• Aboa

I'm too sexy for my jeans

Yritin käydä ostamassa itselleni farkut. Aivan tavalliset, joita voisi käyttää töissä, joten ei lurexia, suuria repeämiä, yltiömäistä tiukkuutta. Perushousut.

Menin vaatekauppaan, jossa keski-ikäinen naismyyjä ystävällisesti esitteli eri malleja, joista pari nappasin sovituskoppiin. Ahtauduin ensin mustiin, ihan nätteihin pöksyihin. Myyjä katsoi, kun tulin kopista ulos ja kommentoi: "Noi on hyvät. Tosi seksikkäät." Kävin vaihtamassa ylleni siniset, ja sama juttu: "Hirmu seksikkäät ja nätit." Kurkkasin syrjäsilmällä naista, josko olin joutunut pahan puuman pauloihin, vaan ei; hän oli vilpittömästi innostunut mallien sopivuudesta. Kokeilin vielä kolmansia ("hyvä väri ja tosi seksikkäät") sekä yhtä paitaa ("ihan seksikäs, mutta vois ottaa isomman koon").

Jostakin syystä minua alkoi tympäistä. Paitsi että töiden jälkeen, väsähtäneenä, kulahtaneena, en ollenkaan tuntenut oloani seksikkääksi. Linttaan astutut työkengät, leikkausta kaipaavat hiukset, liikakiloja vyötäröllä... Ei seksikäs en ollut ainakaan omasta mielestäni. Mutta tärkeämpää oli mielestäni se, pitääkö kaiken olla seksikästä. Onko seksistä tullut niin käyttötavaraa, että sillä myydään työhousuja ja kauluspaitaa?

Voisivatko housut olla 'oikein sopivat' tai 'hyvin istuvat' niin, että kaikkea ei tarvitsisi kuorruttaa seksuaalisuudella, sillä sitä minä en ollut hakemassa. Seksikkyyttä minä tarpeen mukaan pirskotan ylleni sopiviin tilaisuuksiin, eikä se minun mielestäni tule yksittäisistä asioista, ei aamusängestä eikä siitä jurosta ilmeestä, minkä teinit luokkakuviin asettelevat naamalleen ajatellen olevansa Aikuisia ja Tavoiteltavia. Enneminkin se tulee ihmisestä itsestään; siitä, miten hän viihtyy elämässään ja toisten joukossa. Ei pelkissä housuissa seksiä ole vaan siinä, miten niitä kannetaan.

4 kommenttia

Nermal

6.10.2011 08:11

Tuntisin itseni hyvin kiusaantuneeksi moisista seksikkyyskommenteista vaatekaupassa. Seksikäs nyt ylipäätään ei ole sellainen adjektiivi, jonka olisin tottunut liittämään itseeni, mutta vaatekaupassa on myyjältä suorastaan hurja olettamus otaksua, että asiakas hakee nimenomaan seksikkäitä vaatteita. Tosin kuulostaa siltä, että kyseinen myyjä saattaa käyttää termiä seksikäs ylipäätään kuvaamaan hienoa vaatetta, ikäänkuin synonyymeinä sanoille cool tai trendikäs.

Aboa

6.10.2011 08:37

Tuon seksikkyyden synonyymisen käytön olisinkin ymmärtänyt, jos puhuja olisi ollut nuorempi, mutta jollain tapaa en osaa yhdistää sitä ilmausta viisikymppisen naisen sanavaraston keskeiseksi ilmaisuksi.

Rokkihomo

6.10.2011 09:12

No, se taisi tykätä sinusta. Ei tainnut tulla kauppoja. Itse pidän eniten siitä kun myyjä reippaasti neuvoo millaisilla vaatteilla voi tehdä itsestään vähän paremman näköisen. Että ei noita tiukkoja kun sulla ei oo persettä. Mutta kapeammat lahkeet korostaa tuota mitä sulla on: metrin jalat, jne. Rehellisesti.

Aboa

6.10.2011 12:03

Minäkin pidän siitä, että myyjä kohteliaan suoraan kertoo, ettei tuo vaatekappale sovi oikeastaan ollenkaan. Arvostan korkealle sen Linnankadun parturin, joka, kerrottuani ohjeet väristä ja mallista, nappasi yltäni pois suojakaavun ja kehotti poistumaan kadulle, koska hän ei suostu kenenkään hiuksia niin pahasti pilaamaan.