• Kauneuspilkku

ilmastotalkoot

Ilmastonmuutoksesta tai sen hidastamisesta tai siihen varautumisesta on tullut jo lähes pakollinen asia kaikessa mahdollisessa toiminnassa. Esim. viranomaistoiminnassa kaikilla sektoreilla vaaditaan myös toiminnan ilmastonvaikutusten analyysia ja suunnitelmia. Tämä on hyvä asia, mutta miten tämä mahtaa näkyä käytännössä.
Jo pidempään minusta on tuntunut, että monet ml itse ovat huolissaan kehityksestä, mutta se ei juurikaan kanavoidu toiminnaksi. Hesarissa oli taannoin pieni juttu siitä ,miten itse asiassa ihmiset ovat alkaneet lipsua jo ilmastotalkoista eivät enää esim. kierrätä ja lajittele jätteitä niin paljon kuin vuosi sitten. Myöskään julkisen liikenteen käyttäminen ei ole yleistynyt ja kuluttamista ei yleensäkään ohjaa ilmasto/ympäristö arvot, vaan ihan muut kriteerit. Tämä siitä huolimatta, että esim. suuri osa suomalaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta.

Mitä kansalaiset edellä sitä valtionjohtajat perässä? Pohjoismaiset kuningashuoneet ainakin Ruotsissa ja Norjassa ovat viime vuosina profiloituneet aktiivisesti ilmastokysymyksissä. On syntynyt vaikutelma, että varsinkin kruununperijät ovat innokkaasti mukana kestävään kehitykseen tähtäävissä projekteissa. Ja hyvä niin, koska mitäpä muuta virkaa kuninkaallisilla olisi kuin tukea erilaisia yleistä hyvää edistäviä asioita.
Siksi hämmästytkin tieto sitä, että kun Ruotsin kuningaspari tarjoaa valtiovierailulla ollessaan illallisen tuodaan KAIKKI illallisella tarvittavat asiat kotimaasta. Lentokoneella tietysti. Ideana on, että kaikki olisi niin kuin kotona Ruotsissa. Eli pöytähopeat, lasit, lautaset, lautasliinat, kukat, tietysti ruuat, henkilökunta, tarjoiluastiat jne. lennätetään Ruotsista vain yhtä iltaa varten.
Taitaa kruununprinsessan pohdinnat siitä, että valitseeko kotimaassa junan tai lentokoneen olla aika turhia, jos vanhemmat touhuaa tuolla lailla.

Ja vaikka kuningashuoneista voidaan olla montaa mieltä, ne kuitenkin näyttävät jonkinlaista esimerkkiä paitsi muulle maailmalle myös oman maan kansalaisille. Enkä usko, että tasavallassakaan välttämättä asiat on sen paremmin.