• Kauneuspilkku

mietteitä miinakentän laidalta

Moni, ainakin minä, ajattelee, että me suomalaiset olemme osaavampia, siistimpiä ja kaikin puolin pätevämpiä kuin vaikka kreikkalaiset, nuo Euroopan tuhlarit, jotka ovat eläneet huoletonta elämää vuosikausia ja joiden "dolce vitan" laskut me nyt maksamme.
Edes käymättä Kreikassa tai tuntematta kreikkalaista yhteiskuntaa voi tällaisia mielipiteitä lausua. Onneksi en sentään ole päästänyt suustani …mutta ajatuksissani olen pitänyt suomalaisia monta kertaa eteläeurooppalaisia siistimpänä, rehellisempänä ja sääntöjä kunnioittavana ja korkeampimoraalisena kansana.
Vuosien aikana liikkuminen Espanjassa on kuitenkin vakuuttanut minut siitä, että ainakaan me helsinkiläiset emme ole erityisen siistejä. Siellä kuumassa ilmanalassa toki tuoksuu välillä "paistetut jätteet", mutta useimmiten siksi, että ne odottavat poiskuljetusta siististi pakattuna talojen edessä. Keskimäärin voi kävellä puistoissakin ilman, että täytyy koko ajan varoa astumasta miinaan eli eri vaiheessa olevaan koiran jätökseen, joka on unohtunut siihen mihin sen viaton eläin sattui tekemään. Käsittääkseni myös Helsingissä koirien jätökset tulisi kerätä pois kaduilta ja puistoista ja kadunvarsilta, mutta nähtävästi tämä ei koske talviaikaa eikä kaikkia kaupunkilaisia.
Mitä tulee erinomaisen korkeaan moraaliin voi vain viitata viimeaikaisiin johtajien sitouttamispalkkioihin, miten nämä poikkeavat paljon puhutuista kreikkalaista "työssäkäyntipalkkioista"? Olemme itse menneet mukaan Euroopan unioniin ja euroon, joten yhteisten sääntöjen valvontavastuu on myös ollut meillä itsellämme. Kun teemme valintoja kannamme niiden seuraukset pullasta ei saa todellakaan pelkkiä rusinoita – ne on toki monen mielestä pahojakin – mutta jos emme mieti minkälaisia poliitikkoja valitsemme edustajiksemme ei kohta ole sitä pullaakaan. Emme voi ulkoistaa vastuuta ja odottaa saavamme tuottoa, toki moni uskoo verkostomarkkinoinkin olevan ihan järkevää ja moraalisesti oikeaoppista liiketoimintaa. Mutta meidän on turha moralisoida, kun omassa maassamme ei edes ymmärretä korruption ja moraalin käsitteitä.

Suomalaisten kaikenpuolisesta pätevyydestä kiittävät ainakin tanskalaiset, kuin suomalaisalus runteli sillan käyttökelvottomaksi.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Suomalaisalus+runteli+rautatiesillan+k%C3%A4ytt%C3%B6kelvottomaksi+Tanskassa/a1305558810833

OHO, no tekevälle sattuu. Jos joku ulkomaalainen laiva päräyttäisi meillä rikki laiturin, niin siitä jaksettaisiin vitsailla, miten ulkomaalaiset ei ne osaa edes laituriin tulla…mutta vahinkoja sattuu, mehän kuitenkin osataan, kun me ollaan niin koulutettuja ja päteviä. Mehän voidaan tuotteistaa meidän loistava peruskoulujärjestelmämme vientituotteeksi! Aloitetaan vaikka tanskalaisista.
Seuraavalla kerralla, kun huomaan ajattelevani kansakuntien ominaisuuksia suuntaan tai toiseen, deletoin ajatuksen ennen kuin saan sen edes loppuun. Se kait on sitä arkielämän suvaitsevaisuuta, että ei ajattele kansallisuuteen mitään ominaisuuksia, ei myöskään niitä positiivisia. Kun ei nekään tule äidinmaidossa sen paremmin kuin ne negatiiviset.