• Aboa

Valintatalo

(Aamuisessa opettajainhuoneessa puhelin soi. Aboa vastaa.)

Aboa: Opettajainhuone, Aboa puhelimessa.

Huoltaja: Juuri sinua tavoittelinkin. Hyvä että sattui kerralla.

Aboa: Ne sehän oli hyvä. Mitenkäs voin avuksi olla?

Huoltaja: Sellaista lähdin soittamaan, että kun nythän teillä on nämä päättöarvioinnit. Niin siis minä olen Jarmo-Eerican isä.

Aboa: OK, selvä. Ja joo, nyt niitä numeroita sitten pitäisi antaa.

Huoltaja: Niin että meidän Jarmo-Eerica sitten tarvitsee arvosanaksi yhdeksän.

Aboa: Anteeksi, nyt en tainnut..

Huoltaja: Me eilen illalla ihan kahdestaan meidän lapsen kanssa laskettiin näitä päättötodistukseen tulevia numeroita, ja kun Jarmo-Eericalla yhteisvalinnassa päävalintana Luostarivuoren lukio, niin sinne on niin korkea keskiarvo, että äikästä pitäisi se yhdeksikkö saada.

Aboa: Mullahan on nämä paperit tässä ja näiden mukaan Jarmo-Eerican koko ysivuoden tuloksien keskiarvo on 7,2. Kokeista on tullut näemmä 6- ja 6+, mutta sitten onneksi nämä aineet nostavat hiukan sitä--

Huoltaja: Kyllä minä ne kokeet ja muut tiedän, kyllä se ne tuo kotiin nähtäväksi.

Aboa: Ja kirjailijatutkielmahan jäi sitten kokonaan--

Huoltaja: Sitä minä vaan ihmettelen, että sinäkö olet niin julma ihminen, että estät lapsen tulevaisuudensuunnitelmat?

Aboa: Kyllä se numero tulee niistä suorituksista eikä sen mukaan, mitä kukakin tarvitsisi. Eihän tämä mikään Valintatalo ole.

Huoltaja: No, sinä annat mitä annat ja me valitetaan sitten joka numerosta lääniin.

Aboa: Asia selvä.

Huoltaja: Sen sanoisin kyllä, että kannattaisi tarkistaa asenteet ja ammatti, jos suhtautuminen lasten tulevaisuuteen on tuollainen.

Aboa: Minäpä tarkistan. Kiitos.

Huoltaja: Ja jos annat vielä sille, joka opettaa Jarmo-Eericalle fysiikkaa. Olisi vähän asiaa sillekin.

(Aboa sulkee puhelimen)

11 kommenttia

mopsi22

20.5.2009 10:47

Kyllähän ihanaisista huoltajista liikkuu legendaa opettajien kesken ja niillä pelotellaan meitä nuoria opettajia. Liekö sitten musta huumorini ja kyyninen asenteeni, mutta tuollaiset ihmiset lähinnä aiheuttavat minussa huvittuneisuutta. Samalla tosin hieman pelottaa, mitä heidän jälkikasvustaan tulee :S

Splenetic

20.5.2009 12:19

Jää miettimään paitsi lasten tulevaisuutta myöställaisten vanhempien oma kouluaika. Eikö niille siellä selvinnyt että jos haluaa hyvän arvosanan, vieläpä jonkun tietyn, niin sen eteen pitää tehdä töitä eikä löysäillä ja tehdä mitä sattuu huvittamaan kuten esimerkin oppilas. Joillain vanhemmilla on vissiin ihan oikeasti tällainen "asiakas on aina oikeassa" -mentaliteetti peruskouluun (miksi ihmeessä muuten vapaaehtoisesti opetat yläasteella???). Okei, tyyppi maksaa kunnallisveronsa ja muut veronsa ja peruskoulu jota muksu käy pysyy niillä pystyssä mutta ei se mitään asiakaspalvelua hemmetti ole.

mopsi22

20.5.2009 12:24

Mitä vikaa yläkoulussa? Itsekin olen ajatellut, että voisin kokeilla, jos olisi aineenopettajan pätevyys. Taitaa se olla rankempaa kuitenkin kuin alakoulun puolella, vaikka täällä lähinnä ottaa päähän se, että nämä lapset ovat niin pieniä, että heillä itsellään on paljon vähemmän sanottavaa olosuhteistaan (ja kykyä niihin ottaa kantaa) kuin vanhemmilla oppilailla.

Kyvyttömyyden tunne tulee juuri siitä, että itse oppilas on täysin avuton monessa suhteessa ja se vähän siirtää sitä vastuuta opettajalle, vaikka sitä ei kaikkea pitäisikään ottaa tai pitäisi tarvita ottaa.

Splenetic

20.5.2009 14:31

Sitä vikaa, että yläaste/yläkoulu on koulujärjestelmän vastine pimälle keskiajalle. Mieti nyt, 600 hormoneja ja muiden odotuksia täyteen pumpattua, stressattuja teinejä suht. pienessä tilassa. Ja sitten tätä porukkaa kaitsee ylityöllistetyt, alipalkatut, jatkuvaa työpaikkakiusaamista ja -häirintää kestävää hermojaan repivää opettajaa, joita stressaa vielä mahdollisesti opettajiston alivajaus. Lisää yhtälöön vielä Opetusministeriön sekoilut, niin ei hyvin mene. Onko ihme, että joillakin napsahtaa?

