(Nuoren) opettajan varaventtiili

Näytetään bloggaukset helmikuulta 2007.
Seuraava

Ystävyydestä

Luulen, että olen lähiaikoina saanut yhden ystävän takaisin ja menettänyt yhden.

Opiskeluaikana minulla oli erittäin hyvä ystävä. Tapasimme liki päivittäin, kävimme ulkona, iskimme samoja miehiä - jotka hän aina sai, minä en - tunsimme toisemme niin hyvin, ettei hyvää juttua välttämättä tarvinnut kertoa loppuun asti, koska toinen tajusi pointin heti. Sitten hän muutti Helsinkiin opiskelemaan.

Tottakai pidettiin yhteyttä ja nähtiin silloin tällöin, mutta hiljalleen jotakin alkoi uupumaan. Jutut pitikin kertoa loppuun asti ja tapaamisten alku meni kuulumisten vaihtamiseen... Opintojensa jälkeen hän muutti takaisin Turkuun, mutta jotenkin viiden vuoden aikana olin tottunut siihen, että hän ei ollut täällä, joten oikein koskaan ei edes tajunnut iltapäivisin töiden jälkeen kaffeseuraa etsiessään, että hänkin oli täällä.

Nyt kuitenkin, hiljalleen, olemme löytäneet toisemme puhelinmuistiosta, ja eilen, kun pupu oli potemassa kotona kröhää, kävimme yhdessä baarissa. Tuntui, kuin kaikki olisi taas niin kuin ennen. Juttu luisti, ajatukset kulkivat samaa rataa. Kuin olisi kotiin tullut.

Toisin on exäni kanssa. Kun erosimme kymmenisen vuotta sitten, päätimme, että pysymme ystävinä. Teimme myös kovasti sen eteen töitä ja niin muutuimmekin hiljalleen entisestä pariskunnasta ystäviksi. Kävimme ulkona yhdessä, reissasimme yhdessä Jyväskylän Prideen, mistä pupunkin löysin.

Mutta hiljalleen ystävyys alkoi muuttua joksikin oudoksi. Aloin olla hänen silmissään jotakin muuta, vaatteeni olivat vääriä, hiukseni rumasti, vartalo plösähtänyt, elämä köyhää ja tavanomaista. Hänen elämänsä oli paljon kiinnostavampaa hänen mielestään. Hänen hiuksensa oli leikattu juuri oikeassa hiussalongissa, vaatteet kalliit ja matkat Dubaihin ja Zanzibarille olivat jännempiä kuin minun ja pupun Amsterdaminreissut. Vanhat yhteiset ystävämme olivat väsyttäviä Ja torppa! Kuka vapaaehtoisesti hautautuu korpeen kunnostamaan lahoja rakennuksia!

Ei kritiikki minua haitannut, koska minä itse tiedän, mitä minun elämäni, ja olen siihen ihan tyytyväinen. Mutta kun arvostelusta tulee kahvilakäyntien pääasiallinen sisältö ja kun se jatkuu muiden läsnäollessa (muistatteko kun kerroin, kun ajelutin häntä ja hänen miestään rautakaupoissa ja sain palkaksi kunnon vittuilua), on hankala ymmärtää, miksi pitää yhteyttä.

Minua harmittaa. Olen kuitenkin tuntenut hänet kolmetoista vuotta. Tunnemme toisemme ja olemme auttaneet toisiamme luovimaan ulos tiukoista elämänvaiheista. Siksi en tahtoisi kadottaa häntä elämästäni. Mutta toisaalta, miksi kannattaa pitää yllä ystävyyssuhdetta, jossa kokee, ettei toinen arvosta minun ratkaisujani?

Eräs toinen kaverini sanoi, että ystävyyssuhteetkin syntyvät, elävät ja kuolevat. Hän kehotti luopumaan yhteydenpidosta, suremaan hetken ja jatkamaan sitten. Se tuntuu vaikealta. Minusta ystävistä pidetään tiukasti kiinni. Jo pelkkä ajatus surutyöstä saa minut surulliseksi.


Yks hopun hätä

Tämä viikko on ollut todella kiireinen. Jouduin yllättäen ohjaamaan paikalliseen teatteriin näytelmän, koska varsinainen ohjaaja sairastui. Nyt olen sitten sovitellut tekstiä aika lailla ja se on vienyt yllättävän paljon aikaa. Joka ilta olen lähilukenut alkuperäisromaania ja yrittänyt vääntää sitä lavalle. Pian pitäisi valita näyttelijät ja saada työ käyntiin.

Kuntosalillakin olen yrittänyt käydä kolme kertaa viikossa ja tähän asti onnistunutkin siinä. Maanantaina kävin hintaan sisältyvässä ohjauksessa, missä minulle tehtiin oma liikuntasuunnitelma. Eli kuinka paljon pitäisi kärsivää lihaa vatkuttaa milläkin laitteella. Olin alkuun kovin epäileväinen tämän suhteen, mutta ohjaaja oli tosi mukava mies, ei pätkääkään niskattoman painonnostajahärän näköinen, joten en tuntenut oloani mitenkään vaivautuneeksi.

Tänään töiden jälkeen kävin ensimmäistä kertaa testaamassa ohjelmaa. Olen tähän asti käynyt vain ohjatuilla tunneilla, kuten bodypumpissa, mutta nyt rohkaisin mieleni. Homma olikin yllättävän kivaa nyt, kun tiesi, mitä tehdä. Tästäkin minulla on trauma. Mistäpä ei?

Kun olin nappula, minulla oli korvatulehduksia tuon tuostakin, ja lopulta korviini asennettiin ne jotkin jutut, joita 'tuubeiksi' kutsuttiin. Kotikuntaamme oli juuri rakennettu uimahalli, joka kaupan päälle sijaitsi vielä kotiamme vastapäätä, mutta sinne ei voinut mennä, koska korvakäytäviin ei saanut päästä vettä.

Koska halli oli uusi, koulumme käytti sitä usein. Ja koska minä en voinut uida, laittoi liikunnanopettaja minut punttisalille säilöön. Mitään en osannut tehdä, eikä opettaja kertonut, vaikka pari kertaa sitä pyysin. Sielläpä istuskelin sitten nostotaljojen ja soutulaitteiden keskellä ja yrittelin silloin tällöin vähän vemputtaa jotakin laitetta. Se ei useinkaan onnistunut, koska harva laite on suunniteltu kolmosluokkalaisen käytettäväksi. Ja seinän takaa kuului luokkakavereiden innokkaat kiljahdukset, kun he hyppivät veteen.

Snif.

Mutta siksi kaikenlainen ohjattu juttu sopii minulle. Pidän siitä, kun häijyn oloinen ohjaaja kertoo minulle tarkasti, mitä pitää nostaa, kuinka korkealle ja kuinka monesti. Itse olen kuntoilun suhteen täysin aloitekyvytön.


Seuraava