• Aboa

Opepöydän takaa

Työt alkoi sitten oiekin tohinalla. Viime viikon kaksi työpäivää meni vielä jotekin kuin unessa, mutta nyt on ensimmäinen ehjä työviikko. Huomaa, että lomalla on onnistunut lepäämään oikein kunnolla, sillä olo on energinen ja innostunut.

Jollakin tasolla tympäisee yksi seiskaluokista. Alkujaan kaikki syksyn seiskoista olivat aika tavalla työläitä, mutta kaksi niistä on jo asettunut ruotuun. Kolmannen kanssa juttu alkoi jo hiukan luistaa ennen joulua, mutta loman aikana poikavoittoinen luokka on ottanut niin paljon takapakkia, ettei ole tottakaan. Kaikenlainen alkeellinenkin luokkaosaaminen on hukassa, saati sitten käytöstavat, työskenteleminen, kuunteleminen sekä muu vastaava.

En ole mielestäni kovinkaan tiukka opettaja, mutta auktoriteettia minusta löytyy. Kertaakaan yksikään puberteetikoista ei ole uskaltanut minua millään tapaa haukkua, haistatella tai homotella, eikä sellaista tee kukaan tälläkään luokalla. Toivottavasti kukaan ei ole jättänyt sitä tekemästä siksi, että pelkästään pelkäisi rangaistusta tai Aboaa, vaan siksi että a) Aboa on oppilaiden mielestä kiinnostava opettaja, b) oppitunnit ovat mielenkiintoisia, c) luokan ja koulun ilmapiiri on sellainen, ettei mieleen tule käyttäytyä sillä tavoin, d) Aboa on riittävästi ilmaissut sen vaihteluvälin, minkä sisällä toiminta on hyväksyttyä, d) muu, mikä.

Eikä mitään pahaa tänäänkään tapahtunut. Sietokykyni kuitenkin ylittyi, kun kesken hiljaista lukutuntia paimentaessani samoja oppilaita kerta toisensa jälkeen tekemään sitä, mitä pitäisi tehdä, yksi haasteellisimmista katsoo minua suoraan silmiin, sulkee lukukirjansa ja sanoo: "Älä sä kuule jaksa siinä koko ajan mulle mussuttaa."

Sitten lähti.

7 kommenttia

mopsi22

12.1.2010 18:06

Hyväntahoista sähläämistä sietää pitkään. Levottomuutta perjantai-iltapäivänä ymmärtää. Mutta kun joku oppilas ihan tietoisesti vittuilee päin naamaa tai vaan tokaisee jotain tuollaista, minulla yleensä palaa proppu kerralla.

martin

12.1.2010 20:39

Olipa hauska tokaisu!

Kolmoisritti

12.1.2010 22:02

Eikö tuollaisia oppilaita voi siirtää muualle, koska he pilaavat ilmapiirin ja häiriköivät. Tuosta pitäisi soittaa vanhemmille ja keskustella.

letala

12.1.2010 22:11

Pitää kylllä sanoa, niin opettaja kuin olenkin, etten tohon ainaiseen keskusteluun kyllä luota. On nykyisin tapa, että joka hiivatin asiasta voi keskustella. Ensin keskustellaan oppilaan kanssa ja sitten keskustellaan vanhempien kanssa ja sitten keskustellaan oppilashuoltoryhmässä ja sen jälkeen oppilas keskustelee koulukuraattorin kanssa ja koulupsykologin kanssa jne.
Ymmärrän, ja kannatankin sitä, että ongelmia voidaan ratkoa keskustelemalla, mutta jos yläkouluikäiinen oppilas käyttäytyy noin, on kyllä aika pitkälle menty ennen sitä ensimmäistä keskustelua. Jossakin kohtaa vaan minusta pitäisi tulla se raja, jonka jälkeen ei enää keskustella, vaan tehdään niin kuin sanotaan..

Vai olenko auttamatta vanhanaikainen jäärä..
hmm..

Aboa

13.1.2010 08:55

Olet Letala oikeassa ja luulen että Kolmoisrittikin tarkoitti sitä, että huoltajien pitäisi saada olla tietoisia lastensa toiminnasta.

Minä asetan lapsille rajat ja kun ne ylitetään, kertaalleen voin keskustella ja sen jälkeen en, koska en näe siihen syytä. Eri asia tietenkin, jos lapselle on tapahtunut jotakin, kuten poika joka reagoi isän kuolemaan tai pakolaistyttö, jonka vanhemmat oli ammuttu parisänkyyn niin, että hän itse oli piilossa peiton alla heidän välissään.

Ja Martin, ei tokaisussa ollut mitään hauskaa. Ei millään tasolla.

martin

13.1.2010 15:06

Nähdä voi niin eri tavalla, eikö totta, Aboa?!

mopsi22

21.1.2010 20:29

Hmm, oot varmaan aika ikävä jos oikeesti suutut. Oot nii lepposa.

Mä poltan päreeni aika helposti koulussa, mutta vaan sillee, hmm, vaimennetusti että oppilas huomaa, että nyt meni hermo, muttei sillee kokonaan. Kyllä se taas toimi yhden oppilaan kans. Siitä tuli ihan kiva ku sille näytti että vittu nyt lakkaat kitisemästä ja teet vaan KU käsketää. :)