• Aboa

Maailmankuvaa

Aamulla satoi räntää.

Pupun reaktio oli juuri se, mitä ajattelin. 'Voi vittu'. Minusta asia oli oikeastaan ihan kiva. Talvi tulee. Maailma kirpistyy rauhoittuu pehmenee terävöityy. Kaikkea samaan aikaan.

Minulla on ollut talveä ikävä. Olen sen verran pohjoisesta kotoisin, että minusta talvi kuuluu olla. Kuuluu olla kylmä ja pimeä ja samalla kuulas ja sellainen olo, että voi katsella ikkunasta, kun tuuli ajaa hienojakoista pakkaslunta pitkin tyhjiä katuja. Täällä etelässä kukaan tiedä edes sen lumen nimeä.

Se on vitiä.

Täällä toivotaan, että talvi menisi ohi nopeasti ja huomaamatta. Vähäloskaisesti.

Kukaan ei halua kaivata kirkkaita helmikuisia aurinkopäiviä, jotka tuoksuvat minusta ihan vitalikselle, jota äiti hinkkasi voimakkaasti meidän lasten naamaan. Yksikään ihohuokonen ei pelastunut äidin sormilta.

Kaipaan sitä ääntä, joka syntyy pakkaslumen narskuessa huopatossujen alla. Samanlainen ääni syntyi, kun lapsena korvakipuisena painoi korvalehden korvakäytävän päälle ja painoi päänsä tyynyyn ja pelkäsi, että joku huomaa ja pitää lähteä sairaalaan puhkaisuttamaan tärykalvo. Silloin pään sisällä kaikui sama narsk narsk narsk. Lohduttavasti.

Onneksi torpalla vielä tuntee talven olemassaolon, kaupungeista se on jo onnistuttu poistamaan. Lämmitetyillä kävelykaduilla ja ostoskeskuksilla on saatu talvi ulkoistettua elämästä kuten syntymä ja kuolemakin.

Toissa talvena ostin pupulle ja itselleni armeijan ylijäämäsukset, joilla hiihdettiin metsässä kerran. Minä tykkäsin, vaikka suksissa ei ollut pätkääkään pitoa, kumisaapas irtosi jatkuvasti mäystimistä ja lunta oli niin vähän, että joka mäenlaskun yhteydessä lopuksi kaatui juurakkoon. Pupu ei voinut sietää hiihtämistä, väitti. Silti pakotan sen tänäkin talvena.

Aviollinen velvollisuus.

6 kommenttia

martin

12.10.2007 16:58

Äiti, pupu ja talvi. Pehmeää...

sleepygay

12.10.2007 18:38

Tavallaan minäkin rakastan talvea. Se vain loppuu liian hitaasti. Tuntuu kuin kesä ei tulisi ikinä. Aina kun vaikuttaa siltä, että kevät vie voiton, talvi tuleekin takaisin.

Minusta hiihtäminen on ihan mukavaa, kunhan vain ei tarvitse kiirehtiä. Inhosin koulussa hiihtämistä (ja kaikkea muutakin liikuntaa) juuri sen takia, kun kaikesta piti tehdä kilpailemista. Vihaan kilpailua yli kaiken!

wilei

12.10.2007 19:05

Ainoat oikeat sukset ovat oikeat metsäsukset, eivät mitkään murtomaa/latusukset! Valmiilla ladulla hiihtämisessä ei ole mitään järkeä, kaikki se hauskuus ja hiven extremeä katoaa heti. Tosin, itse pidän talvisin kaikkeista eniten lumikengistä, niillä vasta saakin vapautta :) Ovat "raskaat" käyttää, mutta myös samalla todella antoisat. Suosittelen kokeilemaan!

Rokkihomo

12.10.2007 19:22

"Täällä toivotaan, että talvi menisi ohi nopeasti ja huomaamatta. Vähäloskaisesti."

No ku.

Kyllähän tiedät, mikä täällä on vaihtoehtona vähäloskaisuudelle...
Pitäisi kai lopulta hankkia ne kumisaapasmaisen vedenpitävät mutta samalla pakkasenkestävät turuntalvijalkineet, mitkä sitten olisivatkaan
(Goretexithan eivät riitä kun iskee se vähäloskaisuuden vaihtoehto).

audinkopoika

14.10.2007 14:06

Huomaa, että olet talvi-ihminen :) Itse tykkään kesästä..

Rokkihomolle voin suositella Nokian kumisaappaita, ei tuu vesi läpi, eikä kulu yhestä kerrasta puhki ;) Unohda turkulaiset saappaat :D
Ps. niit on myös vuorellisena, eli pilkkisaappaina.

millikan

14.10.2007 15:15

Soot pervo. Itse toivon talvia jossa lumi sataa maahan aatonaattona ja sulaa pois siinä tapaninpäivän tienoilla...joskin kirpeät pakkasaamut voivat olla ihan mukavia, ilman lunta kuitenkin...

Niin, ja kyllä minä tiedän mitä viti on vaikka etelästä olenkin :)

Tänä aamuna huomasin että aurinko on niin matalalla etten enää herää sen paisteeseen kun sunnuntaina nukun pitkään...