on insinööri ja entinen seiväshyppääjä, joka päättää lasten tulevaisuudesta! Varmaan harkittuja linjanvetoja.

Enter

18.5.2006 18:48

Nämä ovat vain minun omia havaintojani, mutta ne eivät ole mitään "totuuksia".

Outo

18.5.2006 22:43

Yleistäminen on vaarallista. "Nykyajan opettajat" on aika valtavan suuri ihmisjoukko, ja Enterillä tuskin on hallussaan omakohtaisia havaintoja koko tästä joukosta... Aboa, pidän tästä blogistasi erityisesti sen takia, että kirjoitat omista havainnoistasi ja kokemuksistasi. Ne ovat totta ja niihin voi luottaa toisin kuin mutu-pohjalta kirjoitettuihin yleistyksiin, jotka eivät yleensä ole kovin rakentavia...

Laika

19.5.2006 02:39

Miksei päästää oppilasta läpi kun hän on kopioinut tehtävän? o.O Mikä kysymys.

Hei, mie tiiän. Sallitaan lunttilaput kokeissa! Kaikki pääsee läpi kun ovat kerran sen kokeen tulleet edes tekemään.

Puhumattakaan tekijänoikeuskysymyksistä ja siitä, mitä hyötyä oppilaalle muka on oppia, että toisen tekemällä työllä voi ratsastaa omissa nimissään. Ei ainakaan minulle ollut aikoinaan, silloin kun peruskoulua kävin netti oli niin uusi asia ettei kukaan opettajista edes epäillyt plagiointia. <.< Hyihyi minua. Kyllä siitä lukiossa sitten sai näpeilleen kun ei käyttänyt lähdeviitteitä kun semmoisista ollut kuullutkaan. Tai lähdekritiikistä tai plagioinnista.

Aboa

19.5.2006 09:15

Enter. Oletko oikeasti sitä mieltä, että sinulla sivustakatsojana on enemmän tietoa koulumaailmasta kuin minulla, joka elää siinä maailmassa? Minusta on aika epäoikeudenmukaista tietämättömyyden tuomalla varmuudella ja muutaman opettajan otoksella kertoa varmoja faktoja koko Suomen paristasadasta tuhannesta opettajasta.

Yleensä ihminen, joka sivusta seuraa maailman kulkua, ei kuitenkaan hahmota kokonaisuutta, vaikka niin luuleekin. Esimerkiksi nyt olit sitä mieltä, että minun olisi pitänyt päästää lapset läpi, koska he tekivät annetun tehtävän. Mistä sinä sen tiedät? Mitä tiedät valtakunnallisesta opetussuunnitelmasta? Entä koulumme opsista? Mitä tiedät antamistani ohjeista? Minun ja kirjaston yhteistyöstä? Entä luokan yhteisestä sopimuksesta siitä, millainen työn täytyy olla? Mitä tiedät minun ja erityisopettajan yhdessä järjestämistä tukitoimista? Et mitään. Miten siis voit arvostella minun arviointikykyäni?

Toki opettajien joukossa on ylityöllistettyjä ja masentuneita. Varmaankin niitäkin, jotka projisoivat omia turhaumiaan ja etsivät syytä räkyttää. Se johtuu siitä, että opettajatkin ovat ihmisiä, jotka väsyvät ja turhautuvat ja projisoivat yhtä lailla kuin VR:n lipunmyyjät tai kuopiolaiset torimyyjät, saati helsinkiläiset toimihenkilöt.

En minä edes yritä olla enkeli. Mutta minä yritän auttaa ja neuvoa ja tukea, samoin kuin opettaa ja kasvattaa lapsia yhteiskunnan jäseniksi, ja siksi otan huomioon myös sopimusten noudattamisen. Tekemätön työ ei muutu tehdyksi, vaikka sitä tarkastelisi miltä kantilta hyvänsä. Jos hyväksyn myös vilpin ja väärinkäytökset, kasvaa oppilaistani rajattomia lapsia, jotka omasta mielestään on kaikki sallittua. Onko se ihmiskuva, jota kohti lapsia tulee ohjata?

Mahakas

24.5.2006 01:01

Hmm mielenkiintoista.. Enter menikö koulu aavistuksen penkin alle?? Itse nostan suurimalle osalle opettajista hattua että jaksavat tehdä työtään. Kiitoksena useimmiten kirjoittamaasi moskaa.. Miksi päästää koululaiset läpi, fuskun avulla?? Hellou järjenkäyttö olkoon suotavaa ellei jopa toivottua. Koulu on paikka jossa opitaan uusia asioita ja tapoja, oppia. Internetistä valmiiden esseiden kopiointi ei sitä kyllä mielestäni ole. En itsekkään moista sallisi. Mieluummin luen ehkä aavistuksen kömpelömmän esseen kuin tuotoksen joka on kopioitu suoraan internetistä. Ja jos moinen sallittaisiin annettaisiin kuva että kaikki on sallittua.