• Aboa

Puhelinmuistio

Plarasin vanhaa puhelinmuistiotani. Löysin sen kirjahyllystä ja päätin katsoa, onko siellä vielä sellaisia ihmisiä, joiden kanssa olen tekemisissä.

Tiedoksi teille nuorille: puhelinmuistio on sellainen kirja, johon numeroita merkittiin ylös. Siihen aikaan niitä ei saanut ohjelmoitua muistiin puhelimeen.

Aika paljon oli porukka muuttunut. Osa numeronhaltijoista oli kadonnut elämästäni jonnekin (Missä lienettekään, Pasi H. ja Ismopekka), osan numero oli lakkautettu kuolintapauksen takia (Anteeksi Sebastian, kun en ollut enemmän läsnä silloin kun olisit apua tarvinnut), osa ihmisistä oli aivan tuntemattomia. Kuka ihme on Artur B.? Entä Knuuttila? Joidenkin puhelinten perään tunsin liki kaihoa (Hei hei, Janne G..), jotkut herättivät vieläkin ärtymystä (Peter B, palauta heti Marlene Dietrich -jäähyväiskonserttivideoni! Ja jos sen olet hukannut, hanki piru vie uusi!)

Yhtä numeroa jäin ihmettelemään. Nimen sijaan kirjoittaja oli merkinnyt vain etunimensä ja sanan 'hullu'. Siis tyyliin Hullu-Kalle. Kuka? Yritin miettiä ja pohtia; numerokin tuntui tutulta. Sitten tajusin: ensimmäinen poikaystävänihän se siinä. Silloin jo kolmikymppinen, kuutisentoista vuotta sitten. Hän todellakin määritteli itsensä vallattomaksi, hulluksi, spontaaniksi, kaiken ulkopuolella olevaksi.

Niinpä hän antoikin itselleen luvan pelata eri sääntöjen mukaan: huijata, valehdella, varastaa. Loppujen lopuksi hän huijasi kahdelta liiketoveriltaan näiden omaisuuden ja karkasi kymmeneksi vuodeksi Englantiin verottajaa pakoon, mitäs nyt vähän soitteli minulle, ex-ex-exälleen, pilvessä itsemurhapuheluita. Nekin lopetti, kun tympäännyin kuuntelemaan, kysäisin osoitetta ja lupasin lähettää köyttä, jotta pääsisin kuulemasta näitä jokakuukautisia itkuvinkupuheluita. Syytteiden vanhennuttua hän palasi takaisin, muttei oikein saanut otetta elämän reunasta. Extraa kuulemma jossakin.

En ole oikein koskaan ollut kovin pitkävihainen, mutta häntä en ole vaivautunut tervehtimään kymmeneen vuoteen. Ei siksi, että hän minun hyvääpäiväälläni mitään tekisi; hän on sen sortin torakka, että aina jotekin pärjää tässä maailmassa. Enpähän ole vieläkään leppynyt niistä huijauksista ja varkauksista, kavereitten rahojen keinottelusta tai siitä, että hänen kadottuaan tuntemattomat korstot pysäyttivät minut ja tiedustelivat miehen olinpaikkaa. En osannut kertoa, mutta kehotin heitä kusemaan miehen päälle minunkin puolestani, jos joskus löytäisivät ja vaikkapa hakkaisivat.

Vahvoja tunteita silloin. Ja nyt minun piti terästää muistiani, että tunnistan miehen puhelinmuistiostani.

5 kommenttia

JPHki

11.9.2008 22:47

Heh, vahingonilo on joskus paras ilo :)
Me ihmiset emme jakaudu hyviin ja pahoihin, niin olisi lapsellista ajatella. Mutta mielestäni me kylläkin jakaudumme hyviin ja HUONOIHIN. (Ja tietenkin kaikkeen siltä väliltä).

Aboa

16.9.2008 20:55

Huh! Määritteles 'huono'. Entäs Eino Leinon määritelmä: 'Ei paha ole kenkään ihminen, vaan tonen on heikompi toista'?

JPHki

16.9.2008 21:42

Juu, tiedän että on poliittisesti erittäin epäkorrektia sanoa noin. Mutta kyllä esimerkiksi tuo exäsi on minun mittapuuni mukaan "huono" ihminen. Kotipuolesta ja oman elämäni varrelta tiedän jokusen tyypin, jotka ehdottomasti lasken huonoihin ihmisiin. Tuossa Leinon säkeessä puhutaan pahasta, ei huonosta. Meillä kotona naureskeltiin sarkastisesti juuri kaikenlaisille kylän väen ja muun tuttavapiirin "huonouden" manifestaatioille, eli ylettömälle saituudelle, epärehellisyydelle, kateudelle jne. Unohtamatta tietenkään, että jokainen on itsekin sellaisille heikkouksille altis. Joka tapauksessa kaikkia ihmisiä, "hyviä ja huonoja", on tietenkin kohdeltava yhtä kunnioittavasti ja ystävällisesti, riippumatta siitä millaista kohtelua itse saa osakseen. Itse en pysty sanomaan pahasti edes häiriköivälle, vastenmieliselle känniääliölle baarissa.

mopsi22

17.9.2008 09:12

Toisen huono, toisen hyvä; toisen hyvä, toisen huono. Ei ole olemassa mitään poliittisesti yhteisesti hyväksyttyä korrektia tai epäkorrektia. On vain subjektiivisia mielipiteitä :)

Ohhoh, tulipa julistavaan sävyyn :D

JPHki

17.9.2008 09:48

Juuri noin, mopsi22. Mä sanoin tuon pk-asian sen vuoksi, että en välitä kauheasti sellaisesta hymistelystä, että "kaikkihan me ihmiset olemme sellaisia tai tällaisia" tai "kaikissa meissä on yhtä paljon sitä tai tätä". Kaikissa ei ole yhtä paljon sitä tai tätä, ja juuri se tekee meidät erilaisiksi ja kiinnostaviksi.