• Aboa

Kesken oppituntia

Näinpä sitä tulee blogattua kesken oppituntiakin...

Oppilaat katsovat elokuvaa Yksi lensi yli käenpesän, etsivät siitä vallankäyttöä kuvaavia motiiveja ja nauttivat.

Olen urautunut. Minusta tämä elokuva on yksi maailman parhaista ja siksi näytän sen joka ikäluokalle. Itse on tullut nähtyä se arviolta 15-20 kertaa ja ajatteln, että tällä kertaa voin puuhata jotakin muuta.

Luonnollisestikaan oppilaat eivät osaa filmistä lukea kaikkia niitä pieniä keinoja, joita ohjaaja Milos Forman käyttää luodessaan henkilöhahmoja, mutta hekin huomaavat se kohdat, jotka kuvaavat pienen parantolan sisällä kuohuvaa valtataistelua.

(Huomaan keskeyttäväni bloggaamisen tuon tuostakin. Elokuva vie taaskin mukanaan..)

Kerran tv:stä tuli dokumentti elokuvan ohjaajasta ja siinä naispääosan esittäjä Louise Fletcher kertoi, kuinka Forman ei ollut vakuuttunut hänen sopivuudestaan sairaanhoitaja Ratchedin rooliin. Käsittämätöntä! En muista, olenko koskaan nähnyt niin hyvää roolisuoritusta, niin täydellistä 'pahuutta' kuin Fletcherin esittämässä Ratchedissa.

Parhaat keskustelut oppilaiden kanssa tuleekin aina siitä, kuinka paljon pahaa lähimmäiselle saada aikaan luullessaan tekevänsä hyvää.

Nyt on pakko palata elokuvan ääreen. Vanhan videonauhan tilalle ostin remasteroidun dvd:n ja sen värimaailma on paljon entistä parempi. Tahdon nähdä, miltä elokuvan luoma mielisairaala näyttää oikeasti.

Sääli vain että suomenkielinen tekstitys on rutosti huonompi. Saman huomasin parin muun dvd:n kohdalla. Juttuja on käännetty sekä väärin että niin niukasti, että suurin osa merkityksistä katoaa!

2 kommenttia

martin

26.4.2006 17:53

Elokuva on mieletön! Pidän siitä itsekin SUUNNATTOMASTI!
On totta, että luullessaan tekevänsä hyvää, ei teekään. Arvio on kuitenkin tilannekohtainen. Mitään täysin objektiivista arviointimekanismia ei ole.
Siispä täydellistä 'pahuutta', hmmm...

Tui

26.4.2006 21:59

Son tosi hyvä elokuva. Olin tosi pettynyt huomatessani että Disney on antanut uudet äänet vanhoille klassikkoleffoille kun ovat siirtäneet ne dvd:lle, on kadonnut paljon hyvää. Höh.