• Aboa

Vakuutus

Koska molemmat koko ajan nikkaroimme, lapioimme, rakennamme, kaivamme, ajattelin hankkia meille If-yhtiöltä sairaskuluvakuutukset. Itse vakuutettavan tietoja kyselevän paperin täyttäminen oli jo urakka; siihen piti merkitä kaikki työterveyshuollossa käymisetkin lähimmän viiden vuoden ajalta. Kuka sellaisia tietää? Kun koululaitoksessa nuhakuumeita tulee ja menee, ja silloin vain mennään hakemaan sairaslomaa päivä tai pari eikä sen enempää. Ja nyt pitäisi muistaa, monestiko ja minä vuonna ja miksi ja kuka lääkäri. Kun kävin vakuutusyhtiön konttorissakin vielä kysymässä, että ihanko varmasti kaikki tällaiset täytyy tietää, sain nuivan vastaanoton: "Kuule, ihan kunnan ja omantunnon kautta tällaiset kaikki täytyy merkitä", mutta kun soitin pykälää ylemmäs, sainkin vastauksen, ettei tarvitse...

Täytimme pupun kanssa laput, veimme ne vakuutusyhtiöön, jossa mukava virkailija vilkaisi ne läpi ja hänen puheistaan sain sen vaikutelman, että koska kummallakaan meistä ei ole mitään kroonisia tauteja, asia olisi läpihuutojuttu. Jätimme hakemukset ja sen jälkeen - - - ei mitään. Kuukauden ajan olen odottanut jotakin päätöstä, muttei mitään. Eilen soitin virkailijalle, ja hän sanoi, että kaikki hakemukset lähetetään Helsinkiin vakuutuslääkärin tutkittavaksi (laput, joissa lukee 'ei' jokaisessa eri sairauksia kyselevässä kohdassa), mutta hän ei ole vielä päätöstä tehnyt. Kysyin, onko seksuaalinen suuntautumisemme vaikuttanut asian käsittelyn pitkittymiseen, mutta vastaus oli luonnollisesti ei.

Onko kenelläkään omia kokemuksia vakuutuksen ottamisesta? Kestääkö niissä oikeasti näin kauan?

7 kommenttia

Nermal

30.10.2008 09:35

Edellisessä työpaikassani työsuhde-etuihin kuului mahdollisuus ottaa sairauskuluvakuutus työnantajan kustannuksella. Sairastan paria kroonista sairautta ja ilmoitin ne lomakkeella asianmukaisesti. Nähtyään lomakkeen terveydenhoitaja sanoi suoraan, ettei hänen kannata edes lähettää lomaketta vakuutusyhtiöön, ja suositteli ennemmin yrityksen tarjoamaa vaihtoehtoa: ilmaista nettiliittymää. Terveydenhoitaja oli oikeassa sikäli, että tuntuu jotenkin hassulta että "kyllä"-vastauksia sisältävät lomakkeet ylipäätään menevät vakuutusyhtiölle, kun joka tapauksessa on selvää ettei vakuutusta heru.

Sairauskuluvakuutus ei ole sairaita varten. Ei auta muu kuin laittaa kädet kyynerpäitä myöten ristiin ja toivoa, ettei terveydenhoito Suomessa tule koskaan nojautumaan yksityisiin vakuutuksiin. Se merkitsisi monelle hengenlähtöä.

En sitten tiedä, mitä tapahtuisi jos pokkana valehtelisi hakemuslomakkeessa ettei sairauksia ole. Potilaskertomukset ja terveydentilatiedot ovat Suomessa erittäin tarkkaan tietosuojalaeilla suojattuja, eikä niitä saa luvatta luovuttaa kenellekään. En tiedä olisiko vakuutusyhtiöllä mitään laillista keinoa tarkastaa puhuuko vakuutukse hakija totta.

