• Aboa

Ostakaa, ostakaa

Tuo vanhan asunnon myyminen on sitten venähtänyt paljon pidemmäksi kuin olisin toivonut. Toki tässä välissä on ollut joulu joka vei ihmisten ajatukset muualle, mutta kun nyt hiukan stressaa sitä myymistä, toivoisi koko jutun olevan jo ohi. Hintapyyntö on ollut koko ajan sitä, mitä välittäjä on ehdottanut ja kahteen otteeseen sitä on jo pudotettu, joten siitä asia ei liene kiinni.

Viime viikolla olin jo haltioissani, sillä välittäjä ilmoitti, että eräs suomalais-englantilainen pariskunta tahtoi ostaa asunnon tyttärelleen. Hän kertoi myyneensä pariskunnan luksus-omakotitalon, joten hän oli jo tehnyt kauppaa heidän kanssaan; hiukan eksentriseksi hän perhettä kuitenkin luonnehti. Perhe on käynyt katsomassa asuntoa yksityisnäytöillä jo useasti ja kaksi kertaa kosteusmittaajan ja kirvesmiesten kanssa.

Torstai-iltana välittäjä soitti hiukan epäröiden. Hän kertoi saaneensa toimeksiannon kysyä, millä hinnalla olen valmis asunnon myymään. Kerroin, että hän hyvin tietää, mikä myyntihinta on. Hän nyt kuitenkin kysyi sellaista hintaa, johon olisin valmis suostumaan. Koska muitakaan tarjouksia ei ole tehty, heitin jonkun hinnan. Hyvä vaan, jos edes joku jotakin tarjoaa.

Tunnin kuluttua välittäjä soitti ja ilmoitti ostajan tarjonneen suullisesti 14000 euroa alhaisempaa hintaa. Kysyin, onko tarjous kirjallinen, mutta hän sanoi, että saisi sen perjantaiksi. Perjantaiaamuna hän taas soitti ja kertoi, että tällä kertaa ostaja ilmoittikin maksavansa asunnosta 39 000 euroa myyntihintaa alhaisemman hinnan. Ilmoitin, etten jaksa leikkiä tällaista leikkiä enää. Kahden tunnin päästä välittäjä soitti ja kertoi, että perheen tytär oli palannut tuohon alkuperäiseen tarjoukseen, mutta listannut remontteja, joita minun täytyy tehdä ja tarkastuttaa ennen kuin hän asunnon ostaa. Kiitin ja pyysin, ettei minua enää häirittäisi asialla.

Tänään taloyhtiön isännöitsijä soitti ja kertoi, kuinka ostajat ovat soittaneet hänelle jo seitsemän kertaa ja valittaneet asuntoni huonosta kunnosta (?)ja vaatineet taloyhtiötä tekemään asialle jotakin. Hän oli todennut, kuinka asioita vaativan kannattaisi omistaa edes yksi osake siinä yhtiössä, jota on niin innokas korjauttamaan.

Iltapäivällä naapuri soitti ja kertoi, kuinka hänelle täysin tuntematon nainen oli soittanut, kertonut olevansa ostamassa asuntoani ja kysellyt, tietääkö hän, kuinka pahaan kuntoon olin asunnon päästänyt. Nainen oli mm. kertonut, kuinka katto oli vuotanut ja mädättänyt eristevillat (katossa on polyuretaanilevyt, jotka eivät ime vettä) sekä lahottanut kattotuolit (jotka ovat kaikki näkyvillä, enkä minä ole niissä ainakaan huomannut pienintäkään lahoa). Naapuri oli lopettanut puhelun hämmentyneenä. Illansuussa välittäjä soitti ja kertoi pariskunnan tehneen hänen työstään valituksen, sillä hän ei ollut hankkinut heille asuntoa heidän haluamaansa hintaan.

Mikä on tämän pariskunnan funktio? Mitä peliä he pelaavat? Miten sellaiseen vastataan?

9 kommenttia

Mike79

31.1.2011 20:13

He pelaavat äärimmäisen härskiä peliä.

He selkeästi haluavat asunnon, sillä ovat käyneet useasti paikalla, tutkituttivat talon ja vielä tekivät tarjouksen. Näin ei toimita, jos asuntoa ei haluta ostaa.

