• Kauneuspilkku

Suomen kuningas?

Martinin tunnustauduttua monarkistiksi jäin miettimään, että olisiko valtiolliset seremoniat maassamme hohdokkaampia jos meillä olisi kuningashuone? Siis ihmisiä, joiden tehtävänä olisi suorittaa näitä seremonioita, olla kauniita ja komeita ja edustavia.

Tasavalta on toistaiseksi tuotanut tällä saralla sen verran huonoa tulosta, että jos pääministerille keskitetään kaikki poliittinen valta, voisi presidentin korvata monarkilla. Vaan kenellepä Suomen kruunu kuuluisi? Tehtävään valitun Hessenin prinssi Friedrich Karl jälkeläisille? Heistähän on ollut juttujakin lehdissä tasaisin väliajoin, joten siellä ainakin löytyisi kruununperijöitä. Tai pitäisikö Suomen kruunua tarjota Romanoveille, viimeisen suurisuhtinaamme perilliselle? Tai peräti Ruotsia hallinneen Holstein-Gottorpin suvun jälkeläisile? Bernadotten nousukassukuhan ei meille tietenkään kelpaisi eikä sillä ole mitään siteitäkään Suomeen, koska Suomi oli jo osa Venäjää, silloin kuin Jean Baptiste Bernadotte tuli Ruotsin kruununperijäksi.
Vai pitäisikö historiassa mennä vielä kauemmas, etsiä Vasa-suvun jälkeläisiä tai Bjälbo-suvusta? Sehän sammui miespuoliselta perimykseltään jo keskiajalla, mutta, voisihan matrilineaarista linjaa pitkin löytyä joku sopiva? Olisi aika komeaa, jos Suomen kuninkaalla tai kuningattarella olisi sukujuuret Suoraan Erik Pyhästä Tai pitäisikö etsiä kotimaisia mahtisukuja? Tai sitten modernisti uusi tosi-tv diili, kuningaskunta.

8 kommenttia

Rokkihomo

8.12.2009 15:36

Paavo Lipponen on Kaarle Suuren jälkeläinen. Siis Da Vinci koodin mukaan myös Jeesuksen jälkeläinen. Oisko siinä tarpeeksi?

(Post-)Modernissa monarkiassa olisi samalla kätevää, kun Paavo I ei enää koskaan päättäisi, eikä häneltä enää koskaan kysyttäisi
Yhtään Mitään.

Kaarle Suuren ja Jessen jälkeläinen! Eihän tässä mihinkään kuningaskuntaan tarvi tyytyä, vaan keisarikunta pystyyn saman tien!

Kauneuspilkku

8.12.2009 15:46

Hei toi olis aivan mahtavaa....sit saatais myös kruununperimysriidat, koska Keisarilla olis lapsia ainakin kahdesta avioliitosta ja lisäksi keisarinnan aiemmasta avioliitosta. Täs on nyt vaan se kysymys, et täyttäiskö tää perhe tota funktiota kauniista, edustavista....toisaalta jos polveutuu Jeesuksesta tai siis Jumalasta - who cares!

Rokkihomo

8.12.2009 15:55

Olishan siinä nyt edustavuutta, kunhan se suu pysyisi kokonaan kiinni: Ei mikään Napoleon, vaan kokoa ja kasvojen leveyttä olisi kuin vanhemmalla Henrik VIII:lla. (Tosin vasta toinen vaimo menossa, mutta vielä ehtii...)

millikan

8.12.2009 16:08

Itsehän jo jokin aika sitten kannatin tätä samaa ideaa, ja olen myös valmis vastaanottamaan Madden tai Carl Philipin Pohjanlahden takaa tai jopa kannattamaan seremoniallista valtioliittoa ja ottamaan Ruotsin kuningashuoneen nimelliseksi maanpääksi.
Ei tarvitsisi erikseen ruveta kouluttamaan niitä monarkkeja, mikä on ongelmana noissa historiallisissa suvuissa (muistelen Hesarissa olleen joskus myös juttua Romanovien lähimmästä perillisestä joka oli joku eläkkeellä oleva upseeri Floridassa tms).

Kauneuspilkku

8.12.2009 17:08

Millikan, ei, ei niitä Bernadotteja, vaikka ne kieltämättä on hyvännäköisiä... ja varsinkaan nyt ei mitään unioni Ruotsin kanssa. Onhan sitä tarjolla kaikenlaisia vallasta syöstyjä kuningaspeheitä Balkanilta ja muualta, joilla on varmaan ne tavat vielä hallussa. Kreikan kuningashuonehan on samaa kuin Tanska, eli Euroopan vanhimpia!

martin

13.12.2009 19:32

En itse olisi myöskään ottamassa vastaan tuota nousukassukua. Olen sitoutunut rojalistisen yhdistyksen myötä kannattamaan Hessen-Kasselin maakreivillistä sukua, joka 1918 valittiin Friedrich Karlin myötä Suomen kuninkaaksi. Ilmeisesti vallanjakamisen myötä Hessen-Kasselin maakreivin ja Suomen kuninkaan välillä tarkoittaisi tällä hetkellä suvun nuoremman prinssin PHILIPP Robinin olevan Suomen nykyinen kruununtavoittelija. Hän on syntynyt vuonna 1970.
Toinen mahdollisuus olisi seurata Ruotsin vanhan kuningassuvun jälkeläislinjoja. Ruotsin vallanperimys noudattaa agnaattista perimystä, joten vanhan suvun sammuminen tuottaa vaikeuksia löytää perijä. Toisaalta sammumisen tapahtuessa on aina myös katsottu naislinjoja. Gustaf IV Adolfin tyttären Sofia Wilhelminan pojantyttären Badenin Viktorian kautta päätyisimme Bernadotteihin. Toinen mahdollisuus on Gustaf IV Adolfin nuorimman tyttären Cecilian avioliitosta Oldenburgin suurherttuan Augustin kanssa. Heillä oli poika Elimar, jonka pojanpoika on myös nimeltään Elimar. Vanha laki kieltäisi kuitenkin katolilaisen tulon kuninkaaksemme ja Elimar on katolilainen.

martin

13.12.2009 19:49

Mielenkiintoista on myös huomata, kuinka Gustav Vasa polveutui vanhasta Folkunga-suvusta kuutta eri reittiä pitkin isänäidin Birgitta Gustavsdotter Sturen kautta - sekä tämän Birgitan isän Gustav Anundsson Sturen että äidin Birgitta Stensdotter Bielken puolelta. Kahdeksan sukupolvea ennen Gustaf Vasaa ovat näiden linjojen edustajat: Ingeborg Bengtsson Folkunga, Knut Folkasson (Algotssönernas ätt), tämän edellämainitun puoliso Margareta Tyrgilsdotter, Ulf Karlsson Ulv, Magnus Gregersson Folkunga (oäkta linje) ja tämän puoliso Ingegerd Filipsdotter (Rumby-ätten).

martin

13.12.2009 19:53

Tarkoitan yllä, että Ruotsin vallanperimys noudatti vuoteen 1980 agnaattista perimystä. Suomen osalta tähän vaikuttaa vuoteen 1809 saakka olevat lait ts. Gustaf III:n aikana säädetty valtiomuoto ja ne aikaisemmat lait ja hallitsijanvakuutuksen sanamuodot, jotka se ylläpiti.