Nermal

30.10.2008 09:47

Tuosta odotusajasta vielä sen verran, että minun autovakuutuspapereideni saamiinen Iffiltä kesti 1,5 kuukautta, vaikkei siinä varmaankaan ollut sen kummempaa tarkastettavaa auton mallin ja luottotietojen lisäksi. Eli kyllä nuo pitkät odotusajat normaaleja ovat.

JPHki

30.10.2008 11:04

Jostain firmasta on tyrkytetty erilaisia sairauskuluvakuutuksia muutaman kerran. Vastustan niitä kiivaasti ja periaatteellisesti juuri siksi, että ne on tarkoitettu "täysin terveille" ihmisille. USA:ssa sairausvaakuutuksien ulkopuolella olevat köyhät ottavat pankkilainaa maksaakseen yksityislääkärien palkkioita tai odottavat sitä onnenpotkua, että pääsevät jonkin sairaalan hyväntekeväisyysohjelmaan.
Stokkan taannoin tarjoamasta syöpävakuutuksesta pimahdin täysin - kiljuin naispoloiselle puhelimessa, eikö hän tajua, miten epäeettistä toimintaa on rahastaa ihmisten syövänpelolla. He saavat jonkun yksinäisen ja pelokkaan turkkirouvan rahat syöpävakuutuksesta...
No, toivon että teidän vakuutusasianne kuitenkin ratkeaa parhain päin. Nikkarointiharrastustasi ajatellen sellainen vakuutus voi tosiaan olla hyvä.

kesäpoika

31.10.2008 15:39

Kysyn tässä, kun en tiedä missä muulla.. Koska se tapaaminen on, vai oliko se jo?

Mä oon tulossa käymään Turussa perjantaina. Illalla oon kyllä varattu, mutta oliko tarkoitus mennä kahville vai baariin? En oo turkulainen enkä bloggaaja, mutta kysyn kuitenkin.

Aboa

31.10.2008 15:46

Moro

Ei ole vielä sovittu mitään, kun en tiedä esimerkiksi Pelsen menoja ja tuloja ja kuinka kauan hän on täältä pois. Ja ei sitä tapaamista ole mitenkään erityisesti turkulaisille sovittu, vaan se on avoinna ihan kaikille. Ajateltiin Pelsen kanssa silloin kaffella, että kutsuu ensin kaikki paikalliset, koska pienemmällä porukalla olisi helpompi löytää sopivaa aikaa. Mulle sopisi esimerkiksi perjantai 14.11.

Ja mitäs sä täällä Turussa teet ilmoittamatta kenellekään..? Olisit laittanut sanaa, niin olisi voitu tavata vaikkapa kaffella.

Mahakas

1.11.2008 18:11

Jaa no itse odottelin vakuutuspapereita toisesta firmasta huomattavan pitkän ajan. Joten kyllä siihen aikaa menee. Ja kyseessä oli vain kotivakuutus :D

Mika

2.11.2008 00:38

Omalla kohdallani vakuutusyhtiö halusi lääkärin lausunnot / epikriisit viimeisen viiden vuoden ajalta, joten soitin aikaisemmin käyttämiini lääkäriasemaketjuihin ja pyysin kopiot. Sain ne parissa päivässä ilman kuluja. Itse vakuutuspäätös kesti reilun kuukauden (Tapiola). Harmittavan hyvin olivat Tapiolassa sitten osanneet rajata vakuutuksesta pois kaikenlaista, se vähän ketutti.

Itse vakuutusta olen tähän mennessä käyttänyt kerran, kun sairastuin juhannusaattona ja työnantajan maksamalle yksityiselle ei enää saanut aikoja. Menin siis toiselle. Kerroin lääkärille vakuutuksestani, joten hän määräsi minulle parhaat (ja kalleimmat) lääkkeet, mitä siihen vaivaan löytyi.

Olisihan se hienoa, jos kuntavaalien alla annetut lupaukset toteutuisivat ja terveysasemat saisivat resursseja. Niitä odotellessa sairaskuluvakuutus on kuitenkin erinomainen lisäturva.