He haluavat kämpän halvalla ja sitä varten käyvät likaista sotaa. Mustamaalaamalla asuntoa isännöitsijälle ja naapureille he yrittävät pilata sen maineen. Näiltä tahoiltahan ostajat kyselevät taloyhtiöstä, asukkaista, naapurustosta jne. Ja jos samalla viattomasti jutustelun yhteydessä esim. isännöitsijä mainitsee, että asuntonne taitaa olla aika pommi, niin toimii se hyvänä karkottimena ostajille.

He ovat jo huomanneet pidentyneen myyntiajan ja vaistoavat mädäntyvän ruumiin korppikotkan lailla. Hinta on jo laskussa, joten karkottamalla huhuilla muut ostajat, teistä tulee epätoivoisia ja suostutte myymään asunnon hintaan mihin hyvänsä. Ovelaa, mutta varsin sikamaista. Toisaalta 39 000 euroa on paljon rahaa. Monet ovat valmiita kiusantekoon, jos sillä voi ansaita.

Paras vastaveto on pistää asunto vuokralle. Jos myyntiajat pitkittyvät, pitävät monet asuntoa epäilyttävänä ja alkavat odottaa hinnanlaskua. Vuokralla maksaa hyvin asunnon veloista aiheutuvat kulut ja korot (ne voi myös vähentää verotuksessa vuokratuloista), joten se ei taloudellisesti ainakaan ole huono vaihtoehto.

Riquman1990

31.1.2011 21:32

Ei tollasii ihmisii voi olla. Rikosilmotuksen voi tehdä tollasesta mustamaalaamisesta.

Rokkihomo

31.1.2011 23:26

Surullista. Aikamoista harrastuneisuutta osoittaa että naapurin numero on etsitty esiin.
Myyjä voi kai aina päättää, ettei jonkun ostajatahon kanssa tinkaa yhtään.
Kosteusmittaukset sun muut kannattaa sopia ennen myymistä. Tuollaisten kanssa tulisi kumminkin jotain jälkikäteen...
Ja välittäjän töistä yksi on viestinviejän työ.

Aboa

1.2.2011 08:59

Saakohan kämppänsä myydä kenelle tahtoo, vai saako valita alhaisemman hinnan vaikka korkeampikin olisi tarjottu?

oscari

1.2.2011 09:48

Helppoa kaupankäynti tuollaisten kanssa. Ilmoitat, että joka viikko hinta kohoaa tuhannella eurolla alkuperäisestä. Missään tapauksessa et suostu vähentämään. Vaan päädyt korottamaan. Jos on kiinnostusta niin menee, mutta ilmoitat asiasta välittäjälle!

Mike79

1.2.2011 18:35

Riqu: Kyllä vain on. Tervetuloa aikuisten maailmaan. Mitään rikosta ei ole tapahtunut. He vain kyselivät asunnon kunnosta ja olivat siitä kovin huolissaan. Varsinkin kun kyseessä on yksityinen keskustelu. Tällöin on hankala väittää toisen loukanneen kunniaa tms.

Aboa: Tarjouksen tekijän on aina otettava vastaan toisen hyväksyntä (rajana voimassaoloehdot). Tarjouksen pyytäjä voi taas olla hyväksymättä yhtäkään tarjousta tai ottaa vastaan sen tarjouksen, joka itselle sopii. Yksityishenkilöillä on hyvin vapaat kädet päättää omaisuudestaan.

Blueriver

2.2.2011 09:59

Ilmeisesti kyseessä ovat objektiivisesti hullut ihmiset. Mistä näitä tulee? Olet joskus taannoin kertonut vastaavista kohtaamisista sekopäävanhempien kanssa koulussa. Oikein basicnykyihmisiä: MINÄ tiedän, MINÄ päätän, MINÄ valitan, MINULLE kaikki. Näihin ei muu tehoa kuin vähintäänkin samalla mitalla takaisin.

mopsi22

3.2.2011 08:14

Kaikki minulle, paitsi tietysti vastuuta ei mistään, kiitos.

Lutra

4.2.2011 11:17

Noille jos myytte, saatte varautua vuosien hinnanpalautusvaatimuskierteeseen ja haasteisiin käräjäoikeuteen muka löytyvien "piilevien" vikojen vuoksi. Minä sivuuttaisin heidät tyynesti.