• Aboa

Huokaus

Huomenna on sen koulu-uhkauksen deadline, mikäli näin hirtehistä termiä saa käyttää. Se, mikä harmittaa, on se, että vanhemmat ovat lietsoneet itsensä hysterian partaalle.

Ymmärrän pelon. Kuka isä tai äiti ei lapsistaan huolehtisi, kuka ei haluaisi suojella ja turvata heidän elämäänsä. Mutta toisaalta; millainen koulusurmaaja muka käy kirjoittamassa oman uhkauksensa kajalilla tyttöjen vessan peiliin? Helpointa koulun kai olisi ollut pyyhkiä teksti pois peilistä ja jatkaa normaalia koulupäivää. Koulun periaatteena on kuitenkin selvittää asiat perin pohjin, ja siksi tällä kertaa poliisi pyydettiin mukaan. Suomen kouluissa on viimeisemmän vuoden aikana tehty noin 230 vastaavanlaista uhkausta, joista kaikki ovat osoittautuneet perättömiksi, oppilaiden itsensä tekemiksi 'vitseiksi'. Jos huomenna wc-kirjoituksen tekijä saa peloteltua koulumme puolityhjäksi, on pelkona se, että hän tekee saman pilan uudelleen ja että mukaan tulee muita kouluja. Johan sama rumba on läpikäyty muutamassa muussa Turun koulussa.

Tänään poliisit kuulustelivat vihjeen perusteella epäiltyä oppilasta. Koulua ei ole informoitu siitä, miten kuulustelut sujuivat. Opetustoimen ja poliisin keskinäisten palaverien tuloksena he ovat kuitenkin tutkineet tilannetta ja päättäneet, että koulutyö jatkuu perjantaina täysin normaalisti. Siitäkin voinee tehdä jotakin päätelmiä.

Olen pitänyt vanhempia koko ajan ajan tasalla, mutta nyt alkaa ärsyttää. Minulle tulvii valvontaluokkani huoltajilta viestejä, sähköpostia, puheluita; voiko koulu taata, ettei mitään tapahdu; menettekö takuuseen, että lapseni on turvassa? Mistä minä tiedän? Voihan lapsi jäädä auton alle. Voihan lentokone tipahtaa koulumme päälle. Voihan maa avautua ja koko koulu tipahtaa ammottavaan rotkoon. Ainahan voi tapahtua asioita. Mutta ovatko ne todennäköisiä? Ovatkohan huoltajat tajunneet pohtia, etteivät vahingossa suurentele lapsen pelkoa ja saa aikaan koulupelkoa. Eivätköhän nämä suomalaiset koulut aika turvallisia kuitenkin ole.

8 kommenttia

mopsi22

11.12.2008 16:43

Millaisella ohjeistuksella opettaja voi vastata kysymykseen, onko lapseni 100 % turvassa?!

"Ei, en voi taata, ettei oppilaanne loukkaa itseään tai joku pommita koulua tai..."

Huoh...

sleepygay

11.12.2008 19:11

Minusta vanhempien olisi osattava olla "johtajia" tällaisessa tilanteessa, eikä mennä älyttömään hysteriaan. Totta kai saa olla huolissaan, mutta liika on aina liikaa.

Minusta on kuitenkin ihan hyvä, että poliisi on otettu mukaan, koska minusta on kuitenkin kyse laittomasta uhkauksesta, vaikka ei ehkä niin vakavasti otettavasta (kajaali peilissä kuulostaa... öh). Parasta olisi, jos ko. oppilas saataisi kiinni ja annettaisiin kunnon sakot (mieluiten vielä oikeuden päätöksellä, ihan vain pelotteena), koska ei tuo kuitenkaan mikään kovin hauska vitsi ole, vaikka ehkä niin onkin alunperin tekijä ajatellutkin.

Splenetic

11.12.2008 19:35

Kajalilla peiliin? No, onpas tosi uskottavaa. Kyllä, mieluiten oikeuden päätöksellä sakot ja rikosrekisteriin pysyvä jälki (vaikka ei se kyllä pysyvä taida alaikäisillä olla... tai edes aikuisilla... miksei?). Mutta jos olisin siellä oppilaana... en osaa sanoa tulisinko itsekään kouluun, lietsoi se sitten muita tai ei. Iltapäivätunneille voisi tullakin, kun kaikki mun tietämäni koulusurmat ovat tapahtuneet poikkeuksetta aamupäivällä tai puolenpäivän tietämillä.

"Eivätköhän nämä suomalaiset koulut aika turvallisia kuitenkin ole." Toistaiseksi, Aboa... vain toistaiseksi.

sleepygay

11.12.2008 21:16

Lisätään nyt vielä sen verran, että en kyllä itse taatusti tulisi kouluun. Ja jos tulisin, olisin varmaan ihan hermoraunio!

mopsi22

11.12.2008 21:37

Lapsoset, jotka noita kirjoittelevat, eivät tajua sitä psykologista valtaa, jota käyttävät. Toisaalta, yhteisö luo heille mahdollisuuden siihen ylireagoimalla moniin asioihin suhteettomasti.

