• Kauneuspilkku

sokeana vallasta?

Hallituksen eläkepäätös kuohuttaa. Vaikka en itse vielä eläkeiässä olekaan, niin silti on tullut asiaa seurattua. heti aluksi huomiota kiinnitti pääministeri ylimielinen tapa ilmaista asia: hän teki päätöksen keväthangilla hiihdellessä.
Pistää oikein miettimään, että mikä mahtoi olla moisen ilmoituksen tarkoitus. Tuskin pääministerikään niin tyhmä on, että ajattelisi työntekijäjärjestöjen, opposition ja kansalaisten ajattelevan, että siinäpä meillä on jämäkkä johtaja, joka hiihtolenkilläkin ajattelee vain valtakunnan etua.
Ylimielisyydellään Vanhanen on – jälleen kerran – suututtanut nyt ainakin työntekijäjärjestöt, opposition ja suuren määrän kansalaisia. Tänään lehdessä oli omat ajatukseni puettu sanoiksi – kannatuksensa kanssa kipuileva SDP sai mahtavan syötön, jota edes demarit eivät voi sössiä.

Mutta mikä ihme pääministeriä riivaa? Kun eläkeiän nostotarve on ollut yleisesti tiedossa ja varmaankin sekä oppositiossa että työntekijäjärjestöissä asiaa olisi oltu halukkaita käsittelemään yhdessä. Valtako sokaisee?
Sinänsä olen sitä mieltä, että pelkkä eläkeiän nostaminen ei saa ihmisiä jatkamaan kauemmin työelämässä. Nythän tilastot osoittavat, että keskimäärin eläköidytään n. 60-vuotiainen, vaikka eläkeikä onkin 63. Eli jos ensin saataisiin tämä kehitys muuttumaan niin, että ihmiset todella jatkaisivat työuraansa edes nykyiseen eläkeikään ja vasta sitten mietittäisiin yleistä eläkeiän nostamista.