• Kauneuspilkku

rahaa rahaa rahaa hyvää pahaa

Tämä päivän hesari kirjoittikin siitä, mitä olin jo uumoillut mielessäni: kuntavaaleissa palaa ennätysmäärä rahaa ja valtaosa siitä on puoluetukea.
Eduskuntapuolueiden mielestä puoluetuki on iha ok, koska se takaa kaikille poliitikoille tasavertaiset mahdollisuudet kampanjoida ja vähentää epämääräistä ja epätasapainoista vaalirahoitusta.

Ei kuitenkaan ihan. Puoluetuki ja varsinkin ne kohtuuttomat määrät, jotka eduskuntapuolueet itselleen sitä maksaa, johtaa käytännössä siihen, että politiikasta tulee eräänlainen SM-liiga. Siis suljettu klubi, jonne ei ole asiaa kuin tarpeellisen jäsenmaksun maksavilla. Ja nyt ei ole kyse sadomasoklubista, vaikka niitäkin piirteitä politiikassa varmaan riittää.

Yhteiskunnan rahoitus on ok, mutta sen pitäisi koskea kaikkia yhtä lailla, myös muita yhdistyksiä kuin eduskuntapuolueita. Puoluetuki sellaisena kuin sitä nyt maksetaan pitäisi lopettaa. En minä ainakaan halua rahoittaa yhtäkään puoluetoimistoa, -lehteä ja -järjestöä, se on jäsenten tehtävä. Olisi hyvä jos kaikki vaaleissa ehdokkaita asettavat yhdistykset saisivat saman summan rahaa/ ehdokas vaalikuluihinsa. Ja mitään muuta rahaa vaaleissa ei sitten saisikaan käyttää. kaikenlainen kikkailu, esim. nykyisten säädösten kiertäminen lahjoitussummia jakamalla pienempiin osiin, loppuisi saman tien.

On jotenkin tragikoomista, kun puhutaan leikkauksista esim. kuntien valtionosuuksissa, mutta koskaan ei leikata puoluetuesta, avustajista tms. politiikan lieveilmiöstä. Mediassa puolueiden vaalirahojen laskua ei tietenkään tervehdittäisi ilolla, koska media on vaalien ainoa varma voittaja. Sen sijaan kansalaisilta se ei olisi mitenkään pois. Turhat ilmoituskulut, jotka me maksamme, vaan jäisivät käytettväksi vaikkapa siihen vanhustenhuoltoon.

Mutta eihän eduskunnassa kukaan tällaista esitä. Vihreätkin ovat jo täysin rinnoin mukana samassa veneessä suojatyöpaikkoineen sivistysliitoissaan, lehdissään ja puoluetoimistoissaan.