• Kauneuspilkku

Ei mun talon viereen

Käydessäni eilen pitkästä aikaa keskustassa, havaitsin jälleen miten kaunis kantakaupunki monista puutteistaan huolimatta on. Nyt jo vanhoiksi luokiteltavat noin satavuotiaat kivitalot, kauniit puistot ja jopa ihmiset näyttivät kauniilta. Ilmassa sekoittui kahvin ja leivonnaisten sekä jasmikkeen, syreenin ja muiden kasvien ja kesäsateen huumaavat tuoksut.

Miksi ihmeessä haluaisin muuttaa täältä mihinkään. edes Tampereelle?

Mutta täydellinen tämäkään paikka ei suinkaan ole. Kun lukee hesaria, tulee tietoiseksi siitä, miten helsinkiläiset ovat ihan yhtä nurkkakuntaisia kuin minkä tahansa pienen kylän asukkaat tai ainakin osa kantakaupungin asukkaista. Tai iste asiassa pienissä kylissäähän puhalletaan yhteen hiileen ja saada aikaan suuriakin yhetisiä ponnistuksia. kantakaupunkilaisten vertaaminen heihin ei ehkä ole oikein, koska mitään rakentavaa nämä kaupunginosaseurat eivät saa aikaiseksi.
Lehdessä on jo useamman viikon aikana julkaistu karttoja siitä mihin kaikkialla Helsingissä aiotaan rakentaa asuntola-asuntoja. Siis asunnottomille, päihteidenkäyttäjille, mielenterveyskuntoutujille ja muille erityistä tukea tarvitseville ryhmille. Tällaisia asuntoloita tai asuntoja on jo ympäri kaupunkia, omilla kotikulmillakin yksi. Muualla ne eivät herätä suurempaa vastustusta, mutta töölöläiset vastustavat Sininauhasäätiön asuntolahanketta kiivaasti. Virallisena perusteella heillä on läheinen koulu, koska pelätään muka, että asuntolan asukkaat aiheuttavat häiriötä lapsille. Todellisuudessa kyseessä on se, että töölöläiset vastustavat kaikkea minkä kuvittelevat laskevan asuntojensa hintoja ja lisäksi tuovan rosoisuutta puudelimaiseen elämänpiiriinsä. Hesarissa on ollut muutama tosi hyvä kannanotto asuntoloiden rakentamisen puolesta ihmisiltä, joiden asuinalueelle sellaisia on .Näissä on positiivisesti todettu miten yhteiselämä sujuu hyvin ja miten lapsetkin oppivat moniarvoiseksi kohtaamalla arjessaan muita kuin menestyviä ihmisiä.

Sinänsä kantakaupungissa tunnutaan vastustavan aivan kaikkea. Siltasaarelaiset ja kruununhakalaiset vastustavat Kaisaniemeen suunniteltuja asuntolaivoja ja tiesitkö, että Töölöseura on vastustanut mm. oopperataloa ja Sibelius –monumenttia? Näin ainakin yleisönosastokirjoituksen mukaan. Kylpyläkään ei heille kelpaa.

2 kommenttia

Juksteri

20.6.2008 11:44

Mutta onhan töölöläisillä toki sama oikeus hangoitella Helsingin kaupungin suunnitelmia vastaan kuin irlantilaisilla EU-hankkeita vastaan. ;-)

Kauneuspilkku

21.6.2008 13:54

Hm... toki toki. Töölöläisissä minua lähinnä ärsyttää miten tässä viimeisessä kiistassa on taas sosiaalipornonmakua:lapset uhattuina. Jopa Mannerheimin lastensuojeluliitto on nähty pahiksena, koska se myy taloaan sininauhaliitolle. Jopa kuvitteellinen "lasten hätä" tuntuu olevan argumentti, jolla voi perustella ihan mitä tahansa. Siihen jos joku sanoo jotakin voidaan aina leimata kovaksi ja piittaamatomaksi.