• Aboa

Niisk

Lieneekö syytä siitepöly, flunssavirus vai purkautuva stressi, tänään kurkku oli kipeä, silmät liki pullahtivat päästä, otsassa jyskytti ja nenä vuosi. Ilmoitin töihin, että tänään en tule.

Niisk.

Paitsi että kävin sittenkin. Piti mennä viemään kokeet sijaiselle ja kirjat ja istumajärjestykset kouluavustajalle. Mutta nyt siis pääsin kotiin lepäämään.

Niisk. Kröh. Tursk.

Olen yrittänyt etsiskellä kesätakkia, joka ei olisi musta/harmaa, mutta kaikki takkikaupat myyvät mielestäni vain kuravedenvärisiä vaatteita. Hassua; paitoja löytyy vaikka mitä väriä, mutta kesätakkeja ei. Tai sitten minä en osaa etsiä oikeista paikoista. Olen kuitenkin kiertänyt Hansan ja Kauppatorin ympäristön putiikkeja aika taajaan.

Tsiih. Niisk.

Eilen oli mukava päivä, kun eka kertaa ei ollut korjattavana kokeita aineita tutkielmia kirja-arvosteluita esseitä lukudiplomeja. Lähdin työstä huoltajatapaamiseen nuorten psykiatriselle osastolle, missä oli oikein mukava tapaaminen lapsen, äidin ja psykiatrin kanssa. Jossakin vaiheessa puhe alkoi käsitellä perheen sisäistä kuntoutusta ja mukaan alkoi tulla sellaisia aspekteja, joita minun ei kuulu, pidä eikä tarvitse tietää, ja ilmoitin, että minä lähden pois. Oppilas oli muutenkin alkuun häpeissään siitä, että opettaja sai tietää, mikä häntä vaivasi. En ymmärrä, miksi häntä piti nöyryyttää lisää leväyttämällä koko perheen likapyykki opettajan tarkasteltavaksi.

Niinpä sain vapaailtapäivän, jonka vietin kävellen Stockmannilla ja Wiklundilla. Tarkastelin uusia kaasugrilleja ja haaveilin, että rahaa olisi enemmän. Ei ollut kiire, ei hoppu. Vain minä ja lukuisat emaloidut valurautaparilat liitosletkut sivukeittimet. Stockan työharjoittelija sanoi, että kyllä se uusi grilli on pakko ostaa, kun jo kauas näkyy, että halua on. Sen näkee naamasta kun lakkaa saamasta. Kaasugrillejä.

Tursk. Niist niist.

Illemmalla käytiin kodinkonemyymälöissä katsomassa uutta televisiota. Järkyttävä, mitä telkkarit maksavat nykyään. Ja myyjät lipevinä luettelevat resoluutioita, pikselimäärää ja salaperäisiä kirjainlyhenteitä. Kiskaisevat katsomaan vierekkäisiä telkkareita ja kyselevät, etkös huomaa eroa, kuinka on parempi tämä kalliimpi. Ja minä, mediaa opettava mielessäni erittelen ja analysoin heidän käyttämiään keinoja; toisto, auktoriteettiin vetoaminen, vieraskielisyysstatus, alluusio, käsky, toinen alluusio, vertaus, huudahdus. Kerron, että me emme tee viiden millisekunnin viipeellä mitään, koska emme todellakaan aio liittää tietokonetta telkkariin ja pelata Civilizationia 37 tuuman näytöllä. Ja kiitos vain, mutta minä en ymmärrä, miksi minun pitäisi maksaa nyt pari sataa lisää siitä, että telkkarissa on HD-valmius, koska kukaan ei tiedä, tuleeko sellainen ominaisuus ja milloin. Ja koska tähän asti olemme vaikuttuneet kuvaputkitelkkarin elokuvantoistosta, emme ehkä tarvitse 30000:1 -resoluutiota, sillä toivon, että vastakin minuun tekisivät vaikutuksen elokuvan juoni ja näyttelijätyö, ei näytön mustan eri asteet. Mutta kiitos silti.

Kröhöh, niisk.

