• Kauneuspilkku

turhautunut

Nyt tulee pahasti ikärasistista tekstiä sedältä, mutta

on pitempään ärsyttänyt nykyisen internetsukupolven opiskelijoiden täydellinen avuttomuus tiedonhakemiseen. Luulisi, että kun on synnytty näppäimistö sormissa ja multimediamaailma satukirjana, olisi tiedonhaun valmiudetkin jotain ihan muuta kuin meillä keski-ikäisillä.

Mutta ei.

Voi olla, että tämä valitukseni koskee ainoastaan vaan tietyn koulutusalan amk-opiskelijoita, ainakin toivon niin. Työpaikkaani nimittäin lähestyy säännöllisesti amk-opiskelijat, jotka pyytävät tietoa opinnäytetöihinsä. Nämä pyynnöt vaan sattuvat olemana ihan kohtuuttomia ja tulevat ikään kuin siinnä muodossa, että kyselijä odottaa puolivalmista raporttia itselleen.
Ylipäänsä en ymmärrä miksi pitää leikkiä jotain tutkielman tekoa, jos koulutus ei millään muotoa anna valmiuksia sen tekemiseen?
Eihän amkista ole tarkoituskaan tulla tutkijoita, miksi siis leikkiä jotain gradun tekoa?

Mikä siis potuttaa?

Se, että näillä opiskelijoilla ei ole selvästikään mitään käsitystä alkeellisestakaan kirjastojen käytöstä, puhumattakaan niiden tietokannoista? Yleisistä tiedonhaun perusasioista ei olla kuultukaan, ehkä juuri ja juuri on osattu googlettaa ja saatu tulokseksi vaikkapa meidän työpaikka. Tai sitten opettaja maininnut sen, yksi kirjoitti viestissä äidistään. Ihan kiva.

Ja sitten vaan sinne randomina kysely, jossa ei ole vaivauduttu edes jäsentämään oman tutkimuksen kohdetta? Mitä ihmeen iloa tällaisen opinnäytteen tekemisestä on kenellekään? Onko tarkoitus vaan hukata kaikkien aikaa ja vaivaa? Onko tämä sitä koulutuksen työelämälähtöisyyttä, että uusavuttomat postteinit valuvat virtuaalisesti työpaikoillemme yrittäen työntää opintonsa muiden ongelmiksi?

Aina niihin ei nimittäin jaksa vastata – kovinkaan opettavasti. vastauksen saa toki jokainen.