• Kauneuspilkku

Turistina Tukholmassa

Tulipa sitten käytyä Tukholmassa. Syyslomailua melkein neljä päivää. Kaupunki ei ole minulle tai Nassulle mitenkään übertuttu, joten nähtävää ihan turistimielessäkin riitti paljon. Nassu on siellä piipahdellut työasioissa, itse muutaman lyhyemmän lomamatkan verran.
Tykätään molemmat käydä museoissa, kävellä kaupungilla ihan vaan taloja ja paikkoja katsellen jne. Tällaiselle turistille Tukholman on hyvä kohde, museoita on keskustassa vähän joka kulmalla, joten valinnanvaraa on ja rakennukset monin paikoin varsin komeita.
Keskiaikamuseo ja Vaasa-laiva jäivät mieleen positiivisesti. Molemmat ainakin yrittivät tuoda menneisyyden lähemmäs nykyihmistä, kokemuksellisesti. Moderna museet ei häikäissyt, kaupunginmuseo vaikutti sekavalta, joten ei pelkkää suitsutusta museo-osastolle. Oudoin nähtävyys organisoinnin puolesta oli Drottningholmin linna. Koska saavuttiin harmillisesti opastuskierrosten välissä, päätettiin mennä tutkimaan huoneita omin päin. Yllättävää oli, että omin päin tutkiskeluun ei ollut mitään osviittaa tarjolla, karttaa, audio-guidea tms. Yllättävin löytö oli yhdessä salissa tyrkyllä ollut turistikrääsä, linnanpuotia sinä vaan mainostettiin. Sattumalta kun kuuli opastuskierroksen selostusta, eipä sekään asiantuntevuudellaan huimannut. Tuli sellainen olo, että kuningatar tarvii kiireesti lisää rahaa uuteen kiristykseen ja sekin turistikrääsä sit kaupan hyllylle.
Kaiken kaikkiaan Tukholma on kyllä hyvä kohde pitemmälle tai lyhyelle visiitille. Matka lentäen on lyhyt, useimmat asiat toimivat samalla logiikalla kuin meillä ja englannilla pärjää hyvin, jos ei halua paikallista kieltä puhua. Nähtävää ja koettavaa riittää useammallekin vierailulle.
Joskus aiemmin olen huomannut, että paikalliset maahanmuuttajataustaiset henkilöt eivät aina saa selvää suomalaisesta ääntämisestäni, ehkä kielessäni on myös joitakin finladismeja, jotka eivät avaudu heille. Tällä kertaa ongelmia ei ollut, ehkä satuin asioimaan vaan syntyperäisen ruotsalaisen kanssa tai sitten juuri siinä kohtaa puhuin englantia.
Suurin ero katukuvassa ei ehkä ollut kuitenkaan erinäköisten ihmisten määrä, vaan se, että autot pysähtyivät odottamaan AINA hyvissä ajoin ennen suojatietä (sekään ei taida olla skydsväg vaan övergångsställe) toisin kuin meillä, missä jalankulkija saa odottaa.