• Kauneuspilkku

ja aurinko nousee

Nyt kun on nukkunut yön yli ja ehtinyt sulatella vaalitulosta mielessä alkaa pikku hiljaa kirkastua jotakin ajatuksia kieltämättä ennakkoäänestysvaiheessa melkoiselta tyrmäykseltä tuntunut tulos.
Kepu romahti, persut sai historiallisen vaalivoiton. No, eikö meidän kaikkien, jotka olemme hokeneet kepu pettää aina, tulisi nyt iloita? Ja mikäs niissä persuissa niin kamalaa onkaan?

Kamalinta on varmaankin porukan heterogeenisyys…sattuipa soipva ilmaus. Väkeä on laidasta laitaan ja osa todellakin vihaa useita erilaisia kansanryhmiä, jotka poikkeavat heidän käsityksestään normaalista. Tässä ehkä juuri on omalla kohdalla se pelottavin asia. On ihmisiä, jotka omien tiettyjen moraali yms. käsitystensä valossa luokittelevat ihmisryhmiä alempiarvoisiksi, tai oikeastaan sellaisiksi, joilla ei ole oikeuksia. Tämä on niin perustava asia, että sen nojalla tietysti kaikki mitä persuista tulee leimaantuu. Pelottavaa on, että toiseksi eniten pääkaupungissa ääniä keräsi ihminen, joka on valmis rajoittamaan muiden ihmisoikeuksia.

Mutta ovatko kaikki persut tällaisia – ei. Persutkin ovat ihmisiä ja persuillakin on oikeus mielipiteeseensä. Tosin koko ajan kummittelee taustalla natsi-puolueen nousu Weimarin saksassa, näinkö se alkoi…?
Mene ja tiedä, vielä en ole emigroitumassa ja ehkäpä monet naamakirjailijatkin tekevät sen vain virtuaalisesti.
Persujen nousu ei sinänsä todellakaan ollut yllättävää. Minusta kaikki juontaa juurensa jo Suomen EU-äänestykseen, jossa Kepu rakoili ja muut isot puolueet enemmän tai vähemmän pelottelivat äänestäjät hyväksymään EU-jäsenyyden. Hyvin samanlaisella pelottelutaktiikalla kävivät nyt Kepu ja kokoomus EU-takuiden kanssa vaalitaistelua. Jos emme suostu taloutemme romahtaa jne. Kun möröllä tarpeeksi ja pitkään pelottelee, alkaa lopulta kiinnostaa kohdata mörkö, osittain tässä oli varmaankin kyse juuri siitä. Piilevä EU-vastustus kanavoitui siihen liikkeeseen, joka osasi artikuloida asiansa kansalle ymmärrettävästi ja toisaalta vaikutti riittävän vahvalta menestyäkseen. Itsenäisyyspuolue, kun koskaan ei ylitä minkään valtakunnan äänikynnystä. Nyt onkin kiinnostavaa nähdä, saako persut läpi tämän ykköstavoitteensa ja mitä siitä seuraa?
Maailma ei ehkä hirveästi muuttunut tämän vaalivoiton myötä, katso, aurinko paistaa tänäänkin, tosin enää pilviverhon takaa. Mutta tämä kyllä pakottaa muut puolueet ottamaan persujen kommentit vakavasti.