• Kauneuspilkku

jännitystä elämään

Kun olin lapsi ja nuori niin oli itsestään selvää, että talvella hiihdettiin lähimaastoissa ja kesällä uitiin meressä. Sekä hiihto- että uimakauden pituus oli ainoa variaatio, mutta joka talvi pääsi hiihtämään ainakin parin-kolmen kuukauden aikana.
Ei olisi käynyt mielessäkään, että nyt keski-ikäisenä pitää itseään erityisen onnekkaana jos voi saman vuonna harrastaa molempia.

Juuri nyt kun ulkona satelee lunta ja maisema on talvinen, voi kuvitella menevänsä hiihtolenkille, mutta nyt on jo oppinut, että huomenna lumet voi sulaa ja ladut olla poissa. Sama koskee uimavettä. Jos kesällä aamupäivällä käy uimassa sinilevättömässä poukamassa, saattaa iltapäivällä meri olla täynnä pientä hiutaletta.

Ilmasto on muuttunut.

Ilmasto on toki muuttunut ennenkin. Vuoden 1940 tienoilla ilmasto kääntyi kylmempään suuntaan, kunnes tämä nykyinen ilmastonmuutostrendi alkoi vaikuttaa. Sitä ennen on ollut monta monituista käännettä. Viikinkiaikana Grönlannissa on viljelty maata ja havupuuraja suomen Lapissa on ollut paljon nykyistä pohjoisempana.

Kun lapsuus osui kylmän-sodan neukkuaikoihin, kuvitteli, että omana elinaikana ei koskaan tapahdu mitään jännittävää. No eipä Neuvostoliittoa enää ole, eikä kohta Suomeakaan ja mitenköhän käy maapallomme?

Että kyllä tässä ainakin jännitystä piisaa!

4 kommenttia

martin

7.1.2008 16:54

Hyvin sanottu.

sarita

7.1.2008 19:21

Olet oikeassa! Lapsena kesät uitiin päivät pitkät meressä, puhtaassa meressä, ja talvet vietettiin luistinradalla ja hiihtoladulla metsässä. Ihan sitä vanhanaikaista murtomaahiihtoa :-)
Nykyisin lapseni voi olla onnellinen jos talven aikana pääsee efse muutaman kerran luistelemaan, hiihtämään ei enää edes opita muuta kuin laskemaan jossain laskettelukeskuksessa!

sarita

7.1.2008 19:24

just, eli kirjoitusvirheitä tuli, mutta ei mitään... efse = edes... laskemaan = laskettelemaan.. :-)

Kauneuspilkku

7.1.2008 19:42

Joo minusta on oikesti surullista, että näin on. Siis toki omalta kohdalta mutta myös tulevien polvien vuoksi. Tosin muutaman sukupolven päästä he lukevat kirjoista tai siis netistä tai jostain tiedostosta millaista meidän lapsuudessa oli ja ihmettelevät. Kaikilla sukupolvilla on ristinsä, monilla edellisillä se on ollut täällä meilläkin sota, nyt on sitten nämä jutut.