• Aboa

Onko tätä pakko jaksaa?

Sain työsähköpostiini viestin. Julkaisen sen täällä vain nimet poistaen välittämättä siitä, onko se laillista vai ei.

-------------------------------

hei.oppilas N.N.:n äiti tässä!Perun asiakkaani aamusta ja
tulen tapaamaan Sinua huomenna 7.5-08.Vien ensin pienimmät lapseni 4v. ja 2v9kk. päiväkotiin ja sitten mikä aika menee linja-autoon!Tähtään äidinkielen tuntinne alkuun!
Kyse on henkisestä otteestanne oppilaaseen, N.N.:ään ja se ei ole positiivinen ote!Ymmärrän toki,että ammattinne on teille `henkeen ja vereen`,mutta N.N.:ää kohtaan kohtuuton,koska seurauksena on JÄRJETÖN pelko kohtaanne...ja miten kovin hän on tehnyt omaltakohdaltaan /tasoltaan töitä nostaakseen numeroaan,varsinkin,kun se on jatko-opintojen kannalta hyvin iso asia!
Ei tuollaisessa henkilökemiassa ole mitään JÄRKEÄ,eikä ymmärrystä??! Minä olen aivan ihmeissäni!
Sitten olette pelottanut nuoria, että ei saa suorittaa uudelleen...tarvitaan joku T O D E L L A hyvä syy,,,jotta ANNATTE suorittaa kokeet uusiksi!! Onko kohdallenne oikeasti osunut joku luokallinen `huon materiaalia`oppilaissa,koska henkinen väkivalta tulee tuollalailla esille?? Minä nimittäin katson asian jo sellaiseksi!
N.N. ,joka on peruskiltti oppilas,liki katoavaa kansanperinnettä,,ja on noin kauhuissaan tunnistanne!
Todella syvässä itkussa hän kertoi,mitä oli tapahtunut.Kyllä mielestäni nuoren tulee voida osallistua jopa äidinkielen saloihin ilman tuollaisia henkisiä paineita! Nyt kyllä tarviaa tulla jo oikein paikalle ja saada ymmärrettyä teitäkin! Voin toki reakoida liian kovasti, mutta tuollaista painetta ylemmältä taholta ja
tiukkaa auktoriteettia olen pyrkinyt tässä elämässä lapsiltani pois ja välttelemään sitä.Johtuu lasten isästä,joka juuri tuollalailla on saanut lapsille kovin heikon itsetunnon ja sisäiset mustelmat.Piste.

-------------------------

Äitiä harmitti nimenomaan se, että olin oppilaille kertonut, että jos joku pinnaa äidinkielen kokeesta, ei sitä saa tehdä jälkikäteen. Hänen tyttärensä oli kokeesta pois, sairauden takia, jolloin hän luonnollisestikin saa kokeensa tehdä parannuttuaan. Eikän kukaan sairaudelle mitään mahda.

Ja enpä tiennyt oppilaan minua pelkäävän. Kummasti hän sen on onnistunut salaamaan, kun jää vielä tunnin jälkeen rupattelemaan ja kyselemään kirjallisuuden anekdootteja.

Äiti on aiemminkin lähentynyt minua kertomalla, että hänen tyttärensä ei tarvitse kirjoittaa mitään. Vastasin hänelle Hyvin Ystävällisesti; liitin mukaan pätkän opetussuunnitelmaa ja kerroin, että jopa ihan lakikin käskee kirjoituttamaan oppilailla erilaisia tekstejä silloin tällöin ja että huoltajan luvalla ei voida jättää opsia huomiotta. Tytöllä oli vaikeuksia päästä alkuun, mutta kun annoin hänelle hiukan apua ja lisäaikaa, juttu syntyi kyllä. Äidin mielestä on parempi olla vaatimatta ettei tule traumoja.

Ja sitten se äiti tuli. Kirkuva, hysteerinen nainen haki minut luokasta ja vaati jättämään oppilaat keskenään ja keskustelemaan. Sain kuoluavustajan luokkaan ja päätin, etten kahdestaan ole sen naisen kanssa missään. Sain hänet kuraattorin luo, missä olivat paikalla kuraattori ja opo. Sitten sain kuulla puolen tunnin analyysin omasta luonteestani naiselta, joka ei ole tavannut minua koskaan. Hän kertoi tarkkanäköisesti jopa sen, että olen muuttunut viimeisen vuoden aikana aika paljon. Lopuksi juttu päättyi suureen itkufinaaliin, jossa minua syytettiin siitä, että olen juuri samanlainen kuin hänen väkivaltainen ex-miehensä ja että minä en ymmärrä hänen taustojaan. Että huoltajien taustat tässä pitäisi lisäksi ottaa selville.