Napalmia

11.12.2008 21:39

Se oli sitten tyttö, joka kirjoitti. Kouluihin pitää hankkia metallinpaljastimet. Suomalaiset ovat sairasta kansaa. Itsemurhien tilastoykkönen.

Aboa

12.12.2008 10:29

Napalmia: mitä metallinpaljastimet auttaisivat. Ja eiväthän suomalaiset ole olleet itsareiden tilastoykkösiä aikoihin.

Napalmia

12.12.2008 19:59

HS:
Suomi kuuluu edelleen Euroopan synkimpään kärkeen, kun puhutaan nuorten miesten itsemurhista. Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin juuri julkaiseman tilaston mukaan 20-44-vuotiaista suomalaismiehistä itsemurhaan päätyi 100000 asukasta kohden runsaat 43. Synkempiä lukuja löytyi vain Baltian maista. Tiedot oli kerätty vuosina 2001-2003.

Kansanterveyslaitoksen mielenterveyden ja alkoholitutkimuksen osaston johtaja Jouko Lönnqvist toteaa itsemurhien määrän kertovan suoraan ihmisten hyvinvoinnista. Suomessa masentavimmat itsemurhaluvut löytyvät Kainuusta. Siellä, kuten lähes kaikkialla maailmassa, miehet tekevät selvästi naisia enemmän itsemurhia.

"Koulutusputkesta varhain putoavat ja alkoholisoituvat työttömät nuoret miehet muodostavat huomattavan riskiryhmän."

"Siellä, missä on pahoinvointia ja yhteiskunta toimii huonosti, on myös korkeat itsemurhaluvut. Itä- ja Pohjois-Suomessa tehdään selvästi enemmän itsemurhia kuin Etelä- ja Länsi-Suomessa. Pohjanmaalla ja etenkin Pohjanmaan ruotsinkielisellä alueella ja Ahvenanmaalla luvut ovat aina olleet alhaisia."

Koko väestöä tarkasteltaessa itsemurhatilanne ei ole kuitenkaan läheskään yhtä ankea: Suomi on itsemurhatilastoissa EU:n keskitasoa. Itsemurhaluvut ovat tasaisesti laskeneet vuodesta 1990, ja määrä on tippunut viidessätoista vuodessa kolmanneksen.

Lönnqvist arvioi, että yksi syy itsemurhien määrän laskuun on 1980- ja 90-luvuilla toteutettu itsemurhien ehkäisyprojekti.

"Suomessa opittiin silloin paljon itsemurhien ehkäisystä. Suuret itsemurhaluvut johtuvat nyt osaksi siitä, että lähtötilanne oli niin korkealla. Itsemurhien vähentäminen vaatii paljon aikaa."

Tärkeintä Lönnqvistin mukaan on masennuksen vastainen työ.

"Masennuslääkkeiden käyttö on meillä moninkertaistunut. Jotkut pitävät sitä ongelmana. Useimmat asiantuntijat pitävät sitä merkkinä siitä, että yhä useampi masentunut hakeutuu hoitoon ja saa hoitoa", hän sanoo.

Suurimpia riskiryhmiä ovat masennuspotilaat, päihdepotilaat ja psykoottiset potilaat.

"Meillä on masennuksen hoitoon ja itsemurhaa yrittäneiden tunnistamiseen ja hoitoon kiinnitetty hyvin huomiota", Lönnqvist kehuu.

"Päihteet herättävät nyt eniten huolta. Suurin haaste on se, että alkoholin käyttö lisääntyy. Päihteiden käyttö on miehillä selkeä itsemurhia lisäävä riskitekijä. Alkoholiveron alennus saattaa alkaa näkyä myös itsemurhatilastoissa", Lönnqvist sanoo.

Pohjanmaalla ei ole jääty odottamaan tilastojen synkistymistä.

Itsemurhalukuihin koetetaan nyt puuttua vuoden alussa käynnistyneen Pohjanmaa-hankkeen avulla. Sen tavoitteena on kymmenen vuoden aikana vähentää itsemurhakuolemia, pysäyttää alkoholinkulutuksen kasvu ja vähentää alaikäisille välitettävän alkoholin määrää.

Kunnat ovat sitoutuneet uudistamaan mielenterveysstrategiansa.

"Pyrimme parantamaan mielenterveysasioissa hoitoon pääsyä ja hoidon tehoa. Tavoitteena on, ettei ihmisen tarvitsisi juosta luukulta toiselle ja että kiireisen avun tarpeeseen reagoitaisiin heti", sanoo projektijohtaja Matti Kaivosoja.

"Kouluissa pyritään lisäämään nuorten vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja. Jokaiselta meiltä löytyy keinot selvittää omia ja läheistemme ongelmia", Kaivosoja sanoo.