• Kauneuspilkku

elämme merkillisiä aikoja

Ihmiskunta on varmaan aina elänyt hämmästyttäviä aikoja, ollut suuren mullistuksen keskellä tai sen reunalla. Ja niin varmaan olemmekin, siirrymme itse aiheutetun ongelman ratkaisusta aiheutuneen ongelman syövereihin. Toki kaikki ongelmamme eivät ainakaan suoranaisesti johdu meistä ihmisistä, mutta esimerkiksi viime vuosien poikkeuksellisten sääilmiöiden takana monet näkevät ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen.
En tiedä kenellä on vastaukset tämän päivän ongelmiin – Jumalalla/Jumalilla tai askaroivatko hän/he vain ikuisuuskysymyksissä.
Kun seuraa uutisia, vaikka yhä useammin mietin miksi niin teen, talousasiat tuntuvat määrittävän kaiken. Ja monen uskontohan on, että money makes the world go around ja taloudesta ja Markkinoista puhutaan kuin ne olisivat ihmisistä irrallinen olento tai toimija. Markkinat uskoo, ei usko, luottaa, pelkää. Varmasti on olemassa ihan tieteellistäkin taloustiedettä, mutta se miten taloutta käsitellään ja miten asioita hoidetaan, näyttää toimivan pelkästään mielikuvien ja spekulaatioiden varassa. Poliitikot käsittelevät kriisikokous toisensa perään tukipaketteja, joilla siirretään miljardeja, koska uskotaan, että Markkinat rauhoittuvat. Siis uskotaan. Mystinen Markkina vaan ei lepy. Pitäisikö kokeilla neitsyitä, nuoria miehiä tai eläinuhreja, raha ei selvästikään nyt tyydytä markkinoita. Ihmisuhreja toisaalta saadaan tuhansien irtisanottujen muodossa, mutta vaatiko Markkinat verta.
Omasta mielestämme olemme rationaalisia ja päätöksiämme ohjaa tieto ja vakaa harkinta. Kaikkea mikä ei mahdu markkinatalouden maailmankuvaan pidetään irrationaalisena taikauskona ja höpinänä. Jatkuva kasvu on mantra, jota jokaisen pitää hokea. Työnteon lomassa, mikäli hänen työpanoksensa nyt sattuisi vielä kiinnostamaan Markkinoita. Elämme merkillisiä aikoja.

1 kommentti

Massa

16.6.2012 11:05

Kaikkein pelottavinta on se että tuo ajattelu esitetään ainoana mahdollisena vaihtoehtona. Kaikkea saa ja pitääkin kyseenalaistaa. Aina.