Arvaatteko, mikä oli naisen ammatti?

Psykiatri.

16 kommenttia

Jyripe

9.5.2008 18:52

Olen aina kuvitellut, että psykiatri on korkeasti kouluttautunut, oppinut, joka varmasti hallitsee myös suomen oikeinkirjoituksen, samoin kuin hallitsee omat tunteensa ja kykenee objektiivisesti tarkastelemaan asioita... Millä tavoin tilanne tuosta eteni?

Druusi

9.5.2008 20:09

Voimia, Aboa! *hali*
Olen törmännyt parikin kertaa samanmoiseen ilmiöön, missä juuri tällaiset korkeasti koulutetut ihmiset kuvittelevat tietävänsä kaiken paremmin, kuin asiaa työkseen tekevät ihmiset ja he yleensä ovat kärkkäimmät laukomaan omia totuuksiaan Taivaan Tosina meitä tavallisia työn oikeita tekijöitä vasten :P

ren

9.5.2008 20:10

Tässä jutussa oli hyvä loppuhuipennus, joka vielä tuli täytenä yllätyksenä piiloteltuaan ensin monitorin alareunan katveessa. Yllätyksen seurauksena olin tukehtua nauruuni.

Rokkihomo

9.5.2008 20:54

Pakko on jaksaa...

ONNEKSI et jäänyt tuon ihmisen kanssa kahden! Se kun olisi voinut vääntää sanomisiasi edelleen seuraaville tahoille... Huh.

Pahoittelut tilanteesta. Samalla olen aikas pahoillani tuon nuoren tytön puolesta. Ja, huh huh, arvon psykiatrin potilaiden puolesta.

Täytyy vielä sanoa, että minulla ainakaan ei ole ollut kovin suuria kuvitelmia spykiatrien spykologiaa kohtaan aiemminKAAN.

Splenetic

9.5.2008 22:12

Te opettajat saatte uskomattoman määrän p**kaa niskaan joka taholta. Yritä jaksaa. Jotenkin muuten tuntuu, että se on se äiti, joka niitä paineita tyttären päälle kasaa. Mikä siinä on, että vanhemmat jotka enemmän tai vähemmän tietoisesti sysäävät kasvauksen vastuun koululaitokselle ovat ensimmäisenä kärkäästi sitä arvostelemassa?

JPHki

9.5.2008 23:05

Voi jeesus... On toki selvää, että psykiatrin mielenterveys voi takuta yhtä hyvin kuin kenen tahansa muunkin, mutta tuo tökerö teksti pistää ihmettelemään, millaisella älykkyydellä on mahdollista kouluttautua lääkäriksi...

martin

10.5.2008 00:34

Pax!

Napalmia

10.5.2008 13:42

Ei kannata antaa missään asiassa periksi ja kannattaisi heti mennä keskustelemaan rehtorin kanssa tapauksesta.

Tyttö on minusta ovela ja manipuloi (?). Tyttö kannattaisi minusta viedä kuraattorille ja tarkistaa, mitä ja miten kertoo kotonaan asioita. Mitä tämä tyttö haluaa? Tyttö käyttäytyy eri tavalla koulussa ja kotonaan.

Kauneuspilkku

12.5.2008 08:37

Tosi fiksuan sinulta tavata nainen kuraattorin ja opon kanssa ja pyrkiä saamaan tilanne hallintaan siten kuin se oli mahdollista.

Kieltämättä ammatti yllätti, ei muuten, mutta huonon kielen vuoksi.

Ilopilleri

12.5.2008 15:08

Aika surullisen kuuloinen tapaus.

Yleistää ei kuitenkaan pidä, vaikka siihen näköjään täälläkin muutama kirjoittaja on kovin halukas. Kyseessä oleva henkilö vaikuttaa jollain tapaa järkkyneeltä, eikä hänen tilannettaan välttämättä auta yhtään hänen akateeminen koulutuksensa tai mahdollinen psykiatrin työkokemuksensa. Mielenterveysalan ammattilaisetkin ovat viimekädessä vain ihmisiä. Tällaisesta yksittäistapauksesta ei kuitenkaan voi mennä tekemään mitään yleistyksiä koskien koko ammattikuntaan. Jokaisessa ammatissa työskentelee siihen sopivia ja siiten niitä vähemmän sopivia ihmisiä.

Mutta kuitenkin, tsemppiä. Onneksi et tosiaan suostunut tapaamaan tätä ihmistä kahden kesken.

