• Aboa

Vielä painosta

Olen osallistunut tämän kouluvuoden opehuoneen laihdutusrinkiin. Jokaiselle määriteltiin tavoitepaino ja joka kuukausi on punnitus. Laihtumista tulisi tapahtua kuussa joko kilo tai sitten tietty prosenttimäärä omasta massasta. Jos paino ei laske, joutuu maksamaan sakkoa yhteiskassaan.

Olen loka-marraskuusta laihtunut reilu viitisen kiloa. Tapaan käydä Elixiassa kolmisen kertaa viikossa. Salilla ollessani tapaan suosia TotalCombat-, Robe ja Swat-tunteja, sekä ajoittain käyn vielä Powerissa, jotta lihasmassa pysyisi samana eikä katoaisi. Tiedän, että pitäisi harrastaa jotakin matalampisykkeistä puuhaa, kuten hölkkää, mutta tämä talvi ei ole ollut siihen oikein sopiva säiden puolesta. jRuokavalio on myös muuttunut jonkin verran. Koskaan en ole syönyt paljoa rasvaista ruokaa tai karkkia, mutta nyt popsimme entistä enemmän kasviksia ja vihanneksia. Leipää, riisiä tai perunaa emme syö oikein koskaan. Ei niin, että kaihtaisin niitä ravinnollisista syistä, vaan en ole ollut oikein koskaan potun ystävä. Mieluummin teen ruoan lisäkkeeksi salaatin. Alkoholia käytän vain viikonloppuisin, jolloin juomme pupun kanssa maalla punaviiniä. Senkin menekki on hälyttävästi laskenut.

Eka kuukausina laihtuminen oli nopeampaa - lieneekö syynä nesteen poistuminen tms., mutta tässä kuussa näyttää tulleen tilalle puoli kiloa lisää. Tympäisee. Vaikka tiedän, että läski vaihtuu painavampaan lihakseen, tahtoisin silti saada painoa alas ainakin toiset viisi kiloa. Litteä vatsakaan ei olisi pahasta...

Millä saan painoa pudotettua niin, että elämä silti säilyisi kivana? Laihdutuskuurit eivät kiinnosta ja muutakin elämää löytyy kuin pelkkä salilla asuminen.

9 kommenttia

mopsi22

18.3.2010 15:31

Hmm, outoa. Itse olen ollut läski, mutta nyt, liekö elintavat vai mitkä, en enää sillee lihoa. Oon vetäny karkkiaki kiitettävästi (kofeiiniaddiktio vaihtu sokeriin), mutta paino ihan kurissa. Kilon sisään heittelee. En edes liiku enää niin paljoa, kun ollut talvi (paljoa kiinnosta kävellä mihinkään kun tulee hilsettä naamaan vaakatasossa...).

Onkos vatsasta kadonnut ympärysmittaa vaikka painoa tullutkin lisää? Ku se lihas tosiaan painaa, joten ympärys pienenee treenillä, vaikka sitten painoa tulisikin lisää koko ajan lihaksesta...tiedät kyllä, mitä mä näitä selittään :D

Ihmettelen vaan tätä angstia oman painon suhteen, kun et nyt mun mielestä mikään semmonen "pudota ny herran isä painoa miäs" oo lainkaan...

Aboa

18.3.2010 16:29

Vyö menee kyllä pykälän kireämmälle, että kyllä jotakin on lähtenyt, mutta en usko, että sitä lihasta olisi niin paljoa tullut, että se selittäisi, miksi massa ei ole laskenut projektista huolimatta.

Enkä mä nyt mielestäni angstaa tästä asiasta, vaikka viimeksikin vastasit samalla tavalla. On vaan hauskaa muuttua silloin tällöin.

mopsi22

18.3.2010 16:47

mjoo, muutos tekee hyvää.

Kolmoisritti

18.3.2010 18:46

Alkoholi vaikuttaa maksan toimintaan. Se vaikuttaa laihtumiseen. Vaihda punkku kuivaan valkoviiniin. Moni ei pidä kuivasta valkkarista. Katso viinien sokeripitoisuuksia. Kävele paljon. Vähennä mehujen juomista.

Torontosta

19.3.2010 01:51

Kunnon ruisleipaa (sita kuin saisinkin,minun taytyy tyytya ruotsalaiseen Wasa nakkileipaan niinkuin herkkuna) Siina on fiber, kuitua, ja ei mitaan etxra, mika on hyvaa jokaiselle. Ruisleipa ,se pyorea missa reika keskella laihduttaa ja tayttaa mahan.
Kaydessani suomessa se oli herkkuani.

Jusa

19.3.2010 02:29

Minä en tykkää liian "trimmatusta" ja masuakin saa vähän olla (toisellakin).. kunhan itsellä vain on hyvä olla.. oman kullan mielipide tietysti vähän vaikuttaa :)

Aboa

19.3.2010 13:14

Mehuja en juo oikein koskaan, ainoastaan harvakseltaan greippimehua säilyttääkseni luontaisen happamuuteni. Alkoholia menee vain viikonloppuisin ja sitäkin vähenevissä määrin. Kuitu hoituu täysjyväpuurolla...

