• Aboa

Lapsen oikeudet

Olen kaksi vuotta opettanut mukavaa maahanmuuttajatyttöä. Hän on muuttanut Suomeen parisen vuottasitten, koska isä osallistui lähtömaassa poliittiseen toimintaan - ja katosi. Isän mielipiteet aiottiin kostaa myös äidille ja tyttärelle, ja siksi he joutuivat karkaamaan kotimaastaan jotta äitiä ei viilleltäisi ja tytärtä raiskattaisi.

Turvapaikka-anomusta on käsitelty kahteen otteeseen. Ensi kerralla tuli kielteinen päätös, jota perusteltiin mm. sillä, että äiti ei ole työllistynyt. Tytär löysi välittömästi äidilleen vakipaikan. Tyttö on myös oppinut sujuvan suomen ja on onnellinen siitä, ettei aina tarvitse pelätä.

Onneksi seurakunta puuttui asiaan ja piilotteli perhettä siihen asti, että uusi turvapaikkahakemus saatiin laadittua. Äiti pelkäsi niin kovin, että alkoi kärsiä psyykkisistä ongelmista. Lapsen kehityksen turvaamiseksi asiasta on tehty lastensuojeluilmoituksia.

Ja nyt. Poliisit ovat yöllä käyneet hakemassa perheen vastaanottokeskuksesta ja vienyt putkaan, huomenna karkoitus kotimaahan. Lastensuojeluilmoituksiin ei ole reagoitu. Putkassa lukkojen takana viruu 13-vuotias tyttö, jota pelottaa ja jonka äidin mieli ei enää kestä todellisuutta. Minkälainen todellisuus odottaa kotimaassa?

YK:n lapsen oikeuksien julistuksen toisessa kohdassa sanotaan seuraavaa: " Lapsen tulee saada nauttia erityistä suojelua ja hänelle tulee lainsäädännöllä tai muulla tavoin suoda edellytykset ruumiillisesti, henkisesti, moraalisesti, sielullisesti ja sosiaalisesti terveeseen ja normaaliin kehitykseen vapaissa ja ihmisarvon mukaisissa oloissa. Säädettäessä tätä tarkoittavia lakeja lapsen etujen tulee olla tärkeimpänä näkökohtana." Entä kohdat kahdeksan ja yhdeksän: "Lapsen tulee aina ja kaikissa olosuhteissa olla ensisijalla suojelua ja apua annettaessa. Lasta on suojeltava kaikelta laiminlyönneiltä, julmuudelta ja väärinkäytöltä."

Oliko tällä kertaa lapsen etu tärkein näkökohta?

Kiitos, Suomi.

6 kommenttia

Aboa

30.1.2009 13:59

Puhuin juuri oikeusministerin kanssa.

Nermal

30.1.2009 15:25

Maahanmuuttajien asema ei muutenkaan ole Suomessakaan kovin kadehdittava. Esimerkiksi tuo työllistymisvaatimus. Jos samaan työpaikkaan hakee 9 maahanmuuttajaa ja 1 suomalainen, työhönottaja palkkaa erittäin suurella todennäköisyydellä suomalaisen. Sitten marmatetaan kuorossa etteivät maahanmuuttajat tee töitä ja passitetaan heidät lähtömaahansa.

Tähän yhteyteen huumori sopii erittäin huonosti, mutta en malta olla mainitsematta, että tuo kirjoittamasi "turvepaikka-anomus" liittynee ennemminkin maatalouteen kuin maahanmuuttopolitiikkaan :)

Aboa

30.1.2009 15:49

Nyt on soiteltu pakolaisavut, oikeusavut, -ministeriöt ja muut. Ainoa mahdollisuus on enää se, että poliisi katsoo äidin henkisen tilan olevan sellainen, ettei häntä voi käännyttää. Toissa viikolla oli käännytetty pyörätuolissa istuva avannepotilas, joka jätettiin kotimaansa terminaaliin - ilman pyörätuolia, avannepussi täynnä. Miltäs vaikuttavat psykoottisen äidin mahdollisuudet?

martin

30.1.2009 18:29

Kiitos aktiivisesta työstä, Aboa! Kyrie eleison! Voisiko ja kannattaako poliisiin ottaa yhteyttä?

Nermal

31.1.2009 20:23

Tytön ja äidin asia oli päätynyt tänään paikalliseen sanomalehteen täällä Itä-Suomessakin.

Splenetic

1.2.2009 04:45

Hatunnoston arvoinen suoritus. Tuo työpaikkavaatimus toimisi huomattavan paljon paremmin mikäli Suomi hoitaisi oman osuutensa kielikoulutuksen puolella. Sitä kylvää, mitä niittää. On ikävää, että Suomi ja muut maat allekirjoittavat tuollaisia YK-julistuksia ilman aikeita konkreettisiin toimiin niiden puolesta. Sanoisin "ihminen ihmiselle susi", mutta sudet eivät tietoisesti ja systemaattisesti tapa toisiaan mitä mielikuvituksellisimmin tavoin, se "oikeus" on varattu vain homo sapiensille [sic]. Toisaalta haluaisin uskoa, että yksi oikeasti hyvä ihminen pystyy muuttamaan mitään jotain suurempaa, ei vain vaikuttaa yksittäistapauksissa.