• Aboa

My prayer

Kuunnellessani ylen keskustelua ja lukiessani nettipalstojen keskusteluita huomaan, että minun uskontoni on aivan erilainen kuin valtaosan kirjoittajista.

Itse olen eronnut kirkosta jo aikaa sitten, edellisten homokeskustelujen aikaan. En ole koskaan kovinkaan tunnolliseksi kristityksi itseäni tuntenut, mutta jotakin lapsuusajasta on mieleen jäänyt. Vielä silloin tällöin toivoessani saatan lähettää pyynnön jonnekin korkeuksiin, ja silloin, kun havahdun siihen, kuinka paljon hyvää minulle on maailmassa kasautunut, tapaan kiittää. Minua ei kiinnosta, pitävätkö muut minua lapsenuskoisena, tyhmänä tai herkkäluuloisena. Se on minun ja jumalani välinen asia. Nimeä minä en osaa hänelle antaa: en ajatella, että hän on Raamatun kiivasluontoinen rankaisija. Minun mielestäni hän vain on, se riittää minulle.

Minua ihmetyttää aina pelkkiin kirjoituksiin takertuminen. Kirjallisuustieteilijänä ajatus jumalallisen voiman kirjoittamasta erehtymättömästä kokoelmasta on minulle vieras. Ei minun uskontoni ole kiinni siitä, mitä Paavali vihasi, Mooses kielsi tai oliko Maria neitsyt vai ei. Pelkkä ajatus takertua immenkalvon kokoisiin asioihin on hassunkurinen, saati se, että asian esiintyminen yhdessä teoksessa ratkaisee sen, onko se hyväksyttävää tai ei. Toivoisin toistenkin osaavan tehdä asioista omat johtopäätöksensä ilman tukeutumista parin – kolmentuhannen vuoden takaiseen moraaliverkostoon. Siksi omasta mielestä rakkauden tuomitseminen ja piiloutuminen toisten selän – Raamatun, Paavalin, Mooseksen - taakse on suurinta julmuutta.

Uskon enemmän uusitestamentilliseen hyvyyteen kuin vanhatestamentilliseen määräilyyn. Uskon siihen, että tekemällä hyviä asioita synnyttää hyvyyttä, rakkautta saa vain rakastamalla ja että hyvät teot aikaa myöten palkitaan vastavuoroisilla hyvillä teoilla. Viha synnyttää vain vihaa, epäluulo epäluuloa. En minä toki tiedä, toimiiko maailma näin, mutta tällaisen järjestyksen mukaan minä olen tahtonut maa-ilman itselleni hahmottaa. Se, miten sinä uskot, on sinun asiasi. Johan sana ’usko’ kertoo, että kyse on nimenomaan uskonasioista, ei tiedosta.

6 kommenttia

letala

15.10.2010 14:20

Amen!

Nyt voin suoraan sanoa olevani Aboan kanssa samaa mieltä, vaikka edellistä kirjoitusta kritisoinkin.

oscari

15.10.2010 21:16

Uskon, että Aboan kanssa samaa mieltä uskosta on suurin osa suomalaisia. He uskovat kuten arvoisa blogistimme, vaan ei tiukasti valittuihin hyvin eri aikoina syntyneisiin kirjoitelmiin.

martin

15.10.2010 23:58

Raamattu ilmoittaa Jumalan rakkauden ja oikeudenmukaisuuden: siinä mielessä Raamattua EI voi sivuuttaa. Se kertoo siitä, miten, missä ja mhin me pelastumme: Jeesuksessa Kristuksessa vaeltaen elämään. Eikö totta, Aboa?

Rokkihomo

17.10.2010 15:14

"Aboan" puolesta: luithan tuon blogauksen viimeisen virkkeen tarkasti, "martin".

martin

18.10.2010 21:47

Rokkihomo: Kuka tässä on kirjoittanut mitään tiedosta. Uskolla on kohde. KRISTINuskolla tietty kohde. Miten siihen uskotaan, on todella jokaisen omassa hallussa.

martin

26.10.2010 11:28

Jotta ei syntyisi väärää mielikuvaa edellisistä kommenteistani, niin allekirjoitan hyvin innokkaasti "(nuoren) opettajan varaventtiilin" ajatukset.