Omalta yläasteajalta on kolmen vuoden ajalta hyvää sanottavaa tasan kaksin kappalein. Ei kovin korkea prosentti. Luokkani oli melko varmasti pahamaineista tarkkistakin pahempi. Saimme pelkästään yhdeksännen luokan aikana kaksi opettajaa itkemään luokassa. Meitä oli luokassa liikaa eikä opettajilta liiennyt (tai jotkut eivät ihan vain pystyneet) kurinpidollisia toimenpiteitä ainoana poikkeuksena uskonnon opettaja, jota vastaan ei kukaan sen yhden kerran jälkeen uskaltanut nousta (luokassa opetettava sisältö oli aivan uskomatonta huttua, mutta ainakin siellä oli hiljaista). Koko yläasteen ajan henki oli luokassa se, että jos ei ollut kiusaaja oli kiusattu. Opettajat, jos huomasivatkin kiusaamisen, eivät jaksaneet tehdä sille mitään. Sitten oli tietysti niitä opettajia jotka olivat itse kiusaajia. Eli ei järin paljon tule sitä paikkaa lämmöllä ajateltua.

Aboa

20.5.2009 14:48

Spletetic, Splenetic... Tähän törmää aina. Kun jokainen on itse koulun käynyt, hän on myös asiantuntija. Jos sinun kokemuksesi ovat huonoja, tarkoittaako se automaattisesti, että kaikki Suomen peruskoulut ovat toimimattomia paikkoja? Ja mistä tulevat tiedot jatkuvasta työpaikkakiusaamisesta ja -häirinnästä?

Minusta meidän koulussamme asiat hoituvat hyvin, ongelmiin tartutaan heti ja henkilöstö pitää työstään. ei minusta peruskoulutyö ole sitä, jota tehdään, jos ei muualle pääse. Minä nautin ammatistani, vuorovaikutuksesta oppilaiden kanssa sekä omasta oppiaineestani. olen ollut aikoinaan töissä lukiossa ja ennen sitä työskentelin hetken yliopistossa. Kaikkia asteita kokeiltuani huomasin, että tämä aste on juuri se oikea minulle. 600 oppilasta - kyllä - mutta ei hormonihirviöitä, vaan aitoja ja välittömiä ipanoita. Toki ongelmia ajoittain tulee, mutta minähän en ainoastaan opeta, vaan myös kasvatan työkseni.

Koska olet peruskoulun suorittanut? Olisiko mahdollista, että ajat olisivat muuttuneet sen jälkeen?

Havalon

20.5.2009 16:16

Uskomatonta.
Ja jos ei kerran selvästikkään ole koulumotivaatiota tai osaamista tai mistä nyt onkaan ollut kyse, niin miksi ihmeessä edes yrittää lukioon varsinkin jos keskiarvo on vielä noin korkea?

Nermal

20.5.2009 22:06

Tuo Spleneticin kuvaus oli kuin meidän luokastamme 90-luvun puolessavälissä. Yläasteella luokkamme sai yhden opettajan lopettamaan opettajantyöt vuoden jälkeen ja järjesti toiselle opettajalle potkut. Itse kuuluin tuohon kiusattujen kastiin, ja muistan yläasteajan elämäni rankimpana ajanjaksona (mihin tosin vaikutti muitakin asioita kuin koulun olosuhteet). Yhtenäkään aamuna ei ollut mukava mennä kouluun. Koska kuitenkin suoritin jatkuvasti hyviä arvosanoja, opettajat kuvittelivat minulla kaiken olevan hyvin ja minun pitävän koulunkäynnistä.

sleepygay

21.5.2009 20:04

"Eihän tämä mikään Valintatalo ole" vitsi, kun repesin! Ihmettelen vaan, että mistä näitä tämmöisiä ihmisiä oikein tulee?! Ehkä olisi kannattanut miettiä niitä korkeita pääsyvaatimuksia silloin kun valmistautui kokeeseen! :D

Splenetic

22.5.2009 14:15

Myönnän olevani hyvin puolueellinen. Ongelma vain on se, etten ole koskaan törmännyt kehenkään joka yläasteesat olisi pitänyt, puhumattakaan että näitä tyyppejä olisi ollut jopa niin monta, että olisi tilastollisesti ajateltuna relevanttia ottaa heitdät loppupäätelmiä tehdessä huomioon. Ilmeisesti kyseessä ei ole sittenkään kouluaste vaan yksittäiset koulut, ja mun yläasteeni oli sieltä asteikon epämiellyttävästä päästä. Hyvä, jos teidän koulussa ei paineta kiusaamista villasella vain siksi ettei ole aikaa eikä oikeastaan kai haluakaan siihen puuttua. Työpaikkahäirintä kuulunee taas siihen yksittäinen koulu -asiaan; mun tiedot perustui olooni luokassa joka oli opettajiemme jatkuvan huutelujen, vittuilujen etc. lähde. Ei ne siitä erityisesti näyttäneet nauttivan.

Olin yläasteella vuosina syksy 1998-kevät 2001. Juu, kyllä ne on tainneet muuttua sitten mun ajan: entistä pahemmaksi. Ainakaan mun aikana ei ollut kamerakännyköitä ja nettiä pääasiallisena sosiaalisena apuvälineenä. Kiusaaminen vaatii fyysistä kontaktia. Katso, sanoin yläasteajastani jotain hyvää!

Nermal: Kuulostaa tutulta: jos saa hyviä tai edes ihan OK numeroita niin ei silloin mikään ole huonosti. Järjestitte potkut? Okei, te voititte... :)

stellagrrrl

23.5.2009 09:59

myönnän suoraan, ettei mun psyyke kestäisi yläasteella. ihailen niitä, jotka pystyvät siihen ja kokevat sen palkitsevaksi. onneksi teitä on.

Mahakas

7.6.2009 06:45

No en ole siis kokemuksissa oudot vanhemmat yksin. Vastaava kokemus itsellä :D Valintatalo vertaus oli kyllä paras.