Ilopilleri

12.5.2008 15:13

Sellainen huomio vielä, että heikkotasoinen teksti voi kieliä psyykkisistä ongelmista. Monissa mielenterveyden häiriöissä kielentuotto ja -ymmärrys häiriintyvät. Eikä muuten kannata myöskään unohtaa lukihäiriön mahdollisuutta.

Aboa

12.5.2008 18:45

Onhan se surullista ja onhan kaikissa ammattiryhmissä mielenterveydellisiä ongelmia. Se, joka suututti, oli ottaa vastaan paskaa ämpärikaupalla sanomatta mitään. Jos äiteellä oli lähtenyt elämässä mopo keulimaan, onko se minun asiani? Minulla on ihan kyllin tekemistä oppilaitteni ongelmien kanssa.

arosusi

12.5.2008 18:57

Se on tosiaan vaikeaa niellä ylpeytensä ja jättää sanomatta takaisin, silloin kun on oikeassa ja toinen selvästi väärässä. Vaikka siis tietääkin, että takaisin sanomisesta olisi vain haittaa (ainoana hyötynä hetkellinen mielihyvä itselle). Aikuisuuden (?) myötä olen jopa oppinut joskus pyytämään anteeksi, vaikka en tarkottaisi sitä... Se kyllä syö vieläkin enemmän.

Ilopilleri

12.5.2008 19:47

Kohtuuttomaan kritiikkiin vastaamisen estyminen tottakai turhauttaa ja aiheuttaa voimattomuuden tunteen. Se on suoraan sanottuna paskamaista. Voit mielestäni kuitenkin olla jollain tavalla ylpeä siitä, ettet lähtenyt hänen provokaatioonsa mukaan. Ehkä hänen olonsa hieman helpotti, jos hän näin sitten koki tulleensa kuulluksi. Toisen ihmisen likasankona toiminen kieltämättä ei kuitenkaan ole kovin mukavaa, eikä se sitäpaitsi kuulu sinun velvollisuuksiisi. Sellainenhan itse asiassa kuuluu pikemminkin ko. konfliktin vastapuolen pirtaan (!).

Emme voi tietää kyseessä olleen henkilön taustoista tai elämäntilanteesta, mutta useissa kunnissa monet mielenterveysapua tarjoavat ihmiset ovat valtavan työtaakan ja riittämättömien resurssointien seurauksena itse luhistumisen partaalla. Se on hyvin valitettavaa ja saattaa oirehtia juuri vaikka tällä tavalla. Kuten tiedetään (ja kuten valitettavasti jouduit tässä tapauksessa varsin konkreettisesti itse toteamaan) niin ns. ihmissuhdeammatit ovat henkisesti varsin rankkoja työn tekijälle, ei lainkaan niin kevyitä kuin usein kuvitellaan. Esimerkiksi psykiatrit, psykologit, hoitajat ja opettajat ovat tilastollisesti suuremmassa loppuunpalamisen riskissä kuin monet muut ammattiryhmät. Tämä ei tietenkään tee hyväksyttäväksi omien ongelmien kaatamista toisen niskaan, mutta ehkä jollain tapaa tekee ymmärrettävämmäksi sen, miten juuri psykiatri voi käyttäytyä kertomallasi tavalla.

On itse asiassa myös tilastollinen fakta, että juuri mielenterveysalan ammattilaisilla on itsellään korkeampi kynnys hakea ammattiapua ongelmiinsa kuin muilla. Tämä selittyy profession kautta. Mielenterveysalalla työtään tekevä kokee, että kyllähän nyt hänen - jos jonkun - pitäisi kyetä ratkaisemaan itse omat ongelmansa. Sinänsä hieman hassu ajatus: eiväthän esimerkiksi kirurgitkaan kuvittele, että voisivat itse suorittaa itselleen avosydän- tai aivoleikkauksen (!).

Aboa

12.5.2008 22:06

Oikeastaan syy siihen, etten mennyt mukaan, oli se, että ajattelin, ettei se ainakaan auta tyttären tilannetta yhtään. Mutta parisen viikkoa vielä, niin pääsemme kaikki rauhaan toisistamme. Paitsi että luulen, että minun tulee joskus syksyn ja uusien oppilaiden tullessa ikävä sen tytön huumorintajua, ja ehkäpä päinvastoin. Äitiä ei luullakseni kaipaa kukaan...

Mahakas

20.5.2008 18:28

Hmm voinen valottaa että aikasen moni kyseisen ammattikunnan omaavista ihmisistä on itse kyseisen avuntarpeessa ;) Ja puhun nyt kyseisestä äidistä. Ainakin mitä tuttava piiriin kuuluvien ammattikunnan edustajien toilailuja on seurannut :)