• Kauneuspilkku

hangen hohdetta

Jos olisin ulkomainen turisti ja nyt Helsingissä toteaisin varmaan, että maailman kaunein kaupunki. Ja näin helsinkiläisenäkin on voinut viime päivinä ihastella viikonlopun sumun kuuraamia puita. Joka ikine oksa hohtaa, hopean-valkoisen-timantin säihkyvänä. Tavallista tavallisinkin kauppareitti on kuin kävelisi satumaassa. Eilen satuin Espalle, missä sinisävyiset jouluvalaistut puut loivat tämän luonnon oman koristelun myötä niin satumaisen tunnelman, että jos se ei tallennu matkailukuviin ja tuleviin esitteisiin niin on ihme.
Ehkä jos taivaalla vielä leiskuisi revontulet, niin voisi todeta, että ei kauniimpaa. Lapissa ehkä sitten on vielä sekin bonuksena. Lapista tulikin mieleen eilinen pohjoismainen elokuva, joka kertoi saamelaisten alistamisesta Norjan lapissa 1850-luvulla. Ei pohjoismailla todella ole varaa siunustella muiden maiden alkuperäiskansojen ja kulttuurien kohtalolla, sen verran täällä on kyllä osattu saamelaisia sortaa. pahimpia on tietysti ruotsalaiset, joita täällä meillä nyt halutaan kiittää 600 vuode yhteiselosta ja länsimaisen sivistyksen tuomisesta maahamme. Kattia kanssa, Mistä sitä tietää minkälainen kulttuuri täällä olisi kehittynyt, jos ruotsalaiset eivät olisi tulleet leikkimään siirtomaaisäntiä täällä? Tosin niin hyvin he hoitivat homman, että vielä parin sadan vuoden päästäkin täällä nöyrimmästi halutaan kiitää, kun kävivät juurimassa kansankulttuurimme pohjia myöten ja ruotsalaistivat maan ja sen asukkaat. Lähinnä ruotsalaiset voisivat aloittaa anteeksipyynnöllä joka suuntaan.

5 kommenttia

millikan

12.1.2010 16:55

Maisemat on kyllä tällä hetkellä kuin postikortista, sellaiset että ei niitä oikeiksi uskoisi :)

Ja tosiaan, aika tehokkaasti on saamelaisia sorrettu kaikissa pohjoismaissa, mutta Ruotsissa tuntuu sitten muutenkin olleen tuollainen aika imperialistinen henki että totta kai kaikki on pitänyt homogenisoida ja tehdä ruotsalaisiksi, vähän samaa kuin ranskalaisissa.

martin

12.1.2010 20:35

Sitten suomalaiset pyytävät anteeksi, saamelaiset pyytävät anteeksi (voivat noitarumpujen kanssa selvittää keneltä) jne.
Kuvaamasi kansallinen kulttuurirajaus on pelkkä este, ei muuta. Ei umpiota eikä rajoja!

Kauneuspilkku

13.1.2010 09:51

Martin Kansaoilla on jossian vaiheessa ollut omiia kulttuureja, jotka nyt monien eri sattumien kautta ovat liudentuneet ja liudentuneet. Ruotsalaiset alistivat vuosisadoiksi mpäröiviä kansoja ja tuhosivat niiden kulttuurin. piste, Suomessa sitä vaan pidetään hienona asiana.

martin

13.1.2010 15:25

Ei mikään kulttuuri ole puhdas. Kulttuurit ovat jatkumo.

Kauneuspilkku

14.1.2010 08:36

jeps niin ovat. toisia kulttuureja vaan on muokattu kovemmalla kädellä kuin toisia ja sitä tapahtuu edelleenkin.