• Kauneuspilkku

Netti, tietoverkot ja muu sähköinen media on todella mullistanut monta asiaa. On syntynyt paljon uutta mitä ei nuorempana osannut kuvitellakaan, kuten vaikka nettiyhteisöt, keskustelupalstat ja blogit. Tiedonhaku on nykyään niin helppoa, omalta koneelta on mahdollista tutkia monenlaisia asioita tutkimusaineistoista juna-aikatauluihin. Monet verkkopalvelut oikeasti myös helpottavat ihmisten arkea, lisäävät avoimuutta yhteiskunnissa ja siten myös demokratiaa. Monet kyselevät ja jakavat tietoa juuri erilaisissa yhteisöissä ja palstoilla.
Toki netissä ja tietoverkoissa on ongelmansa ja lieveilmiönsä, osa vakaviakin, mutta silti, en haluaisi palata aikoihin entisiin, eikä sellaista aikakonetta ole nyt näköpiirissäkään.

Yksi ikävä piirre netissä on se, että usein kuka tahansa voi torpedoida ihan hyviäkin nettikeskusteluja blogeja jne. Vaikka kyse ei olekaan rikollisesta toiminnasta, on ikävää, että aina löytyy ilonpilaajia. On oikeastaan ihan sama kyseleekö joku palstalla seksuaalisuuteen, matkustamiseen tai vaikkapa autoiluun liittyvissä asioista. Aina löytyy joku, jolla on asiasta muka parempaa tietoa, joka tietää varmasti mikä kussakin tilanteessa on ainoa oikea vaihtoehto. Tietämättä kyselijän elämäntilanteesta, olosuhteista tai muustakaan paljoa mitään. Toisaalta sanavapaus koskee nettiäkin, suljetut yhteisöt ovat erikseen, eivätkä nekään aina ole mitään lintukotoja.
Niinpä kun kerron, että ollaan käyty katselemassa koiria kasvattajalla ja ollaan jonossa, josko saataisiin oma pentu, ei kasvotusten tuttujen kesken herätä mitään älämölöä. Mutta netissä kyllä, kun kerron, että olen allerginen koirille ja pennun hinnaksi tulee n 2000€. Yhtäkkiä on monta neuvojaa, jotka tietävät, että allergiset eivät pärjää koirien kanssa ja että 2000€ pennusta on hirveä ylihinta. Olen hullu joka leikkii terveydellään ja lisäksi joudun luopumaan koirasta kuitenkin ja siten lisään vain turhaa pentutehtailua ja kasvattaja rahastaa kaltaiseni typeryksillä.
No, tämä ei ole suomi24 eikä toisaalta koirapalsta, joten ehkä asian voi täällä kertoa.