• Aboa

Luontoa

Eilen oli mukava paiva kansallispuistossa.

Matkasimme ensin bussilla kaupungin ulkopuolelle. Matkaa ei ollut kuin parikymmenta kilometria, mutta takalaisilla autoilla takalaisilla teilla lyhytkin matka vie aikaa. Siirtyessamme Siam Reapista Phnom Peniin vei noin kolmensadan kilometrin taittaminen aikaa seitseman tunnin verran.

Paastyamme suuren joen rantaan kuljimme lapi tolppien paalle rakennetun kalastajakylan ja hyppasimme veneeseen, joka kuljetti meidat jokea myoten magrovepuiden peitossa olevaan pikkukylaan asti. Siella hyppasimme maihin ja jatkoimme matkaa jalan.

Kuljimme pienen patkan viidakossa, kunnes saavuimme taas rantaan, missa saattui uida ja levata hiukan. Paikka oli luonnonkaunis alue, missa pieni kirkasvetinen puro luikerteli viidakon uumenista ja loysi viimein tiensa mereen lapi vitivalkoisen hiekkarannan.

Levattyamme hyppasimme veneisiin, jotka olivat tulleet kiertotieta meita hakemaan, ja aloimme palata takaisin. Matkalla pysahdyimme viela paikallisen viljelijan luona, missa sain nahda, minkalaisia kasveja ovat mm. jakki- ja leipahedelma, durian, mangostani seka joku paikallinen hedelma, josta maanviljelija osasi kayttaa nimitysta 'water apple'. Mika lie?

Koko venematkan pupu ja mina rupattelimme paikallisoppaan kanssa, joka oli mukava englannintaitoinen nuorimies ja samalla toissa riistanvartijana kansallispuistossa. Han kertoilii paljon jokapaivaisesta elamasta Kamputseassa ja oli hyvin utelias siita, millainen yhteiskunta Suomi on. Emme oikein tahtoneet kaikkea Suomen oloista kertoa, ettemme olisi pahoittaneet hanen mieltaan, mutta kertaalleen teimme sen vahingossa. Kun kerroimme hanelle, etta opiskelu on Suomessa ilmaista aina yliopistoon asti, han oli selvasti pahoillaan. Han kertoi, etta olisi tahtonut itse opiskella, mutta koska isa oli koyha kalastaja, ei siihen ollut hanella eika kenellakaan sisaruksista minkaanlaista mahdollisuutta. Han oli tyytyvainen omaan 20 dollarin kuukausipalkkaansa, mutta kertoi heraavansa joka aamu tuntia aiemmin kuin pitaisi. Taman ylimaaraisen ajan han kertoi kayttavansa englannin sanakirjan ulkoa opettelemiseen. Jos vaikka jossakin vaiheessa elamassa tarppaisi!