Vermillion

19.3.2010 22:01

Ravintotieteen Dosentti (itse itsensä ilman juuri mitään rahkeita tehtävään nimittänyt) Vermillion vastaa:

1) Alkoholin käyttö vaikuttaa laihdutukseen ja lihasmassan rakentamiseen seuraavilla tavoilla: ensinnäkin se vaikeuttaa nauttimisen aikana ja sen jälkeisenä päivänä lihasmassan kasvuun negatiivisesti, eli ennen salipäivää ei kannata ottaa ollenkaan. Toisekseen, alkoholissa on kaloreita 7kcal/g. Jos otetaan esimerkiksi 750ml pullo 14-volttista punkkua, pullo sisältää jo pelkästään alkoholin puolesta 735kcal, joka on n. kolmannes aikuisen miehen päivittäisestä energiavaatimuksesta. Tähän päälle tulee viinin sokeripitoisuudesta riippuen vielä reilusti lisää, joten painontarkkailun kannalta on tärkeää pitää silmällä mitä juo. Ja kuivat valkkarit on ihan hirveitä. Kevytoluet ovat ehkä vähiten huonoja laihduttamisen kannalta, tosin ne ovat aika vetisiä. Carlsberg Lite on ihan hyvää, mutta se kun on törkeän kallista.

2) Vaikka kuidun saanti on itsessään tärkeää, se on laihdutuksen kannalta tärkeää nimenomaan siinä mielessä, että yritetään korvata hiilihydraatteja kuidulla. Kuitu ei pääsääntöisesti sula elimistössä, jonka vuoksi siitä ei myöskään saa juuri energiaa. Tämän vuoksi on hyvä suosia korkeakuituisia kasviksia tms. (pavut, parsa, linssit, marjat jne) ja korvata näillä vähäkuituisia, korkeahiilihydraattisia ruokia. Kaikki muutkin hiilihydraatit voi korvata korkeakuituisilla vaihtoehdoilla, kuten kokojyväpasta, -riisi, -leipä, jne. Pelkkä kuidun lisääminen (esim. ravintolisän muodossa) ei laihdutuksen kannalta tee ihmeitä. Lisäksi on hyvä muistaa, että vaikka hedelmien syöminen on hyvä juttu, nekin sisältävät usein paljon fruktoosia. Tätä voi auttaa valitsemalla vähemmän makeita lajikkeita.

3) Lihatuotteissa on hyvä vaihtaa kevyempään, esim. sikanautajaheliha pelkkään nautaan, ja mielellään mahd. vähärasvaiseen sellaiseen. Joka päivä ei tarvitse syödä lihaa lainkaan, proteiinia saa myös kasviksista (ja lisänä maitotuotteista). Kalan syöminen on myös terveellisempää johtuen rasvan laadusta: kalan rasva on pääosin monityydyttymätöntä. Vaalean lihan suosiminen ja annoskoon pienentäminen voi myös auttaa.

4) Vaarin vinkki: ota kerralla lautaselle niin paljon kuin aiot syödä, äläkä santsaa. Toimii yllättävän hyvin. Ei siis tarvitse ottaa kerralla vähemmän, voi syödä isojakin annoksia, mutta jos on tapana santsata niin tämä temppu toimii varmasti. Mutta tää on ehkä vähän epätieteellinen... Heh.

5) Ja sitten vielä yksi selviö; hyötyliikunta on aina hyväksi. Töihin, kauppaan, salille jne. jalan tai fillarilla niin paljon kuin mahdollista. Ei tarvitse tehdä erikseen matalasykettä, jos käyttää tilaisuuksia tarpeeksi hyödykseen.

Olis näitä kai muitakin, mutta lopetan tähän kun tuntuu menevän selviöiden puolelle. Tosiasia on se, että kaikkien kroppa toimii eri tavalla, ja jotkut kikat toimii toisille ja toisille ei.
Nämä on ainakin toiminut mulle. Pistin ne listalle itseänikin varten, kun pitäis kai itsekin yrittää jaksaa käydä salilla ennen kesää. Heh.
Niin joo ja ensimmäisten viikkojen aikana kropasta tosiaan lähtee paljon nesteitä, jolloin painon putoaminen on nopeaa. Se tasoittuu suht. nopeasti, ja myös pieni takapakki tämän vaiheen jälkeen on ihan yleistä, johtuen esim. vähän käytettyjen lihasryhmien aktivoitumisesta. Siinä kohtaa monet luovuttaa, ja se on kaikkein pahin virhe.
Onnea yritykseen!

Aboa

20.3.2010 16:32

Kiitos paljon neuvoista!