Kuinka paljon turhaa meille kaupataan? Ja jos nyt koin huomanneeni niin monta vaikuttamisen eri keinoa, kuinka monta jäi huomaamatta. Paljonko minä olen purematta niellyt, suodattamatta hyväksynyt tyrkytettyä elämäntapaa? Mistä saisin oma koti-linkolan kertomaan, että tämä ei ja tuo ehkä. Vai pitääkö lisätä hiilijalanjälkeä ja lentää Kauko-Itään tai Afrikkaan, jotta huomaa, kuinka paljon liikaa minulla on?

7 kommenttia

mopsi22

6.5.2009 10:13

Hyvinhän meihin on iskostettu se, että olet mitä kulutat. Kuluttamisesi määrittää kyllä aika pitkälle sitä, millaisena muut sinut näkevät, niin säälittävää kuin se onkin.

Kirpputoreilla kiertely on siitä mielenkiintoista puuhaa, että näkee kuinka paljon turhaa roskaa tehdään ihmisille ja toisaalta, kuinka paljon sitä ihmisille kertyy.

Televisiosta olen hieman eri mieltä :D. Itse ostaisin hd-telkkarin hd-virittimellä, koska hd tulee ennemmin tai myöhemmin (ja nyt jo joidenkin maksukanavien kautta). Ehkä Yle on hieman vastahakoinen sitä vielä ottamaan käyttöön, sillä digisekoilusta niin vähän aikaa, että uusien laitteiden hankkimisen vaatiminen asiakkailta lienee hieman kohtuutonta. Toki olen samaa mieltä kanssasi siitä, että surkea tv-ohjelma on yhtä surkea, vaikka sen sitten näkisi neljä kertaa tarkempana surround-äänillä :)

Aboa

6.5.2009 17:35

Mutta koska se tulee? Kannattaako maksaa asiasta jo nyt, mikäli tekniikka tulee käyttöön 10 vuoden päästä?

mopsi22

6.5.2009 17:46

Niinhän se vähän on, ei välttämättä. Yle ja muut kanavat voisivat vähän kyllä linjata käytäntöjään, ettei ihan puun takaa sitten uudistus jälleen ilmene. Järkevästi on vaikea nykyään kaupassa elektroniikkaa hankkia, kun kaikki muuttuu niin pahuksen nopeasti :S

sleepygay

6.5.2009 20:52

Jos hd-telkkaria ostaa, niin kannattaa olla selvillä ainakin näistä kolmesta asiasta: hd-ready, full hd ja cable ready hd. Hd ready tarkoittaa sitä, että telkkari on melkein hd-laatuinen, full ho tarkoittaa, että on täysin hd. Ja jos asuu kaapeli-tv alueella, kannattaa ostaa cable ready hd, koska silloin telkkarin viritin tajuaa hd:ta. Tavallinen dvb-c -viritin ei ymmärrä hd-lähetyksestä hönkäsen pölähtävää.

Uuden telkkarin ostoa mietitään täälläkin. :D

Aboa

7.5.2009 09:32

Mitä se hd ready sitten käytännössä merkitsee? Kuinka tuote voi olla _melkein_ hd-laatuinen (vrt. _pikkuisen_ kuollut, kevytraiskaus). Ja meidän taloyhtiö on kaapelialueella, että sellainenkinko pitää ottaa huomioon?

mopsi22

7.5.2009 10:01

hd-ready tarkoittaa lyhyesti sitä, että televisioon täytyy pystyä tarkkaa kuvaa tuomaan ja television pitää pystyä sitä näyttämään, vaikka ei aito hd olisikaan. Aito hd pystyy näyttämään kuvan aidosti ilman muokkaamatta (=skaalaamatta) sitä, mutta hd-ready teevee joutuu tietoteknisesti muokkailemaan eli skaalaamaan kuvan tarkkuutta, jolloin kuva ei ole yhtä hyvä kuin aidossa hdssä.

Näin minä asian olen ymmärtänyt.

Se, että haluaako aidon hdn vai riittääkö hd-ready, on sitten makukysymys. Molemmilla hd-kuvaa pystyy katsomaan.